13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportParlamentarii pot cumula pensia cu indemnizaţia de deputat sau senator

Parlamentarii pot cumula pensia cu indemnizaţia de deputat sau senator

Parlamentarii pot cumula pensia cu indemnizaţia de deputat sau senator, chiar dacă bugetarilor de rând le este interzis acest lucru, informează Realitatea TV.

Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, parlamentarii şi magistraţii sunt două dintre categoriile profesionale care se bucură în continuare de aceste beneficii. Săptămâna trecută, Birourile Permanente ale celor două Camere au luat act de decizia Curţii, iar hotărârea a fost publicată luni în Monitorul Oficial.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Roberta Anastase a declarat pentru Realitatea TV că Birourile permanente nu au încălcat legislaţia în vigoare, ci au contribuit la aplicarea ei, pentru că legea le dă dreptul aleşilor să cumuleze pensia cu salariul. “Birourile permanente nu pot modifica o lege. Ele pot să adopte normele de aplicare a legii. De fapt acest lucru s-a întâmplat. Statutul deputaţilor şi senatorilor, la articolul 41 alineatul 5, prevede că indemnizaţia parlamentarilor poate fi cumulată cu pensia şi, în plus, există o hotărâre a Curţii Constituţionale care confirmă constituţionalitatea acestei prevederi. În acest caz, birourile permanente nu au putut decât să ia act”, a declarat Roberta Anastase.

Articolul 41 din Statutul parlamentarului stipulează la paragraful (5) că “indemnizaţia lunară a deputaţilor şi senatorilor se cumulează cu pensia sau cu alte venituri şi se supune impozitului pe venit, conform legii”.

Invitaţi miercuri seara în emisiunea “Realitatea zilei”, unii deputaţi s-au arătat surprinşi de hotărârea luată în Birourile Permanente. “Eu n-am ştiut că a fost pus pe ordinea de zi. Îmi recunosc greşeala, a trecut pe lângă mine”, a spus Mihai Voicu, deputat PNL.

“Dacă Boc e corect, aşa cum susţine, trebuie să-i retragă sprijinul doamnei Anastase”, este de părere deputatul PDS Mădălin Voicu. El recunoaşte că, în mod similar, şi retragerea sprijinului PSD pentru preşedintele Senatului, Mircea Geoană, ar fi o “măsură corectă”.

Nici reprezentantul puterii, deputata PDL Sulfina Barbu, nu era mai informată şi a spus că hotărârea este o eroare care se poate îndrepta. “Cu siguranţă că premierul nu a avut şi nu şi-a dat acceptul pentru o asemenea măsură . Ea se poate corecta tot prin modificarea statutului parlamentar”, a declarat Sulfina Barbu.

Cele mai citite

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă