Tabăra de la Chișinău care este orientată spre Europa se plânge că, mai mult sau mai puțin oficial, politica României este să-l susțină pe oligarhul Vladimir Plahotniuc.
Fundația Konrad Adenauer a organizat, la sfârșitul lunii iunie, o vizită la Chișinău a unui grup de jurnaliști, care, timp de trei zile, s-au întâlnit cu lideri politici și cu reprezentanți ai societăți civile. Discuțiile au respectat regulile Chatham House, interlocutorii putând fi citați fără a fi identificați.
„Ambasadorul României la Chișinău dă like la mai toate postările pe Facebook ale lui Plahotniuc“, s-a plâns liderul unui partid de opoziție, care a susținut că are print screen-uri care să-i sprijine afirmațiile.
Vladimir Plahotniuc este liderul Partidului Democrat și șeful politic al premierului Pavel Filip.
Este o situație oarecum asemănătoare cu cea din România, adevăratul lider al puterii, Plahotniuc, ocupând un simplu post de deputat. Opoziția pro-europeană susține că Vladimir Plahotniuc joacă la două capete: pe de o parte, pare a fi extrem de favorabil României, iar pe de altă parte uriașa rețea mediatică de care dispune îl sprijină pe președintele rusofil Igor Dodon.
„Este un joc în care este prinsă elita românească, presa și o parte mai puțin vizibilă…“, a apreciat un fost ministru al Apărării, referindu-se astfel și la serviciile secrete românești.
Acest joc al oligarhului moldovean – cu o avere estimată la circa 800 de milioane de dolari – este certificat și de către un important diplomat acreditat la Chișinău.
Sunt mai multe explicații pentru faptul că România îl susține, totuși, pe Plahotniuc: pe de o parte, acesta duce o politică extrem de favorabilă Bucureștiului, dar, pe de altă parte, există suspiciunea că mulți politicieni români și analiști se bucură de atenții din partea oligarhului.
„Iohannis n-a prins drag de noi“
Toți liderii politici cu care ne-am întâlnit la Chișinău s-au plâns de totala indiferență a lui Klaus Iohannis față de situația din Republica Moldova. Unul din aceștia a povestit că a fost nevoit să-l roage pe fostul președinte Traian Băsescu pentru a fi primit în audiență la una din structurile de putere de la București.
Alt lider l-a lăudat pe Ponta, care, pe vremea când era premier, răspundea la apeluri pentru finanțarea unor mici proiecte din Republica Moldova, precum repararea unor școli sau a unui drum. „Domnul Iohannis n-a prins drag de noi“, a declarat
acesta.
Opoziția ar dori ca sprijinul, oficial sau subteran, trimis de la București către Chișinău să nu mai ajungă tot la Plahotniuc. Cel mai important partid pro-european se descurcă cu un buget de 2.000 de dolari pe lună și este complet lipsit de acces la mijloacele de informare în masă, care sunt controlate fie de Plahotniuc, fie de Dodon. O tentativă a liderului acestui partid de a discuta cu președintele Iohannis a eșuat.
Cu toate acestea, România nu trebuie să se teamă că țara vecină va pica în mâinile Moscovei: lui Putin îi convine mai mult această situație ambiguă, în care Moldova pendulează între București și Rusia, a explicat un diplomat acreditat la Chișinău.
El a spus că țara își pierde identitatea, cetățenii ei având uneori și patru pașapoarte – moldovenesc, rusesc, românesc și ucrainean – pe care le folosesc în funcție de locul în care se deplasează.
Potrivit unor informații neoficiale, între 50.000 și 100.000 de cetățeni moldoveni au primit, anual, cetățenie română.