Nimeni nu poate ajunge parior de top fără cunoștințe avansate despre sportul pe care joacă și despre industria de betting. Orice informație este ca o piesă dintr-un puzzle, fără de care nu se pun cap la cap elementele ce duc spre succes.
Dacă vorbim despre pariuri în România, putem spune că este un domeniu privilegiat. Ai posibilitatea să joci în siguranță la 27 de operatori licențiați, iar numărul acestora poate crește în viitor. Mai rămâne doar să demonstrezi că ai baza necesară pentru ca distracția să fie dublată și de sentimentul dat de biletele câștigătoare.
Cu alte cuvinte, trebuie să știi lucrurile pe care „le visează” toți jucătorii de top, cum ar fi următoarele șapte:
1. Nu pot fi acoperite multe competiții
Se spune că cine aleargă după doi iepuri nu prinde niciunul. Adaptat la pariuri sportive, proverbul ar suna așa: „cine pariază pe multe competiții nu se poate concentra pe niciuna”. Pentru a fi eficient, este necesar să te axezi pe maxim trei competiții despre care să cunoști tot ce se poate afla. Dacă este posibil, e bine să îți faci legături pentru a avea acces și la informații de culise. În mod normal, nu urmărești campionatul Muntenegrului. Din această cauză, este mult mai greu să câștigi un pariu pus pe acea competiție decât unul plasat pe SuperLiga României, pe care o urmărești și despre care ai multe informații.
2. Ofertele promoționale pot fi convertite în cash
Fondurile suplimentare primite în cadrul ofertelor promoționale de bun venit pot fi transformate în bani reali, dacă știi să alegi. Un rulaj x5, făcut prin bilete single cu cote minime de 1.60, este perfect realizabil. Ai nevoie doar de răbdare și de o strategie de joc. Ești la mâna ta. În schimb, dacă ești obligat să faci rulajul prin bilete cu minim cinci selecții, atunci depinzi foarte mult de noroc, chiar dacă este impusă o cotă minimă de doar 1.30 per selecție.
3. Cotele sunt calculate pe criterii comerciale
Novicii se raportează la cotele de pe site-urile de pariuri atunci când fac biletele, fiind convinși că ele indică probabilitatea de câștig. De partea cealaltă, pariorii de succes știu că acele valori sunt calculate în primul rând pe baza unor criterii comerciale. Traderii agențiilor estimează câți bani se vor pune pe toate opțiunile unei piețe și stabilesc cotele astfel încât bookmakerul să iasă în câștig indiferent de ce s-ar întâmpla în meciul respectiv. De aceea, jucătorii profesioniști calculează singuri cotele reale, pe care le raportează apoi la cele de pe site și văd dacă selecția merită jucată sau nu.
4. Statisticile pot fi înșelătoare
Ca și cotele, statisticile te pot păcăli. Sunt șanse mici să ieși pe plus la finalul lunii dacă nu cunoști acest aspect. Desigur, rezultatele înregistrate în trecut și cifrele care țin de cornere sau de cartonașe nu pot fi ignorate, întrucât reprezintă unul dintre componentele algoritmului rulat în timpul analizării partidei. Ponderea primită de acest factor ar trebui, însă, să fie una mai mică. Mult mai importante sunt informațiile care țin de motivația fiecărei echipe la momentul respectiv, de absenți sau de atmosfera din vestiar.
5. Biletele cu multe selecții sunt păguboase
Așa cum am atras atenția mai sus, pariurile cu multe ponturi pariuri sunt loterie curată. Mulți încearcă să obțină cote astronomice înșiruind pe bilet zeci de evenimente pe care le consideră „foarte sigure”. Pentru că este cotă mare, plasează mize mai mici și se consolează cu ideea că pierd puțin bani dacă este să nu iasă biletul. Realitatea este alta. Zece bilete cu cota 5 lei fiecare pierdute înseamnă un deficit de 50 de lei. În schimb, un bilet cu miza 50 de lei, câștigat pe o cotă de 1.50, înseamnă un profit de 25 de lei.
6. Cele mai multe pariuri de valoare apar în live-uri
Pariorii cu experiență știu că biletele jucate pe evenimente aflate în desfășurare sunt ca un pumnal cu două tăișuri. Pe de o parte, există un pericol mare să fii luat de val din cauza emoțiilor și să uiți de managementul banilor, jucând la recuperare după câteva bilete pierdute. Pe de altă parte, pe platforma Live apar cele mai multe pariuri de valoare, deoarece cotele sunt actualizate automat de softuri care nu țin cont mereu de realitatea din teren, ci doar de scurgerea timpului și de statistici valabile înainte de meci.
7. Nu există pariuri sigure
Dacă nu știi acest lucru, atunci evită să te numești „parior”. S-au văzut cazuri în care nu au ieșit bilete cu cota 1.05. Au fost situații în care nu au ieșit aranjamente pentru care se plătiseră în avans bani grei. Într-un meci se poate întâmpla orice, pentru că așa este în sport. Dacă ar câștiga fără excepție cei mai valoroși, atunci nu s-ar mai ține nicio competiție. Aceștia ar fi premiați din start. Nu paria niciodată tot bugetul pe o selecție în ideea că „nu are cum să iasă”. Singurul lucru sigur este că este total contraproductiv să ai certitudini.