După ce Cristian Popescu „Piedone” a spus „pas” propunerii de a candida la Primăria Capitalei, conservatorilor nu le-a rămas decât să-l susţină pe Sorin Oprescu. Nu şi-au schimbat, cel puţin deocamdată, intenţia de a avea şi candidaţi proprii la locale, dar s-ar putea răzgândi sub presiunea filialelor PSD şi PNL.
Primarul sectorului 4 şi-a justificat decizia de a nu candida împotriva lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, aşa cum vroiau liderii PC, prin dorinţa de a termina proiectele începute. Cristian Popescu „Piedone” nu a ratat însă ocazia să arate că s-ar afla pe primul loc în preferinţele bucureştenilor în „acele sondaje nedate publicităţii”. Cu alte cuvinte, nu ar fi vorba câtuşi de puţin de vreun calcul pragmatic de genul „mandat sigur la Primăria Sector 4 în schimbul unui eşec, aproape la fel de sigur, la Primăria Capitalei”.
Mai trebuie spus că Piedone şi-a anunţat decizia printr-o scrisoare deschisă postată pe site-ul primăriei, evitând astfel întrebările jurnaliştilor.
Constantin: „Sigur că îl vom susţine pe Sorin Oprescu”
În replică la anunţul primarului sectorului 4, preşedintele PC, Daniel Constantin, a arătat că formaţiunea sa îl va susţine pe Sorin Oprescu în cursa pentru Primăria Generală dacă în USL „se ajunge la această concluzie”. „Dacă se ajunge la altă concluzie, mergem pe altă concluzie”, a mai spus Constantin. Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au anunţat însă, încă de luni, parteneriatul cu actualul primar general. Anunţul a fost considerat nestatutar de către liderii PC.
Până acum, pentru Primăria Capitalei s-a mai vehiculat numele lui Neculai Onţanu din partea UNPR, în timp ce din tabăra democrat-liberală s-au avansat numele deputaţilor Silviu Prigoană, Theodor Paleologu şi Costică Canacheu, dar şi cel al europarlamentarului Cristian Preda.
Ce şanse are PC pe cont propriu?
Liderul PC, Daniel Constantin, a evitat ieri să precizeze în ce măsură schimbă refuzul lui Piedone cealaltă intenţie a conservatorilor, aceea de a avea şi candidaţi proprii pe lângă cei comuni cu PSD şi PNL. Mai exact, conservatorii ar vrea ca la consiliile judeţene şi la primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ să meargă sub sigla USL şi doar în rest să meargă pe cont propriu. Adică, în oraşele mai mici şi în comune.
Reamintim că PC a reuşit să smulgă partenerilor de alianţă politică şase locuri pe listele USL: la şefia CJ Maramureş şi la primăriile Târgovişte, Deva, Arad, Sibiu şi Piatra Neamţ. Apoi, sub sigla USL, conservatorii au şanse mai mari să obţină şi mai multe posturi de consilieri judeţeni şi consilieri locali în municipiile reşedinţă de judeţ.
Planurile le-ar putea fi stricate de filialele PSD şi PNL, în condiţiile în care apar tot mai multe voci nemulţumite de jocul dublu al PC. Cele mai recente declaraţii critice au venit de la Vaslui. „Dacă PC vrea să meargă singur la alegerile viitoare, să facă acest lucru peste tot. Nu are de ce să meargă pe listele USL la consiliul judeţean şi primărie. Merge singur peste tot”, a declarat preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. „Dacă asta e decizia lor, să fie sănătoşi, dar nu poţi să fii într-un loc pe o listă şi în alt loc pe altă listă. Nici nu se pune problema să avem noi ceva de pierdut după decizia celor de la PC”, a arătat şi Florin Ciurariu, liderul PNL Vaslui.
După cele două tururi de scrutin din 2008, PC a câştigat 47 de mandate de primar, 1.398 de mandate de consilier local şi 16 mandate de consilier judeţean. Conservatorii nu au reuşit însă să-şi adjudece şefia vreunui consiliu judeţean.