13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportPartidele au trimis candidatii cu bani in colegiile din America

Partidele au trimis candidatii cu bani in colegiile din America

» Pentru primele alegeri in urma carora vor avea reprezentanti directi in Legislativul dambovitean si romanii din strainatate, partidele par sa-si fi ales candidatii in functie de situatia financiara.

» Cele mai consistente averi le regasim in colegiile ce "acopera" America, Africa si Orientul Mijlociu, in vreme ce candidatii pentru Europa nu exceleaza la capitolul bogatii.

Mircea Lubanovici, editor al ziarului "Romanian Times" din Portland, candidat al PD-L pentru un mandat de deputat in colegiul care include America de Nord, America de Sud si America Centrala, detine un teren in Atlanta, o casa de 344 mp in Vancouver (cu o valoare de impozitare de 400.000 de dolari), un spatiu comercial in Portland si un apartament in Suceava. Democrat-liberalul mai are doua Lexus-uri si un Mercedes (ramase dupa ce a donat alte doua masini estimate la 90.000 de dolari), 171.000 de dolari in conturi, dar si datorii de 280.000 de dolari.
Contracandidata lui Lubanovici din partea PSD, Ana Birchall, nu sta nici ea rau la capitolul avere.

 

Impreuna cu sotul sau, aceasta detine trei terenuri in judetul Suceava, doua apartamente in Bucuresti, o casa de vacanta in Suceava, inca un apartament si o casa in SUA (acestea din urma avand o valoare de impozitare insumata de un milion de dolari). Averea familiei Birchall este completata de un Renault, doua autoturisme Volvo, bijuterii in valoare de 25.000 de euro, 110.000 dolari, 15.000 de euro si 38.000 de lei in conturi. La rubrica investitii, Birchall a trecut "investitii financiare pe termen lung efectuate de sotul meu", iar in dreptul valorii, "aprox. 34 mil. euro".

Si mai interesanta este situatia candidatului PNL in acelasi colegiu: stefan Movila, pastor penticostal, supranumit "Regele locomotivelor" si cercetat penal prin 2002 pentru inselaciune, delapidare, fals si uz de fals. Cei doi soti Movila incaseaza bani in Romania, dar nu au nici un fel de proprietate in tara, ci detin o casa in statul american Georgia. Veniturile nu sunt deloc neglijabile: de pe urma activitatii de "conducere, administrare si control" la SC Compania de Transport Feroviar Bucuresti, sotii Movila au obtinut, anul trecut, 850.000 de lei!

Candidati instariti au fost desemnati de partide si pentru colegiul Africa si Orientul Mijlociu pentru Camera Deputatilor. PD-L l-a trimis in cursa electorala pe medicul Herman Berkovits, proprietar a sase apartamente (unul in Bucuresti, cinci in Israel) si a doua autoturisme (un Mercedes si un Cadillac). In conturi, acesta are 350.000 de dolari si 200.000 de euro, iar venitul pe 2007 a fost de 17.000 de dolari. Din partea PSD, ii este contracandidat Armand Schor, israelian de origine romana. In perioada 1999-2004, acesta a achizitionat cinci terenuri intravilane in statiunea Borsec, cu o valoare de impozitare de peste 250.000 de euro. Schor mai detine doua case de vacanta in aceeasi statiune (una dintre ele de 1.618 mp) si o casa in Israel.

Averi frumoase gasim si la candidatii care vizeaza un mandat de senator in aceleasi colegii. In colegiul nr. 2 pentru Senat (America de Nord, de Sud si Centrala, Africa si Orientul Mijlociu), lupta se va da pe 30 noiembrie intre Bela Karoly (propus de UDMR), Luca Raymond (PNL), Eugen Chivu (PD-L), Viorel Duca (PSD) si Sorin Ioan Udroiu (PNG-CD). Fostul antrenor de gimnastica detine un hectar de teren, o casa si spatii comerciale in statul american Texas (estimate la 1,03 milioane de dolari), dar si o casa in Odorheiu Secuiesc, cinci autoturisme (marcile Chevrolet, BMW, Mercedes si Land Rover) si trei tractoare. In conturi, Bela Karoly are 2,38 milioane de dolari, iar veniturile pe 2007 ale familiei s-au cifrat la 810.000 dolari. Penegistul Sorin Ioan Udroiu s-a axat, la randul sau, pe investitii imobiliare in Bucuresti: doua terenuri, trei apartamente si doua case.

 

Aceasta, dupa ce a vandut un apartament in luna august a acestui an contra sumei de 70.000 de euro. Din inchirierea a doar doua proprietati, familia Udroiu a castigat anul trecut 22.000 de euro si 9.000 de lei. Un apartament in Bucuresti si o casa in statul american Virginia (in valoare de 550.000 de dolari) detine si liberalul Luca Raymond, in vreme ce pesedistul Viorel Duca (fost membru al PRM) are ranch in Nevada, resedinta in Austria, teren, apartament si casa in  Hunedoara.
Candidatul independent Constantin Timoc, doritor sa obtina un mandat de deputat tot in Colegiul America de Nord, de Sud si Centrala, intra si el in campanie cu o situatie financiara infloritoare.

 

Timoc detine un teren intravilan in Timis de 17.400 mp, un apartament si o casa in Timisoara (estimate la 560.000 de euro) si o casa in California (de 800 mp, estimata la 1,4 milioane de dolari), doua autoturisme Mercedes Benz, iar veniturile sale pe 2007 s-au cifrat la 280.000 de dolari.
Ex-premierul Petre Roman, candidat al PNL in Colegiul Europa si Asia, se poate lauda insa doar cu un teren si o casa de vacanta in Sinaia (detinute impreuna cu Mioara Roman), cu 61.400 de dolari si 171.000 de lei in conturi, in vreme ce veniturile sale pe 2007 – din activitati didactice si de consultanta – s-au cifrat la 299.500 lei si 47.000 de dolari.

Cele mai citite

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă