21.7 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportParlamentul a încălcat Constituția în mod repetat: Șapte situații în care aleșii...

Parlamentul a încălcat Constituția în mod repetat: Șapte situații în care aleșii au ignorat legea fundamentală | Cea mai citită analiză a săptămânii

Politicienii care vor schimbarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, o acuză de încălcarea Constituției, invocând o decizie a CCR. Însă, Parlamentul a încălcat de mai multe ori legea fundamentală, fără să existe vreo sancțiune.

Decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a nu propune revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, și a procurorului general, Augustin Lazăr,  a provocat iritare la vârful PSD. Președintele Liviu Dragnea, a declarat că nu își asumă decizia ministrului Justiției.

„Din păcate, nu am ce să susţin, pentru că ori mă aşteptam la o argumentaţie în care să ne spună tuturor de ce trebuie să fie menţinuţi în funcţie şefii Parchetelor, ceea ce era o opţiune şi un rezultat al evaluării, ori argumentaţie pentru a cere revocarea lor. În schimb, am văzut o argumentaţie pentru a fi revocaţi cu o concluzie pentru a fi menţinuţi. Din păcate, nu am ce să susţin şi trebuie să recunosc că am o oarecare dezamăgire”, a comentat Dragnea.

Propaganda PSD și a televiziunilor apropiate a insistat pe faptul că Laura Codruța Kovesi trebuia debarcată pentru că a încălcat Constituția, fapt dovedit de decizia CCR în cazul anchetării ordonanței 13/ 2017. Teoria a fost lansată pe piață de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Însă, la rândul lor parlamentarii au încălcat de mai multe ori Constituția, fără ca vreun politician să fie sancționat.

* Tăriceanu a ignorat Constituția pentru Șova. În martie 2015, Senatul, condus de Călin Popescu Tăriceanu, a respins o cerere a DNA de arestare preventivă a lui Dan Șova. Însă senatorii au aplicat un regulament intern care nu fusese pus în acord cu Constituția, în ciuda unor decizii ale CCR în acest sens. Tăriceanu a refuzat să publice hotărârea de respingere, pentru a nu putea fi atacată la CCR, dar a fost obligat de o decizie a judecătorilor constituționaliști. „Refuzul Senatului de a redacta şi publica hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2015 echivalează cu neîndeplinirea unei obligaţii constituţionale, legale şi regulamentare”, se menționează în decizia CCR. După publicarea documentului, CCR a declarat neconstituțională hotărârea Senatului. Tăriceanu, care cere demisia lui Kövesi pentru o decizie similară, este și astăzi președintele Senatului.

* Protejarea sistematică a incompatibililor. În 2012, Senatul a refuzat să vacanteze mandatul lui Mircea Diaconu, deși acesta fusese declarat incompatibil, prin decizie definitivă. CCR a constatat existența unui conflict de natură juridică între instituții, pentru că Senatul și-a însușit atribuții ale Justiției. ”Legitimarea unui astfel de act ar avea ca efect acceptarea ideii că în România există persoane, instituții, autorități cărora nu le sunt opozabile hotărârile judecăto-rești, deci care sunt mai presus de lege”, afirmă judecătorii CCR.  Curtea a luat o decizie similară și după ce Senatul a refuzat să vacanteze mandatul lui Akos Mora (PNL), declarat incompatibil. În ciuda acestor precedente, de atunci s-au înmulțit cazurile de parlamentari incompatibili ale căror mandate nu au fost vacantate – Steluța Cătăniciu (ALDE), sau Cristian Marciu (PSD).

* Lege neconstituțională, rediscutată. Comisia juridică a Senatului analizează două proiecte legislative care stipulează că demnitarii nu mai au voie să ocupe timp de trei ani „aceeași funcție publică” pe care o aveau atunci când au fost găsiți în incompatibilitate, dar pot ocupa orice altă funcție. Dezbaterile au fost reluate deși CCR a respins printr-o decizie (418/2014) interpretarea dată de parlamentari.

„A accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altă funcție eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii și aplicabilității sancțiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”, menționează CCR.

* Traseismul neconstituțional, încurajat. În august 2014, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanță de urgență prin care aleșii locali primeau 45 de zile în care își puteau schimba partidul fără a-și pierde mandatul, prin derogare de la statutul aleșilor locali. Potrivit unui raport ExpertForum, 552 de primari au migrat, dintre care 436 s-au îndreptat către PSD. Legea de aprobare a ordonanței a fost declarată neconstituțională de CCR în ianuarie 2015. Însă în dezbaterile parlamentare PSD a tergiversat votul și a refuzat să menționeze în proiect faptul că aleșii traseiști își vor pierde mandatele. Legea de respingere a fost aprobată de Senat abia luna aceasta, la doi ani de decizia CCR, fără niciun efect practic.

* Pensii curat neconstituționale. Pe 21 decembrie 2015, Senatul a aprobat legea privind pensiile speciale ale primarilor, după modelul celor pentru parlamentari. În februarie 2016, legea a fost declarată neconstituțională. Cu toate acestea, în iunie 2016, Senatul a revotat proiectul, schimbând de formă articolele neconstituțio-nale, care aveau însă, același efect. În iulie 2016, CCR a respins, din nou, legea, însă decizia nu a fost pusă în aplicare nici până astăzi. 

* Ping-pong cu mandatele aleșilor locali. Pe 21 decembrie 2016, Senatul a votat un proiect potrivit căruia aleșii locali își vor pierde mandatele doar în cazul unor pedepse cu executare, eliminând sancțiunile pentru cei condamnați cu suspendare. În iulie 2015, CCR a decis că legea este neconstituțională. Cu toate acestea, proiectul nu a fost pus nici până astăzi în acord cu decizia CCR.

* Memorandumul cu Rompetrol, uitat în sertare. Pe 28 mai 2013, Senatul a aprobat un proiect de lege privind aprobarea Memorandumului de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group. Pe 21 noiembrie 2013, CCR a declarat legea în ansamblu ca fiind neconstituțională. Cu toate acestea, nici astăzi parlamentarii nu au pus legea în acord cu decizia CCR. Pe 28 iunie 2016 legea a fost respinsă de Camera -Deputaților și de atunci a rămas în sertarele Senatului, condus de Călin Popescu Tăriceanu.  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Știm ultimele naționale de handbal feminin calificate la Jocurile Olimpice

Selecţionatele feminine de handbal ale Ungariei, Suediei, Germaniei şi Sloveniei au obţinut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce Spania şi Olanda...

BAT: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu tutun și a țigărilor electronice către minori

BAT în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), demarează luna aceasta campania anuală „Alege Asumat un Comportament Comercial Curat”. Această inițiativă urmărește...

Premierul României se întâlnește cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, la București, cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod. Întâlnirea va avea loc la Palatul Victoria, în ziua...
Ultima oră
Pe aceeași temă