12.4 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSportPD cere Guvernului sa majoreze ajutoarele de incalzire

PD cere Guvernului sa majoreze ajutoarele de incalzire

Partidul Democrat (PD) solicita Guvernului, in conditiile aplicarii noii Legi a pensiilor, sa majoreze plafoanele privind ajutoarele de incalzire deoarece cresterea pensiilor va duce pentru un numar important de pensionari la excluderea totala sau partiala a acestora de la acest important sprijin financiar.

"Din datele pe care le detinem, estimam ca 1,4 milioane de pensionari nu vor beneficia de loc de acest ajutor, iar peste 2,3 milioane vor primi ca ajutor o suma mai mica decat suma stabilita initial prin OUG 57/ 2006", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa secretarul executiv al PD, Mircea Toader, citat de Rompres.

PD ii cere totodata Executivului sa finalizeze conditiile de finantare si de acordare a creditelor pentru reabilitarea si retehnologizarea sistemelor de incalzire centralizate, in conformitate cu HG 462/ 2006, dar si trecerea din proprietatea Ministerului Economiei si Finantelor in proprietatea si administrarea consiliilor locale a CET-urilor din Bucuresti, Galati si Constanta.

Mircea Toader a mai aratat ca PD solicita si asigurarea sumelor necesare pentru realizarea stocurilor de combustibili pentru iarna 2007-2008, asa cum prevede OUG 36/ 2006, precum si asigurarea conditiilor de finantare pentru reabilitarea termica a locuintelor, conform HG 462/2006.

Democratii doresc de asemenea ca Guvernul sa puna la dispozitia administratiilor locale Ghidul Solicitantului pentru accesarea fondurilor structurale necesare modernizarii centralelor de termoficare in cogenerare si sa informeze cu privire la conditiile de accesare a acestor fonduri.

Sustinerea si finantarea proiectelor de modernizare si retehnologizare a centralelor termice, pentru administratiile locale care au depus la MIRA documentatiile respective, constituie o alta solicitare a PD adresata Executivului.

"Fara a lua aceste masuri de maxima urgenta, furnizarea caldurii catre populatie va fi o grea povara pe umerii administratiei locale si direct catre populatia care beneficiaza de sistemul de incalzire centralizata din orasele si municipiile din Romania", a precizat secretarul executiv al PD.

Mircea Toader a atras atentia Guvernului ca "iarna se apropie si pana in prezent nu s-a luat nicio masura concreta de indeplinire a prevederilor HG 462/ 2006, existand riscul ca populatia sa nu poata suporta preturile din aceasta iarna si din iernile urmatoare".

"Nerealizarea programului stabilit de aceasta hotarare de guvern, va duce la neaplicarea Directivei 8 a Uniunii Europene privind cogenerarea, materializata prin HG 219/ 2006, va face imposibila finantarea de la bugetul de stat a sistemului de incalzire neperformant" , a subliniat secretarul executiv al PD.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...

Diana Șoșoacă a convocat forul de conducere al partidului SOS

Lucrurile par a scăpa de sub control în partidului SOS, condus cu mână de fier de Diana Șoșoacă! Liderul partidului a convocat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă