20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportOpozitia, majoritara in conducerea ANI

Opozitia, majoritara in conducerea ANI

La doar o zi dupa rugamintea formulata de presedintele CE, Jose Manuel Barroso, ca Legea ANI sa fie adoptata de Parlament in forma propusa de Ministerul Justitiei, coalitia PSD-PC-PRM si-a mai impus o data punctul de vedere, reducand si mai mult atributiile viitorilor inspectori de integritate.

Reprezentantii celor trei partide in Comisia juridica a Senatului au decis, ieri, prin vot, ca inspectorii ANI sa nu poata dispune efectuarea de expertize judiciare decat cu acordul persoanei in cauza, iar verificarile sa nu depaseasca limitele sesizarii. Cu alte cuvinte, sa fie cercetate doar aspectele formulate in sesizare, si nu intreaga avere. Tot ieri, senatorii juristi au decis sa mareasca numarul de membri pe care urmeaza sa-i aiba Consiliul National de Integritate (CNI), in conditiile in care fiecare grup parlamentar isi va desemna cate un reprezentant. Prin urmare, PSD, PRM si PC ar urma sa aiba, insumat, mai multi reprezentanti in CNI decat PNL-PD-UDMR. Si aceasta deoarece Alianta are la Senat un grup parlamentar comun.
Mobilizati exemplar, senatorii PSD-PRM-PC din Comisia juridica au reusit, ieri, sa impuna modificarea proiectului Legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in sensul reducerii si mai mult a ariei de actiune a viitorilor inspectori. Un prim amendament formulat de social-democrati a vizat posibilitatea efectuarii de expertize extrajudiciare doar cu acordul persoanei verificate. Potrivit variantei initiale, nemodificata de deputati, inspectorul ANI putea "dispune, din oficiu sau la cerere, efectuarea unei expertize pentru lamurirea cauzei, comunicand persoanei cercetate numele expertului". Senatorii PSD au tinut insa mortis sa se specifice "expertiza extrajudiciara", iar in loc de "din oficiu sau la cerere" sa se scrie "cu acordul persoanei verificate". Social-democratii si-au justificat amendamentul prin raportarea la vechea Lege 18 din 1968 si prin faptul ca demnitarii pot dovedi abilitati in achizitionarea de… chilipiruri. "Daca persoana cumpara un chilipir, fie vorba de un tablou, fie de un obiect din metale pretioase?", a invocat senatorul PSD Doru Ioan Taracila, in apararea demnitarilor care pot dobandi de pe piata libera bunuri la preturi mult mai mici decat valoarea reala. "Demnitarul nu trebuie sa fie prost tot timpul. Au si ei dreptul sa speculeze pe piata, sa cumpere la un pret mai avantajos. Sa nu confundam Agentia de Integritate cu… agentia de prostie. Daca eu cumpar de pe piata libera, care este problema?", a sarit in ajutor si senatorul PSD Serban Nicolae. Cu 5 voturi in favoarea propunerii, acordate de reprezentantii PSD, PC si PRM, subiectul a fost insa transat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă