21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportPD acuza PNL si PSD ca vor sa-l limiteze pe Basescu la...

PD acuza PNL si PSD ca vor sa-l limiteze pe Basescu la un mandat

Liderul PD, Adriean Videanu, a prezentat ieri un proiect de lege initiat de Guvern. Daca ar fi adoptat de Parlament, i-ar reduce drastic drepturile electorale ale lui Traian Basescu. I-ar bloca posibilitatea de a mai candida pentru un nou mandat.

Documentul atribuit de Videanu Guvernului, care ar fi circulat prin calculatoarele parlamentarilor PSD si PNL, are in vedere modificarea Legii 370/2004 privind alegerea presedintelui Romaniei prin introducerea a trei modificari. Primul alineat nou introdus, ce il vizeaza direct pe Basescu, prevede in mod expres ca un presedinte suspendat din functie nu mai poate candida pentru un nou mandat. "Nu pot candida persoanele care au indeplinit functia de presedinte al Romaniei si au fost suspendate din aceasta functie", prevede, sec, alineatul ce ar urma sa completeze articolul 10 din Legea 370/2004. Ca solutie de rezerva pentru infrangerea lui Basescu, proiectul prezentat de Videanu mai doreste sa interzica si candidatura la functia de sef al statului a "persoanelor care au fost puse sub acuzare pentru infractiuni impotriva statului". Cum in acest moment liberalii controleaza Justitia, aceasta prevedere l-ar avea in colimator tot pe Basescu. Imediat ce va demisiona, ramanand astfel fara imunitate, ar putea sa se trezeasca invinuit in vreun dosar penal tocmai pentru… infractiuni impotriva securitatii statului. In fine, cea de-a treia modificare gandita de Cabinetul Tariceanu are in vedere scurtarea la jumatate a termenului in care se pot depune candidaturile pentru alegerile anticipate organizate pentru functia de presedinte al Romaniei. De asemenea, s-ar reduce tot la jumatate perioada in care s-ar putea depune contestatii.
Desi toate modificarile de mai sus ii sunt dedicate lui Basescu, initiatorul a dorit sa ascunda acest lucru sub masca ipocriziei. "Alegerea presedintelui Romaniei reprezinta un eveniment important pentru orice societate. Desemnarea pentru aceasta functie a unei persoane credibile asupra careia sa nu planeze nici un fel de indoiala cu privire la moralitatea si corectitudinea sa este necesara", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege atribuit Guvernului. z

CULISE
» Laboratoare

Potrivit liderului PD, Adriean Videanu, aceasta nu ar fi singura incercare a PNL si PSD de a-l reduce la tacere pe Basescu. "Noi suntem in posesia unui material, dar am inteles ca sunt 5-6 laboratoare care lucreaza in momentul de fata la modificarea legii electorale, obiectivul fiind acela ca Traian Basescu sa nu mai poata candida", a declarat Videanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă