19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportPDL a contestat la Curtea Constituţională modificarea Legii referendumului şi a Legii...

PDL a contestat la Curtea Constituţională modificarea Legii referendumului şi a Legii CCR

PDL a depus la CCR contestaţii la legea privind modificarea legii de organizarea a referendumului şi la legea de modificare a legii Curţii Constituţionale, a confirmat astăzi, pentru Agerpres, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, democrat-liberalul Daniel Buda.

Legea de modificare a legii referendumului prevede că demiterea preşedintelui este aprobată dacă în urma desfăşurării referendumului propunerea a întrunit „majoritatea voturilor valabil exprimate”, faţă de forma actuală a legii, care prevede că demiterea şefului statului în urma referendumului este aprobată dacă propunerea a întrunit „majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale”.

Legea de modificare a legii Curţii Constituţionale prevede ca CCR să nu se mai poată pronunţa cu privire la hotărârile plenului Camerei Deputaţilor, la hotărârile plenului Senatului, precum şi cu privire la hotărârile plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a anunţat marţi că PDL va contesta la Curtea Constituţională proiectul de lege care modifică Legea referendumului. „Proiectul legii trebuie contestat, pentru că există o discriminare între diverse tipuri de referendumuri”, a spus Anastase.

La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a afirmat: „Această lege, practic, a revenit într-o formă sau alta cu un singur obiectiv: suspendarea şi demiterea preşedintelui, nu are niciun alt obiectiv. Trebuie să existe o similitudine între modul în care se demit primarii şi preşedinţii de consilii judeţene şi cea în care se demite preşedintele ţării”.

Deputaţii au adoptat marţi, cu 187 voturi pentru, 56 împotrivă şi 5 abţineri, proiectul de lege privind modificarea Legii referendumului.

Plenul Senatului a adoptat luni propunerea de lege iniţiată de deputatul PNL Cornel Pieptea şi de senatorul PSD Georgică Severin care prevede scoaterea hotărârilor Parlamentului de sub controlul Curţii Constituţionale a României. În favoarea propunerii de lege s-au exprimat 70 de senatori, în timp ce 18 au votat împotrivă iar patru s-au abţinut de la vot.

Iniţiatorii proiectului susţin că prin modificarea legii de funcţionare a Curţii din anul 2010 activitatea acesteia a fost „încărcată în mod excesiv” prin faptul că în sarcina sa intra şi atribuţia de a se pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Legislativului, ceea ce a dăunat „bunului mers” al activităţii Curţii ca „arbitru instituţional”.

Senatul are rol decizional în acest caz.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă