7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSportParlamentarii PSD si PNL, fascinati de Udrea si Oprea. Opozitia a predat...

Parlamentarii PSD si PNL, fascinati de Udrea si Oprea. Opozitia a predat armele

» Cei 15 ministri ai echipei premierului desemnat Emil Boc au trecut fara emotii de votul consultativ al comisiilor parlamentare de specialitate.

» Nici macar ministri controversati precum Elena Udrea si Gabriel Oprea nu au avut de intampinat dificultati.

Chiar daca strict formale, audierile din Parlament au scos la iveala o serie intreaga de contradictii, fie intre ministrii aceleiasi echipe, fie intre declaratiile ministrilor si promisiunile electorale sau angajamentele luate de Romania in acordurile semnate cu FMI, UE si Banca Mondiala. Nici una dintre aceste contradictii nu a fost insa sanctionata prin votul parlamentarilor din comisiile de specialitate. Nici acuzatiile grave aduse pana acum de PNL si PSD Elenei Udrea si lui Gabriel Oprea nu au urnit din loc masinaria de vot. Lipsa de reactie este cu atat mai greu de inteles cu cat avizul parlamentar este consultativ, deci mesajul critic nu putea fi oricum prea radical.
Explicatiile pentru votul lejer pe care l-au primit chiar si cei mai controversati ministri propusi de Emil Boc au variat de la "votul pentru persoana" si incercarea unor parlamentari inca in PSD sau PNL de a se apropia "prin fapte" de partidul prezidential, pana la teama de alegeri anticipate sau datoria fata de alegatorii din colegiile uninominale.

Elena Udrea si Gabriel Oprea – cursa fara obstacole
Fosta sefa a Cancelariei prezidentiale, numita ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, a trecut cu brio testul senatorilor si deputatilor, cu 43 de voturi pentru, 4 impotriva si o abtinere. "Nu merit atat interes fata de cat am vazut ca a fost fata de aceasta audiere. Putea fi orice rezultat, mai ales ca reprezentantii partidelor care sustin Guvernul nu erau majoritari in comisii", a comentat Elena Udrea rezultatul votului. Audierea sa nu a fost insa lipsita de schimburi de replici taioase. Ele n-au avut insa nici o legatura cu domeniile pe care ministrul audiat le va gestiona. Udrea s-a contrat cu Aura Vasile, deputat PSD, pe marginea dispozitiei procurorilor de neincepere a urmaririi penale impotriva ministrului. "Socotim ca doamna Udrea este singura femeie din acest Guvern si incep prin a o felicita pentru ca ne reprezinta in acest Guvern. Totusi, as vrea sa fac o separatie foarte clara intre functie si gen. (…) Ati spus ca astazi ati primit NUP pe o plangere, pentru ce, la ce este acest NUP? Pentru ca, din cate stiu la punctul II din acel referat facut de comisia de ancheta se gaseste inca la comisia juridica?!", a intervenit Aura Vasile. A urmat apoi replica Elenei Udrea: "Documentul care a fost in atentia Parchetului General este cel care a fost trimis de la Camera Deputatilor". Social-democrata nu a fost insa multumita de raspuns si si-a indreptat atacurile catre Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, acuzand-o voalat ca a trimis Parchetului documente care nu exista. Sulfina Barbu, presedinta comisiei de specialitate, a fost nevoita sa intervina pentru a putea pune punct discutiei in afara ordinii de zi.
Gabriel Oprea, propus pentru Ministerul Apararii si avizat cu 20 de voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri, nu a avut parte de o audiere usoara. Pus in incurcatura de cateva intrebari banale ale parlamentarilor, fostul pesedist a uitat la un moment dat intrebarile care i-au fost adresate si s-a plans ca unele dintre acestea au fost dificile. La finalul audierii, Oprea a promis ca va demisiona daca ministerul sau nu va obtine 2% din PIB atunci cand acest lucru va fi posibil. Potrivit regulilor NATO, fiecare stat membru trebuie sa aloce apararii un procent de 2,36% din PIB. Romania nu a respectat nici anul trecut acest procent.

 

