19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportNumere de telefon transformate in amendamente la buget

Numere de telefon transformate in amendamente la buget

» Cea de-a doua zi dedicata dezbaterii bugetului de stat pe 2009 s-a rezumat, practic, la respingerea pe banda rulanta a amendamentelor liberale. Plictiseala inerenta sedintelor interminabile i-a facut insa pe parlamentari sa treaca la farse: au votat numarul de telefon al presedintelui de sedinta si apoi au ras de el.

Aproape intreaga zi a fost dedicata ieri unei singure anexe a proiectului bugetului de stat, bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si a Locuintei, in conditiile in care majoritatea amendamentelor liberale au vizat tocmai fondurile respectivei institutii. Ore in sir propunerile PNL de a acorda bani pentru diferite proiecte locale de investitii – de la alimentare cu apa si canalizare la realizarea de trotuare si ferme de struti – au fost respinse fara emotii de coalitia guvernamentala. Nu inainte insa ca liberalul Relu Fenechiu si udemeristul Marton Arpad sa se planga ca nu au dormit bine in noaptea de dinainte. Primul a spus ca de vina ar fi fost ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, si a sa teorie despre deficitul bugetar, in vreme ce al doilea a dat vina pe volumele de amendamente.

Cum liberalii au tinut sa-si sustina fiecare amendament in parte, de data aceasta nici macar plimbarea pe la bufet si cafelutele repetate nu au reusit sa alunge plictiseala majoritatii "alesilor", asa ca au trecut la farse jucate presedintelui de sedinta, democrat-liberalul Ioan Oltean. Protagonistul farsei a fost deputatul UDMR Mate Andras, care a vrut sa demonstreze ca pedelistul ar conduce neglijent sedinta, astfel ca i-a cerut lui Oltean sa supuna la vot amendamentul de la pozitia 0722, anexa 3/03, numerotat cu ultimele trei cifre din numarul de telefon al liderului PDL. Bucuros ca udemeristul nu argumenteaza prea mult pe marginea amendamentului, asa cum facusera pana atunci alti colegi, Oltean i-a multumit deputatului UDMR pentru "celeritate", dupa care s-a grabit sa supuna la vot propunerea. Previzibil, la fel ca toate celelalte amendamente formulate de opozitie, si amendamentul-farsa a picat la vot. "Nici nu stiti ca tocmai ati supus la vot propriul dvs. numar de telefon. Va multumesc pentru operativitatea cu care conduceti sedinta", a venit cu promptitudine si ironie comentariul lui Mate Andras. Dupa un scurt moment de descumpanire, Oltean si-a reluat atributiile conducand sedinta in acelasi mod. Doar ca ironiile la adresa opozitiei s-au inmultit. "Aveti 94 de voturi pentru. Este o performanta, recunosc", a fost comentariul presedintelui de sedinta la una dintre nenumaratele respingeri consemnate de liberali. "N-ati obosit, domnule! Aveti conditie fizica buna", a fost complimentul aceluiasi lider al PDL la adresa unuia dintre liberalii care s-au tot deplasat la microfon pentru a-si sustine propunerea. Pentru camerele de filmat prezente in sala, la tribuna a poposit chiar si fostul premier Calin Popescu Tariceanu, dornic sa-si sustina amendamentele referitoare la canalizarea din Ciolpani sau la complexul sportiv din Otopeni, localitati din colegiul in care presedintele PNL a iesit deputat abia dupa redistribuirea voturilor.

Abundenta amendamentelor liberale de ieri se explica prin faptul ca parlamentarii PSD si PDL au fost multumiti inca din momentul creionarii bugetului, fiecarui "ales" acordandu-i-se circa 70.000 euro pe care sa-i directioneze inspre ce proiect doreste, cu precadere insa spre biserici si lacasuri de cult. Luni parlamentarii au rezistat in banci pana spre miezul noptii, reusind sa adopte, in forma stabilita de Comisiile de buget-finante, bugetele Administratiei Prezidentiale, Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatului General al Guvernului, Senatului, Camerei Deputatilor, Curtii Constitutionale, Curtii de Conturi, CNSAS, Consiliului Legislativ, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Avocatului Poporului si Ministerului de Externe.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă