20.2 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăSportParlamentarii vor să-și mărească din nou pensiile

Parlamentarii vor să-și mărească din nou pensiile

Multe din proiectele discutate în recenta sesiune parlamentară au avut menirea de a rezolva problemele senatorilor și deputaților și nu pe cele ale alegătorilor. Strategia pare să fie valabilă și pentru viitor, parlamentarii pregătindu-și majorarea pensiilor de la stat, după ce și-au votat pensii speciale. 

Astfel, un grup de 22 de parlamentari din PSD a depus la Senat un proiect prin care propun ca vechimea de parlamentar să fie considerată vechime în muncă pentru meseria făcută anterior de către deputat sau senator. Printre inițiatori se numără nume grele ale PSD, precum Ilie Sârbu, socrul premierului Ponta, sau senatorul Șerban Nicolae.  Inițiatorii susțin că  vechimea de parlamentar ar putea deveni vechime în muncă cu condiţia ca alesul să activeze într-o comisie cu acelaşi profil precum meseria sa.  “Implicit acea pensie, pensia publică, va fi puţin mai mare, nu mult, dar va fi mai mare dacă se ia în considerare şi vechimea în Parlament“, afirmă consilierul guvernamental pe legislația muncii, Marius Niţu. Intenția parlamentarilor ridică semne de întrebare în condițiile în care au votat deja, în sesiunea abia încheiată, o lege pe baza căreia vor avea pensii speciale, care vor varia între 1.500 și 4.600 de lei, în funcție de numărul de mandate. Una dintre justificările acestui proiect de lege a fost tocmai faptul că senatorii și deputații pierd la capitolul vechime în muncă, în perioada cât sunt parlamentari.

Penalii, salvați direct sau indirect

Nu este singurul caz în care dezbaterile din Parlament s-au mulat pe interesele directe ale aleșilor, senatorii și deputații mobilizându-se pentru a-și salva colegii de anchetele DNA. Au început sesiunea din februarie prin promisiunea că nu vor mai bloca anchetele procurorilor, materializată prin aprobarea mai multor cereri de urmărire penală și arestare pentru deputatul independent Elena Udrea. Ulterior, au revenit la vechile obiceiuri și au respins cererile de urmărire penală  pentru premierul Victor Ponta (PSD), senatorul Varujan Vosganian (PNL) şi deputatul Laszlo Borbely (UDMR). Pe senatorul Dan Şova (PSD) şi pe deputatul Ion Ochi (PSD) i-au scăpat de arestare.

De altfel, limitarea puterilor justiției în interesul direct al unor colegi a ținut capul de afiș al sesiunii parlamentare. Un exemplu elocvent este legea avocaturii, votată recent de Senat și care va ajunge la Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Potrivit specialiștilor în domeniu,  printre  beneficiarii legii s-ar număra Victor Ponta și Dan Șova, deoarece unul din efecte ar fi nulitatea actelor procedurale din dosarele în care sunt cercetați în calitatate de avocați. Pe agenda Camerei Deputaților se află alte 22 de proiecte de modificare a legislației penale, majoritatea introducând portițe pentru parlamentarii care au probleme cu justiția.

Interes sau dezinteres

Și noua legislație electorală a fost adaptată la interesele aleșilor. Prin noua legea a finanțării partidelor, aceștia s-au asigurat că vor primi bani de la buget pentru campaniile electorale. Teama multor parlamentari că își vor pierde locul a dus la votarea unei legi a alegerilor parlamentare potrivit căreia viitorul Legislativ va avea 466 de parlamentari, fără respectarea rezultatului referendumului din 2009, când românii s-au pronunțat pentru 300 de aleși. Senatorii și deputații s-au gândit și la primari, menționând în legea alegerilor locale că vor fi aleși într-un singur tur de scrutin, ceea ce îi avantajează pe edilii în funcție.

În schimb, atunci când nu a existat un interes direct, proiectele au rămas în sertarele Legislativului. Așa s-a întâmplat cu legea votului prin corespondență, care nu convine majorității PSD, pentru că românii din Diaspora nu îi susțin pe social-democrați. A rămas restantă și legea securității cibernetice, deși proiectul, girat de șeful statului, a primit susținerea tuturor partidelor.  Dublarea alocațiilor pentru copii de la 42 de lei la 84 de lei a fost inițial respinsă de PSD, dar acceptată din motive de imagine. Aleşii au adoptat legea insolvenţei persoanelor fizice, iar pe ultima sută de metri au votat Codul Fiscal.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Banca Mondială: Cele mai sărace țări din lume, în cea mai gravă criză financiară din ultimele două decenii

Cele mai sărace 26 de țări din lume se confruntă cu cea mai precară situație financiară din ultimii 20 de ani, conform unui nou...

Becali sau Războinicul luminii, Capitolul 2

De data asta este sigur: George Becali revine în politica mare, candidând la alegerile parlamentare pe listele AUR. Războinicul luminii va aduce cu...

Credința și politica la coadă: între moaște și scrutin

La Iași, sunt 7 kilometri de speranțe și rugăciuni ale pelerinilor și candidaților la prezidențiale, veniți pentru binecuvântare Liderul PSD, Marcel Ciolacu, președintele PNL, Nicolae...
Ultima oră
Pe aceeași temă