Parlamentarii revin de astăzi la lucru, sesiunea legislativă de toamnă anunţându-se una zbuciumată. Opoziţia ameninţă Guvernul încă din prima zi cu moţiune de cenzură.
„Nicio sesiune fără moţiune de cenzură”, a spus liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, pentru romanialibera.ro.
Şi liderul social-democraţilor din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa, anunţă că în această sesiune legislativă, deşi nu are suficiente voturi în Parlament, Opoziţia se va folosi de instrumentul prin care Guvernul poate fi demis.
„Cel mai probabil Guvernul va veni cu angajări de răspunderi, având în vedere că elimină Parlamentul din ecuaţie şi nu respectă principiile parlamentare. Atunci, normal vor fi moţiuni de cenzură pe angajări, dar şi o moţiune foarte serioasă pe un subiect pe care USL îl va stabili la momentul respectiv”, a declarat Mircea Duşa, pentru romanialibera.ro.
De asemenea, Mircea Duşa a arătat că în primele săptămâni ale sesiunii, Opoziţia va depune o moţiune simplă la Camera Deputaţilor pe tema reducerii subvenţiilor la căldură.
În sesiunea parlamentară de toamna se vor dezbate mai multe proiecte legislative controversate, în privinţa cărora Opoziţia şi Puterea au opinii divergente. Printre cele 400 de iniţiative aflate în dezbatere la comisii din sesiunea anterioară se numără şi proiectul de revizuire a Constituţiei, amânat pentru discuţii după 30 septembrie.
În timp ce Puterea susţine introducerea Parlamentului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300, Opoziţia vrea menţinerea unui Legislativ cu Senat şi Camera Deputaţilor. PNL şi PSD susţin în schimb reducerea numărului de parlamentari la 320. „Noi am depus chiar o propunere legislativă în acest sens, în care există şi un articol prin care se interzice migraţia politica, dar şi reducerea drastică a cheltuielilor partidelor în campania electorală. Şi mai avem un proiect prin care USL propune vot uninominal pur, pe sistemul câştigătorul ia tot”, a rezumat Puiu Hasotti priorităţile legislative ale USL.
Pe lista priorităţilor PDL se afla modificarea legislaţiei privind aleşii locali, care va intra în dezbaterea Parlamentului la sfârşitul lunii septembrie, urmând ca votul final să fie dat până la mijlocul lui octombrie. Concret, PDL vrea comsarea alegerilor locale cu cele parlamentare, o variantă fiind organizarea celor două scrutine în noiembrie 2012.
„În discuţiile din coaliţie a reiesit ca vom modifica legea alegerilor locale pentru a putea sa le suprapunem cu cele parlamentare si vom pregati si modificarea legii electorale pentru alegerile parlamentare. Modificarea referitoare la alegerile locale presupune modificarea Legii 215 a administraţiei publice locale, Statutul aleşilor locali şi legile care stabilesc mandatul primarului şi aleşilor locali că este de patru ani şi spunem în ce condiţii va fi prelungit, şi va fi prelungit încă şase luni, în aşa fel încît în noiembrie anul viitor să se suprapună cu alegerile parlamentare”, a spus Mircea Toader, liderul deputaţilor PDL.
Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare va întâmpina opoziţia PNL si PSD, care vor apela din nou la medierea Curţii Constituţionale. „Noi nu suntem de acord cu comasarea alegerilor. Se încalcă principiile democratice şi iese un ghiveci în campania electorală. Dacă Coaliţia va forţa comasarea, vom apela la Curtea Constituţională. Nu poţi să modifici regulile în timpul jocului. Mandatul unui primar, atunci când a fost dat de electorat, a fost dat pe patru ani, nu pe patru ani şi jumătate. Să sperăm că şi Curtea Constituţională va intra în normalitate şi ne va da dreptate”, a spus Duşa.
Printre restanţele parlamentarilor se mai numără şi Statutul minorităţilor naţionale, o lege blocată în Camera Deputaţilor de şase ani. Proiectul, aflat în dezbaterea Comisiei pentru drepturile omului, a fost amânat pentru sesiunea din toamnă a Parlamentului în urma unei decizii a Coaliţiei de guvernare. Tot la comisiile de specialitate se află şi solicitările de reexaminare venite din partea şefului statului cu privire la reducerea TVA la 5% pentru produsele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, precum şi legea câinilor fără stăpân şi proiectul PDL pentru modificarea legii referendumului astfel încât demiterea preşedintelui României să fie posibilă cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi pe listele electorale.