INS ar putea primi responsabilitati in desfasurarea alegerilor, dupa ce "alesii" au constatat ca, dupa aproape doi ani de scandaluri, situatia Autoritatii Electorale Permanente tot nu a fost rezolvata.
Cu aproape o luna inainte de primele alegeri europarlamentare, senatorii si deputatii si-au amintit ca nu au rezolvat situatia Autoritatii Electorale Permanente (AEP), a carei activitate este ingreunata de aproape doi ani de zile atat de existenta unor conflicte la nivelul conducerii, cat si de absenta unor acte normative. Principala cauza pentru care nu s-a gasit o solutie o constituie lipsa vointei politice, in conditiile in care partidele, fie ele la guvernare sau nu, au dovedit ca prefera ca "jocul" alegerilor sa se desfasoare dupa vechile reguli, desi anul trecut a fost modificata, la insistenta oficialilor europeni, legislatia privind finantarea formatiunilor politice. Potrivit modificarilor aduse atunci, subventiile acordate anual ar fi trebuit trecute in "ograda" AEP. In prima faza s-a facut acest lucru pentru ca ulterior, prin ordonanta de urgenta, sa se aduca responsabilitatea la Secretariatul General al Guvernului, invocandu-se "incapacitatea institutionala" a AEP, precum si lipsa unor acte normative suplimentare, de adoptarea carora au fost si sunt responsabili tocmai politicienii, aflati in Parlament sau in Guvern.
Ingrijorati, acum, ca AEP este aproape nefunctionala si invocand eventualitatea unor jocuri de culise pe 25 noiembrie, parlamentarii s-au mobilizat si au ajuns la concluzia ca trebuie atras in poveste Institutul National de Statistica (INS). O comisie formata ad-hoc, din conservatorul Gavrila Vasilescu, peremistii Gheorghe Funar si Gelil Eserghep, liberalul Daniel Ilusca si pesedistul Valeriu Zgonea, s-a intalnit cu reprezentantii AEP si ai Biroului Electoral Central. In urma discutiilor, s-a conturat ideea de a propune Guvernului emiterea unei alte ordonante de urgenta prin care sa fie "responsabilizat" INS in ceea ce priveste rezultatul alegerilor. "INS a primit bani de la Guvern pentru alegerile europarlamentare. Pai, atunci, sa aiba si o raspundere", ne-a explicat senatorul PC Gavrila Vasilescu.
Parlamentarii au mai propus, drept solutie pentru combaterea turismului electoral, scanarea listelor suplimentare si verificarea datelor cu ajutorul unui program de calculator.
Tot in perspectiva europarlamentarelor, Camerele reunite au aprobat, ieri, componenta comisiei care va stabili timpii de antena pentru campania electorala. Comisia este formata din cate doi reprezentanti ai PSD (Eugen Nicolicea si Radu Cristian Georgescu), PNL (Catalin Micula si Ion Mihai Dumitrescu), PD (Petre Strachinaru si Dan Gabriel Popa), PRM (Lia Olguta Vasilescu si Mihai Unghianu), UDMR (Marton Arpad si Szabo Ilona), PC (Gavrila Vasilescu si Ionica Constanta Popescu), la care se adauga deputatul Nicolae Paun (din partea minoritatilor nationale), presedintii SRTv – Alexandru Sassu, respectiv SRR – Maria Toghina.