Reforma la stat: fara concedieri, fara salarii taiate
Fost secretar de stat in cabinetul PDL/PSD, Mihai seitan a declarat ca in 2010 nu vor fi disponibilizati 200.000 de bugetari, ci mult mai putini. Cifra concedierilor necesare in sistemul bugetar data inainte de campania electorala de presedintele Traian Basescu a fost de 300.000 de bugetari, iar fostul ministru Gheorghe Pogea a spus in august ca pana in 2015 trebuie sa plece 360.000 de angajati la stat. Pe de alta parte, viitorul ministru al Muncii, Mihai seitan, a declarat ca in 2010 nu va fi prelungit nici procedeul concediilor fara plata pentru bugetari, dar ca, daca va fi nevoie de "reechilibrarea bugetului" spre sfarsitul anului urmator, se va apela din nou la aceasta solutie. El a mai spus ca de la 1 ianuarie 2010 nu vor scadea salariile, dar ca se va aplica Legea salarizarii unitare (care prevede unele scaderi salariale – n.r.). Singura masura certa de austeritate in institutiile statului anuntata de Mihai seitan a fost ca in 2010 statul nu va mai face angajari. Platforma sociala a ministrului Muncii a fost confirmata prin 38 de voturi "pentru" si 17 "impotriva", dar si prin declaratia colegului de la Finante, Sebastian Vladescu. El a spus ca "nu exista cifra de 400.000 de bugetari disponibilizati care se tot vehiculeaza. Conform proiectului de buget, vor fi sub 100.000 de disponibilizari, cele mai multe pe cale naturala, prin neangajarea in posturile care se elibereaza".

 

Ministrii Kelemen/Borbely contra ministrului Videanu
Una dintre cele mai tensionate sedinte a fost cea de la Comisia pentru industrii, unde a fost audiat ministrul Adriean Videanu.
Tensiunea nu a fost insa urmarea unui dialog intens cu parlamentarii, ci a fost provocata in principal de patru reprezentanti ai unor organizatii civice care au venit sa protesteze fata de intentia declarata a noului Cabinet de a redeschide controversatul proiect Rosia Montana. Ei au purtat o pancarda pe care scria: "Rosia Montana nu e de Vi(n)deanu".

Ministrul in cauza a spus ca vrea renegocierea "detinerilor statului" in proiectul Gold Corporation, dar a admis: "Nu pot garanta ca voi obtine un anumit procent la renegociere. Recenta declaratie a lui Adrian Videanu – "Vreau ca acest proiect sa inceapa cat mai curand posibil, cu actualul investitor, compania canadiana Gabriel Resources" – si includerea acestui proiect in programul de guvernare au provocat suficienta emotie in Romania. Emil Boc a precizat apoi ca totul se va face dupa analize suplimentare, iar Adriean Videanu a adaugat ieri, la audieri, ca se va tine seama de concluziile hotararilor in justitie (ele au dus la inchiderea proiectului – n.r.).

Pe de alta parte, doi viitori colegi ai lui Adriean Videanu au exprimat dubii serioase ca proiectul se va misca din loc. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, spune ca deocamdata vrea sa fie sigur ca are toate datele: "Acest proiect nu va misca un pas inainte pana nu am asigurari ca nu va aduce efecte poluante. Deocamdata eu nu sunt lamurit de acest lucru". Viitorul ministru al Culturii, Kelemen Hunor, a fost cel putin la fel de categoric: "Ministerul Culturii nu se grabeste cu avizele pentru Rosia Montana. Sunt convins ca fara o cercetare foarte atenta nu se poate trece la faza urmatoare". El a accentuat ca este o "diferenta uriasa" intre reanalizarea proiectului Rosia Montana, inclusa in programul de guvernare, si demararea proiectului.

Audieriile de ieri au alcatuit si o memorabila colectie de angajamente. Astfel ministrul de interne, Vasile Blaga a dat de inteles ca serviciul secret al MAI nu va avea activitati de natura politica: "DGIPI trebuie sa faca ce scrie in regulamentul ei, si anume trebuie sa dea informatii pentru a prinde hoti, retele de crima organizata si protectia interna a angajatilor nostri. Atat." Ministrul comunicatiilor, Gabriel Sandu a promis ca Posta Romana nu va fi privatizata in mandatul sau.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a avertizat la randul sau: "Politizarea sau incercarile de a politiza corpul diplomatic sunt de asemenea contraproductive.  
In schimb, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu este sigur ca nu va demisiona chiar daca invatamantul nu va primi 6% din PIB, dupa cum spune legea. El considera demisia "contraproductiva".

Cele mai citite

În premieră, Ucraina lovește Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune

Kievul a declarat că a lovit un arsenal rusesc în apropierea orașului Karachev din regiunea Bryansk, la peste 110 km (70 mile) de Ucraina Ministerul...

Horoscop 20 noiembrie 2024. Evenimentele din trecut pot reveni în prim-plan pentru capricorni

Horoscop 20 noiembrie 2024. Haide să vezi ce ți-au pregătit astrele pentru această zi de miercuri. Horoscop 20 noiembrie 2024 Berbec: 21 martie – 19 aprilie Este...

Înalta Curte: Nivelul de salarizare din spitale publice, finanțate integral din veniturile proprii, nu trebuie să fie la maximum anului 2022

Hotărârea poate genera ajustări salariale în cadrul spitalelor vizate, cu impact direct asupra personalului tehnic, economic și socio-administrativ Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ)...
Ultima oră
Pe aceeași temă