5.6 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSportOnoarea senatorului Firea, prioritatea lui Ponta

Onoarea senatorului Firea, prioritatea lui Ponta

Îndemnul premierului Victor Ponta, ca toți parlamentarii puterii să semneze plângerea penală împotriva președintelui Traian Băsescu, nu a fost respectat. Conducerea UDMR nu a stabilit vreo obligație în acest sens aleșilor Uniunii și, potrivit unor surse, nici liderul UNPR, Gabriel Oprea, nu ar fi semnat. Liberalii au primit, la rândul lor, cu ironii demersul PSD.

Primul care a semnat plângerea redactată de avocatul Gabrielei Firea a fost, conform propriei declarații, premierul Victor Ponta. „Nu e un gest al PSD sau al coaliţiei. Dacă parlamentarul ameninţat de preşedinte făcea parte din orice grup parlamentar aş fi semnat cu aceeaşi convingere. Un preşedinte nu are voie să şantajeze şi ameninţe un parlamentar, mai ales care face parte din comisia de anchetă“, a încercat premierul să confere mai multă greutate demersului inițiat de PSD. Totuși, inițiativa nu s-a bucurat de susținerea pe care o anticipa șeful Executivului.

Cine nu semnează este „laș“

Conducerea UDMR, deși a criticat declarațiile de duminică seară ale președintelui Traian Băsescu, nu a trasat vreo indicație propriilor senatori și deputați. „Nu există obligativitate pentru nici un membru. Fiecare analizează, dacă doreşte individual, semnează, dar nu există obligati­vitate pentru grupurile noastre nici de la Senat şi nici de la Cameră pentru a semna această plângere penală“, a explicat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Potrivit unor surse din UNPR, citate de Agerpres, nici vicepremierul Gabriel Oprea nu și-ar fi pus semnătura pe plângerea redactată de Lucian Bolcaș, avocatul Gabrielei Firea.

Întrebat de posibilitatea ca nu toți parlamentarii puterii să semneze plângerea penală împotriva președintelui Traian Băsescu, premierul a invocat „lașitatea“. „Că suntem 2 sau 200, e, până la urmă, conştiinţa fiecăruia. Nu cred că vreun parlamentar poate spune că e bine ce a făcut Băsescu. Unii dintre ei, de laşitate, nu vor avea curaj să-l supere pe Băsescu cu această plângere“, a apreciat Ponta.

Trebuie menționat că, pentru ca parlamentarii PSD să semneze plângerea penală, a fost suspendată ședința de plen a Senatului, spre nemulțumirea liberalilor.

Aceștia, de altfel, au tratat cu ironie demersul PSD. „Din punct de vedere juridic, o plângere penală trebuie făcută de persoana care se consideră vătămată, nu de un întreg colhoz politic la chemarea lui Victor Ponta“, a apreciat liderul PNL, Crin Antonescu. Premierul Victor Ponta a ținut să-i dea replica spunând: „Dacă ar fi fost ameninţată soţia domniei sale şi Băsescu ar fi spus «Ai grijă, doamna Vălean, că nu-ţi mai ajunge soţul acasă!»? Sunt convins că ar fi reacţionat ca şi mine, sesizând autorităţile şi instituţiile statului“.

Șeful Guvernului a vorbit de depunerea unei plângeri penale împotriva șefului statului după ce Traian Băsescu a spus, referindu-se la senatorul PSD Gabriela Firea, membră a Comisiei de anchetă Nana, că este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist“. „Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soțului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească ­într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele“, a declarat, duminică seară, la Realitatea TV, Traian Băsescu.

PSD îl vrea pe Băsescu trimis în judecată înainte de alegeri

Avocatul Lucian Bolcaș, care o reprezintă pe Gabriela Firea, a explicat, într-o intervenție la Antena 3, că președintele poate fi audiat și trimis în judecată în timpul mandatului. „Audierea se poate face. Unii procurori apreciază într-un fel, alții în alt fel imunitatea. Când interpretează Constituția după cum bate vântul, sigur că vor fi probleme. Cred că i se va da curs, cetățeanul Traian Băsescu va fi trimis în judecată“, a susținut Bolcaș.

Și în textul plângerii penale se argu­mentează pe ideea că preșe­dintele poate răspunde juridic în timpul mandatului, arătându-se că imunitatea „vizează în exclusivitate faptele legate de exercitarea mandatului“. „Or, din moment ce afirmațiile pe care numitul Traian Băsescu le-a făcut cu privire la o situație ce îi privea în mod direct familia și achizițiile pe care membrii acesteia le-ar fi făcut, rezultă mai mult decât evident că opiniile exprimate de acesta nu au fost făcute în calitatea sa de om politic, și cu atât mai puțin în calitatea sa de reprezentant al statului român“, se arată în plângerea penală a Gabrielei Firea.

Senatorul PSD îl acuză pe președinte de amenințare și șantaj și susține că, prin declarațiile de duminică seară, i-a fost constrânsă „libertatea psihică“ și îi este afectată „libertatea morală“, fiindu-i „provocate stări de neliniște“.

Reacția prezidențială

De la prezidiul Palatului Cotroceni, Traian Băsescu a catalogat drept „un abuz“ constituirea Comisiei de anchetă Nana și a lansat o nouă serie de atacuri la adresa premierului Victor Ponta și a senatorului PSD Gabriela Firea. Arătând că, potrivit Constituției, Parlamentul are rolul de a controla Guvernul și nu persoanele private și relațiile dintre ele, președintele a declarat că mai bine s-ar ocupa comisia de „spolierea“ a 2.000 de hectare de la Stațiunea Fundulea. Cât despre Gabriela Firea, pe care a catalogat-o drept „șantajistă de profesie“, președintele a invocat condamnarea recentă a senatorului PSD la plata unei amenzi de 1.000 de lei pentru ultraj și șantaj. Șeful statului nu l-a ratat nici pe premierul Victor Ponta, pe care îl consideră „procuror ratat“ și îl îndeamnă să se ocupe de problemele reale ale românilor.

Cele mai citite

IPS Teodosie a fost trimis în judecată. Hotărârea Curții de Apel Constanța poate fi atacată la ÎCCJ

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au respins joi, ca fiind nefondată, cererea arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, privind constatarea nelegalităţii actelor de urmărire penală întocmite...

Răgaz pentru firme: Finanțele amână sancțiunile la e-TVA până în iunie 2025 și simplifică facturarea electronică

Ministerul de Finanțe pregătește ghid de TVA și prelungește termenul pentru sancțiuni Ministerul Finanțelor propune amânarea sancțiunilor legate de deconturile iunie precompletate e-TVA până la...

ANAF elimină obligația depunerii Declarației unice în cursul anului pentru activități noi sau suspendate

ANAF anunță modificări importante prin Ordonanța de Urgență 128/2024: contribuabilii care încep, întrerup sau suspendă o activitate fiscală în cursul anului nu mai sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă