2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSportPatimile lui Boc: Pentru ce-şi asumă Guvernul răspunderea a 12-a oară

Patimile lui Boc: Pentru ce-şi asumă Guvernul răspunderea a 12-a oară

De această dată, Guvernul trece peste procedurile parlamentare standard, pentru a pune în aplicare două legi: Legea privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi auxiliar din învăţământ şi Legea dialogului social.

Prima înseamnă că profesorii care au câştigat în instanţă dreptul de majorare a salariului cu 50%, nu-şi vor primi banii anul acesta, chiar dacă au decizii definitive din partea justiţiei. Este vorba despre măsura legislativă de la sfârşitul anului 2008, când parlamentul a adoptat această majorare, ce nu a putut fi onorată ulterior prin bugetul de stat.

„Această lege nu este o lege de plafonare sau de îngheţare a salariilor din învăţământ, aşa cum s-a spus uneori. Această lege este impusă de practicile neunitare de reîncadrare cu salarii majorate cu 50% a profesorilor din învăţământul preuniversitar din unele zone din ţară, în special Suceava şi Botoşani,” declara Emil Boc în şedinţa de guvern în care a anunţat asumarea răspunderii.

Premierul este contrazis de secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FLSI), Liviu Pop. Acesta declară, pentru romanialibera.ro, că asumarea răspunderii pe legea menţionată va însemna practice „diminuarea salariilor cu 33 la sută”, odată intrată în vigoare, mai ales pentru judeţele Suceava şi Botoşani. „Nu se pune în aplicare un drept câştigat în instanţă,” afirmă Liviu Pop.

Asta în condiţiile în care deşi multe cadre didactice au câştigat în instanţă majorări salariale, nu au putut beneficia de ele, ba mai mult, salariile au fost scăzute ca urmare a măsurilor de austeritate. Totodată, spune reprezentantul sinidcatului, vor avea de suferit şi elevii, deoarece costul/elev a fost diminuat anul trecut, iar un buget mai mic înseamnă şi o calitate mai scăzută a procesului de educaţie.

FSLI va apela, în acest context, la instituţia Avocatului Poporului, pentru a încerca să dovedească neconstituţionalitatea Legii ce urmează a fi asumată de guvern. Există acţiuni similare deschise şi la instituţii europene abilitate, spune Pop.

Universitarii nu sunt afectaţi, deocamdată

Deşi spune hotărât că modul de adoptare a legii de încadrare şi salarizare este unul incorect, care „anulează hotărâri definitive ale justiţiei”, Anton Hadăr, preşedintele sindicatului Alma Mater (învăţământ superior), spune că legea nu afectează momentan mediul universitar.

Hadăr aminteşte că „nu profesorii se fac vinovaţi pentru situaţie, nu noi am cerut 50%, noi am cerut salarii decente, iar parlamentarii s-au întrecut să ne dea mai mult.” În acelaşi timp, afirmă acesta, „guvernul se expune foarte mult, impunând fără negociere şi această lege, iar populaţia îl va taxa.”

Paradox: legea dialogului social, asumată fără dialog

A doua lege pentru care Emil Boc îşi va asuma luni răspunderea, un pachet de legi de fapt, este Codul Dialogului Social. Acesta este considerat un pachet esenţial în contextul noului Cod al muncii, adoptat luna trecută tot prin asumare. „Odată cu noul Cod al muncii de dreapta, trebuie să avem şi o legislaţie aferentă dialogului social de dreapta, care să confirme acest demers instituţional al Guvernului României”, spune premierul despre necesitatea unei asemenea legi. Codul de dialog social va reglementa într-un singur act normativ domeniile sindical, patronal, legislaţia contractelor colective de muncă şi cea privitoare la conflictele de muncă, mai crede Boc.

Paradoxul este că guvernul îşi asumă răspunderea pentru acest cod, în loc să permită o dezbatere publică şi parlamentară.

