4.7 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSportNoul ministru al Agriculturii, acuzat de conflict de interese

Noul ministru al Agriculturii, acuzat de conflict de interese

73 de organizaţii civice îl acuză pe Valeriu Tabără că susţine cultivarea plantelor modificate genetic în România şi cer demiterea sa.

Organizaţiile civice semnatare, între care Eco Ruralis, Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic, Asociaţia Fermierul Cozia, Cooperativa gospodarilor ecologici, Agent Green, Asociaţia de Hidroecologie şi Bioclimatologie, Centrul pentru Dezvoltare Durabilă, avertizează că actualul ministru al Agriculturii, deputatul PDL Valeriu Tabără s-a remarcat în ultimii ani printr-o pledoarie constantă în favoarea cultivării pe teritoriul României a plantelor modificate genetic.

Potrivit CV-ului de pe pagina de internet a Camerei Depu­taţilor în legislatura trecută, Valeriu Tabără a fost director de proiecte al firmei Monsanto, un mare producător mondial de alimente modi­ficate genetic. În 2005, el califica organis­mele modificate genetic „o binefacere ştiinţifică de mare importanţă pentru România”. „A nu accepta folosirea acestor realizări pentru produse cu utilizări multiple şi costuri puţine, înseamnă a ne aşeza în zona retrogradă, conservatoare”, declara el în Parlament. În anul următor, el adresa o interpelare ministrului Flutur care tocmai interzisese cultivarea de soia modificată genetic criticând măsura.

Reprezentantul Agent Verde, Gabriel Păun, a declarat că desemnarea lui Valeriu Tabără ca ministru al Agriculturii a fost realmente „un şoc” pentru organizaţiile de protecţie a mediului. Asociaţiile pro­testatare se declară profund în­grijorate şi cer demiterea ime­diată a ministrului Tabără. „Va pu­tea domnul Tabără să reprezinte obiectiv interesele agricultorilor şi consumatorilor români, dat fiind strânsele sale legături con­tractuale cu compania Monsanto?” se spune în comunicatul lor.

Nici purtătorul de cuvânt al Guvernului, nici colegii săi de la Ministerul Agriculturii nu au putut fi contactaţi pentru precizări până la ora închiderii ediţiei.  Spre deosebire de Statele Unite, Uniunea Europeană are o politică foarte strictă în privinţa cultivării plantelor modificate genetic. În principiu, ele pot fi importate sau comercializate, dar nu pot fi cultivate decât cu foarte puţine excepţii. Una dintre ele este şi un soi de porumb care a început să fie cultivat şi în România. La vremea când Bucureştiul se pregătea de aderare, s-a discutat şi o ordo­nanţă de urgenţă care prevedea ca plantele modificate genetic să nu poată fi cultivate nici în rezervaţii naturale, nici în preajma lor. Din cauza lobby-ului puternic la care a luat parte şi Valeriu Tabără interdicţia se referă, în acest moment, numai la rezervaţiile naturale.       

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Un fotbalist din „Generatia de Aur”, șantajat cu un clip video

Un fotbalist cunoscut din „Generatia de Aur”, Ioan Ovidiu Sabău, a fost șantajat cu un clip video „compromițător” în care apare fiica lui....

Exporturile de Săniuța către Rusia, așteptate să crească. Mulți ruși nu pot sta pe schiuri cum vrea Putin

Ilustrație: Marian Avramescu Exporturile de votcă Săniuța către Federația Rusă sunt așteptate să crească spectaculos, după ultimele doleanțe exprimate public de liderul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă