Partidele din arcul guvernamental o sustin tot mai putin pe Monica Macovei, ministrul Justitiei, atunci cand nu o ataca in mod direct: Partidul Conservator intretine o campanie serioasa de denigrare a Monicai Macovei, scotocind in trecutul ei de procuror, dar fara sa aiba probe concrete; UDMR, PC si chiar unii democrati au participat la ciopartirea legii pentru infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), conceputa de Macovei astfel incat politicienii sa dea socoteala pentru toate veniturile obtinute de ei si de familiile lor; premierul si consilierii sai pentru probleme de siguranta nationala au incercat sa arunce in responsabilitatea Monicai Macovei intarzierile in adoptarea pachetului de legi privind securitatea nationala.
Conservatorii cauta noi modalitati de compromitere a Monicai Macovei, dupa cum au lasat sa se inteleaga mai multi reprezentanti ai PC. Dupa ce a descoperit un mandat de arestare in alb, din perioada anilor '80, semnat indescifrabil si atribuit de Dan Voiculescu Monicai Macovei, presedintele PC a gasit un martor dispus sa vorbeasca public despre cum ar fi fost batut de procuroarea Macovei. Victor Petre, fost chelner si inculpat inainte de '89, o persoana cu dimensiuni mult mai mari decat cele ale ministrului, sustine ca Macovei il batea si injura in timpul anchetelor. Victor Petre nu are insa nici un fel de dovezi in sprijinul acuzatiilor sale, iar conservatorii defileaza cu el, asumand in acest fel declaratiile nedovedite ale acestuia. Pe de alta parte, presupusa victima a Monicai Macovei, inainte de a povesti public despre cum ar fi maltratat-o fosta procuroare, i-a facut o vizita la Senat democratului Marius Marinescu. Acesta sustine insa ca nu ar fi discutat nimic despre Macovei cu fostul chelner pe care il cunoaste de 30 de ani. Chelnerul Petre se declara, pe de alta parte, membru al organizatiei PD sector 5, dar vicepresedintele PD Cristian Radulescu spune ca a verificat lista acestei filiale si ca numele acuzatorului ministrului Justitiei nu apare pe ea.
„PC este la putere doar o data pe saptamana”
Democratii nu au aparat-o public pe Monica Macovei de atacurile sub centura ale conservatorilor si nu au ridicat niciodata aceasta problema la intalnirile coalitiei de guvernamant. In plus, mai multi reprezentanti ai coalitiei de guvernamant ne-au spus ca liderii PD vorbesc destul de ireverentios despre Macovei si ca democratii ar fi bucurosi sa scape de ea. Senatorul liberal Paul Pacuraru este de parere ca „raporturile dintre conservatori si un ministru democrat fac parte din tensiunile care exista in coalitie inca din 2005” si ca „PNL nu este partidul cu cea mai mare rezerva fata de ministrul Macovei, putem spune ca in PD rezervele sunt mult mai mari”.
Deputatul UDMR, Kelemen Hunor, unul dintre adversarii declarati ai Monicai Macovei pe tema ANI, considera ca atacurile lui Dan Voiculescu sunt „doar incercari ale Partidului Conservator de a iesi in evidenta”. Kelemen declara ca Uniunea nu este de acord cu „denigrarea” Monicai Macovei, dar nici nu este dispusa sa se delimiteze de PC, pe aceasta tema sensibila, mai cu seama ca „este un razboi personal al lui Dan Voiculescu”. Deputatul maghiar nu crede ca partidele din arcul guvernamental ar trebui sa se ocupe cu clarificarea problemei care a aparut intre conservatori si Macovei.
In schimb, vicepresedintele PD Cristian Radulescu afirma ca la prima sedinta a coalitiei va propune luarea in discutie a „atacurilor murdare puse la cale de conservatori impotriva Monicai Macovei, ministru sustinut de PD”. In acelasi timp, democratul Radulescu nu crede ca viitoarea intalnire a partidelor din arcul guvernamental va fi prea curand, fiindca astfel de sedinte, cu exceptia celei privitoare la buget, nu s-au mai tinut de mult timp din cauza atitudinii PC, care „doar o data pe saptamana este la putere, in rest ramane in opozitie”.
Pana la viitoarea intrunire a arcului guvernamental, unul dintre liderii coalitiei, Dan Voiculescu, pare decis sa continue atacurile la adresa unui ministru al Guvernului din care face parte si partidul sau. Intre timp, liberalii, reprezentantii UDMR si cei mai multi democrati continua sa taca.