„Care dialog?” se întreabă vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ion Pisc. El susţine că sindicatele au încercat un dialog pe tema acestui cod, însă fără succes. Acesta afirmă că prin lege, guvernul nu va mai media dialogul dintre patronate şi sindicate, în timp ce în Consiliul Economic şi Social părerea administraţiei va fi înlocuită de cea a societăţii civile. „La fel ca şi în cazul Codului muncii, amendamentele noastre nu au fost luate în calcul, iar Guvernul va merge şi acum şi îşi va asuma răspunderea pentru propriul proiect,” declară Pisc pentru romanialibera.ro. Vicepreşedintele BNS consideră că în acest context nici reacţiile de stradă nu îşi mai au rostul. Pe de altă parte, sindicatele s-au orientat către opoziţie, cu ajutorul căreia vor încerca să introducă în parlament mai multe iniţiative legislative.

Asumarea răspunderii este un lucru regretabil, dar corect, crede Dan Matei Agathon, vicepreşedinte şi purtător de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). „Acest proiect se află pe agenda de lucru de mult timp. ACPR a participat la negocieri. Am adus 82 de amendamente din care au fost multe acceptate, şi consider că legea dialogului social reflectă procesul de negociere.” Agathon regretă că Guvernul îşi asumă răspunderea pentru această lege, dar consideră că pe calea parlamentară dezbaterile „ar fi durat 2 ani”. Cât despre sindicate, acesta crede că nu poţi să renunţi la negocieri doar pentru că nu îţi sunt acceptate toate cererile: „este vorba despre arta negocierii, trebuie să ştii să şi cedezi,” conchide reprezentantul patronal.

Opoziţia nu participă la asumare

Preşedintele Partidului Social Democrat a declarat că membrii PSD  nu vor participa la procedura de asumare a răspunderii guvernului pentru legea plafonării salariilor profesorilor. „Am intrat într-un joc absurd,  din care nimeni nu mai înţelege nimic, noi nu vom participa la vot, vom ieşi din sală”, a spus Ponta în cadrul unei emisiunii televizate. „Legea este neconstituţională, iar dacă Curtea constituţională nu se va sesiza o vom abroga noi”, a declarat Ponta în legătură cu legea codului social al Guvernului Boc.

El a mai spus că  PSD poartă dialoguri nu numai cu sindicatele, ci şi cu patronatele pentru modificările pe care vor să le facă la Codul Muncii.

Crin Antonescu, liderul PNL, a afirmat că opoziţia nu va depune o moţiune de cenzură de această dată, dar de îndată ce va ajunge la putere, va anula măsurile de asuteritate şi legile asumate de guvernul Boc. „Imediat ce vom veni la putere, aceste legi vor fi abrogate şi înlocuite cu legi demcoratic discutate pe baza dialogului social, cu cei care sunt afctaţi de aceste legi”, a declarat Antonescu.

Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis săptămâna trecută ca Guvernul să-şi asume răspunderea asupra legilor privind Codul de dialog social şi salarizarea profesorilor luni, 18 aprilie, de la ora 16. Vor exista două şedinţe separate, pentru fiecare dintre cele două proiecte.

Cele mai citite

Guvernul a hotărât ce va face cu voucherele de vacanță. Salariații vor suporta jumătate din valoarea lor

Guvernul va subvenționa jumătate din voucherele de vacanță, au anunțat sindicatele, după discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu la Palatul Victoria. Așadar, cine își dorește...

Guvernul va reduce prin OUG cheltuielile bugetare cu 19 miliarde de lei

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, sâmbătă, consultările pe tema pregătirii măsurilor sociale şi economice şi a pachetului bugetar pentru anul 2025, care au avut...

Radu Drăgușin, gata să joace împotriva lui Wolves după accidentarea din meciul cu Nottingham!

Radu Drăgușin a ieșit accidentat în finalul partidei dintre Nottingham Forest și Tottenham, pierdută de londonezi cu 1-0, dar jurnaliștii englezi anunță că fundașul...
Ultima oră
Pe aceeași temă