21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportOprescu respinge doar sigla USL

Oprescu respinge doar sigla USL

La doar zece zile după ce a avertizat că USL susţine candidatura lui Sorin Oprescu doar dacă acesta îşi asumă sigla Uniunii, Crin Antonescu pare resemnat în faţa refuzului edilului. Există, însă, voci în PNL, din tabăra opusă liderului, care avansează posibilitatea găsirii unui candidat propriu al USL.

 
“Sorin Oprescu candidează independent în cadrul unui par­te­neriat pentru Bucureşti, fără siglă”, a anunţat sec, într-o emisiune la B1 TV, actualul primar în funcţie, susţinut de USL în cursa pentru un nou mandat. În plus, edilul Capitalei a ţinut să facă distincţia clară între o candidatură sub sigla USL şi un parteneriat cu formaţiunile din opoziţie. „Staff-ul de campanie e al meu, strategia de campanie e a mea şi, cel mai important, proiectele sunt ale mele, modificate sau poate îmbună­tăţite cu ceea ce propune Uniunea şi atunci se întrunesc condiţiile unui parteneriat”, a punctat fostul senator PSD.

Cum văd liberalii decizia lui Oprescu

„Este o decizie care aparţine domnului Oprescu şi, din punctul meu de vedere, e o decizie pe care trebuie să şi-o asume domnul Oprescu”, a declarat, pentru RL, senatorul PNL Teodor Meleşcanu. În opinia acestuia, anunţul primarului general ar modifica semnificativ relaţia dintre USL şi viitorul candidat, deoarece nu ar mai fi la fel de clar sprijinul Uniunii şi al sim­pa­tizanţilor acesteia. „Dacă decide să nu-şi asume sigla USL, fie se va avea în vedere o altă candidatură, fie se va lăsa la liber, la latitudinea simpati­zanţilor USL pe cine votează”, a arătat ex-ministrul liberal.

Declaraţia lui Meleşcanu poate fi interpretată prin prisma avertismentului categoric lansat, în urmă cu circa zece zile, chiar de liderul PNL, Crin Antonescu. La Delegaţia Permanentă a PNL, de la Mamaia, el a precizat că USL nu-l va susţine pe Sorin Oprescu decât dacă acesta îşi va asuma sigla Uniunii. Ieri însă, Antonescu şi-a nuanţat un pic poziţia, spunând că această „chestiune” va fi clarificată până la sfârşitul lunii septembrie, în funcţie şi de prevederile Legii electorale. Mai indulgent în declaraţii decât Teodor Meleşcanu, cel puţin public, s-a dovedit vicepreşe­dintele PNL Relu Fenechiu. „E o chestiune tehnică, pe care nu are sens să o discutăm acum”, a declarat liberalul pentru RL. În schimb, în privinţa programului candidatului Sorin Oprescu, Fenechiu consideră că acesta trebuie să conţină proiecte comune. „E foarte clar că atunci când faci o alianţă, chiar şi o astfel de alianţă atipică, între un candidat şi un partid, este vorba de o colaborare. Cred că trebuie să avem un program cu obiective comune dacă vrem să ne susţinem unul pe altul”, a explicat Fenechiu.

PSD, mulţumit că Oprescu va poza cu ceilalţi candidaţi

Spre deosebire de colegii de la PNL, social-democraţii nu văd în anunţul lui Sorin Oprescu vreun motiv de nemulţumire. „Nu ne deranjează deloc. USL va avea un parteneriat cu candidatul independent Sorin Opres­cu”, a declarat, pentru RL, deputatul Radu Moldovan, purtătorul de cuvânt al PSD. Cât despre solicitarea liberalilor, transmisă atât de clar de Crin Antonescu, social-democratul este la fel de tranşant: „Nu cunosc nici o discuţie în USL în care să se fi condiţionat susţinerea candidaturii de asumarea siglei”. Nici declaraţia referitoare la proiecte nu stârneşte îngrijorare în PSD. Ba mai mult, este interpretată ca denotând doar intenţii bune. „Sorin Oprescu are o serie de proiecte care vor fi îmbrăţişate de USL şi USL are proiecte îmbrăţişate de Sorin Oprescu”, a mai declarat Moldovan. Iar ca o dovadă supremă că între USL şi candidatul independent Sorin Oprescu situaţia este foarte bună, purtătorul de cuvânt al PSD ne-a reamintit că edilul Capitalei s-a declarat de acord să apară în poze alături de candidaţii USL la primăriile de sector.  

Pe cine vede PSD la sectoare

PSD Bucureşti nu va testa în sondaje candidaţi pentru Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 4, funcţii pentru care vor candida Sorin Oprescu şi Cristian Popescu Piedone (Partidul Conservator). La sectorul 1, condus de liberalul Andrei Chiliman, PSD va testa, potrivit Mediafax, notorietatea liderului fili­alei, Dan Tudorache. La sectorul 2, va fi testat deputatul Georgian Pop, iar la sectorul 3, fostul preşedinte executiv al PSD Bucureşti, Bogdan Georgescu. La sectorul 5, postura de candidat este rezervată lui Mari­an Vanghelie, iar la sectorul 6 vor fi testaţi doi potenţiali candidaţi, Bogdan Mihăilescu şi Gabriel Mutu.

Cele mai citite

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat dejucarea unei tentative de lovitură de stat

Armata din Republica Democratică Congo a anunţat duminică că a dejucat o tentativă de lovitură de stat, la care au participat atât străini, cât...

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...
Ultima oră
Pe aceeași temă