21.2 C
București
vineri, 6 septembrie 2024
AcasăSportPartidele de la Chişinău vor avea joi noi discuţii pentru formarea unei...

Partidele de la Chişinău vor avea joi noi discuţii pentru formarea unei coaliţii de guvernare

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a declarat marţi, la finalul întâlnirii cu reprezentanţii Partidului Liberal şi ai Partidului Democrat, că formaţiunile de la Chişinău depun eforturi pentru a crea coaliţia de guvernare, iar noi consultări în acest sens vor avea loc joi, anunţă NewsIn.

„Avem un dialog şi lucrul acesta este important. Vom continua şi în zilele următoare aceste consultări, care într-un final să ducă la crearea unei coaliţii”, a declarat Filat, la încheierea celei de-a treia întâlniri în format trilateral în vederea formării coaliţiei de guvernare la Chişinău după alegerile din 28 noiembrie. El a adăugat că la discuţiile de marţi a fost abordată şi necesitatea elaborării şi semnării unui acord, adăugând că acesta „ar trebui să fie rodul muncii tuturor celor trei partide”.

Liderul PLDM a mai afirmat că formaţiunile politice de la Chişinău continuă să acţioneze pentru a forma coaliţia de guvernare a Republicii Moldova în formula PLDM-PD-PL. „Actul guvernării nu înseamnă doar partajarea funcţiilor, este un proces amplu”, a explicat Filat. Liderul liberal-democraţilor a apreciat, de asemenea, că nu sunt în întârziere în ceea ce priveşte formarea coaliţiei. „Este firesc să avem discuţii pentru a crea o coaliţie sănătoasă, nu una încropită în grabă şi, ferească Dumnezeu, în dezavantajul cetăţenilor. Următoarea întâlnire va fi joi. Avem teme de acasă, fiecare urmează să muncim în interiorul partidelor ca să venim să continuăm discuţiile”, a menţionat Filat, citat de portalul Ştirea Zilei. Liderul liberal-democraţilor a reafirmat, de asemenea, că oferta PLDM privind împărţirea funcţiilor „nu este bătută în cuie”.

La rândul său, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a afirmat că „a fost o discuţie bună pe marginea mai multor probleme legate de propunerile venite atât de la PLDM, cât şi de la celelalte partide”.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a reafirmat că Partidul Liberal a fost şi tot timpul va fi pentru Alianţa pentru Integrare Europeană. „Am ajuns la concluzia că fiecare din noi conştientizăm că e nevoie de un echilibru în activitatea partidelor de guvernământ, fiindcă aceasta este cea mai importantă pârghie într-o guvernare democratică. Eu consider că acesta este un succes. Echilibrul va fi stabilit prin acordul de constituire a alianţei”, a preciat Ghimpu. În ceea ce priveşte modalitatea alegerii preşedintelui R. Moldova, Mihai Ghimpu a afirmat că în acest moment şeful statului trebuie să fie ales în Parlament. „Este important că azi (marţi -n.r.) am convenit asupra acestui echilibru de guvernare”, a declarat Ghimpu, fără a explica ce înseamnă „echilibru”.

El a mai afirmat că nu s-a discutat structura guvernului, dar a confirmat că Partidul Liberal este dispus să cedeze PD-ului funcţia de preşedinte al Parlamentului. „Dar dacă ei vor întârzia mult, atunci noi putem să ne răzgândim”, a spus Ghimpu. „Întâlnirea de sâmbătă dintre PL şi PD şi cea de ieri (luni -n.r.) cu Marian Lupu urmăreşte scopul ca să refacem AIE. PL a cedat şi funcţia de preşedinte al Parlamentului, numai să fie reconstituită AIE. Noi vrem ca PD să rămână cu noi”, a spus Ghimpu.

Liderii Partidului Liberal Democrat, Partidului Liberal şi Partidului Democrat au avut marţi după-amiază cea de-a treia rundă de negocieri în vederea formării unei coaliţii de guvernare la Chişinău în urma alegerilor din 28 noiembrie.

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, nu a participat la întâlnire, motivând că pleacă într-o vizită privată în Germania. În locul lui a fost prezent vicepreşedintele democraţilor Valeriu Lazăr.

Precedenta rundă de negocieri a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, şi preşedintele liberalilor, Mihai Ghimpu, au declarat atunci că negocierile evoluează pozitiv. În schimb, liderul PD Marian Lupu a spus că au avut loc simple discuţii, nu negocieri.

Cele mai citite

Alfred Bulai ar fi făcut infarct în arest

Ultima oră! Sociologul Alfred Bulai a fost transportat de urgență la spital după ce a acuzat dureri în piept. Alfred Bulai ar fi făcut infarct...
00:01:01

VIDEO Hunter Biden a pledat oficial vinovat în cazul de evaziune fiscală

Fiul președintelui SUA, Joe Biden, Hunter, a pledat vinovat joi la toate cele nouă acuzații de evaziune fiscală care i-au fost aduse, fără a...

ANM emite avertizări Cod galben de averse pentru mai multe zone din Muntenia și Moldova

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis vineri avertizări nowcasting Cod galben de averse pentru anumite zone din Muntenia și Moldova. Potrivit prognozelor, în prima...
Ultima oră
Pe aceeași temă