7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportNoul cod electoral a fost trimis la Senat

Noul cod electoral a fost trimis la Senat

Comisia parlamentara pentru elaborarea codului electoral a trimis marti la Senat proiectul de lege Pro Democratia privind introducerea votului uninominal.

Potrivit Rompres, propunerea i-a apartinut deputatului UDMR Marton Arpad si a fost sustinuta de vicepresedintele comisiei, social-democratul Florin Iordache.

Marton Arpad a propus respingerea celorlalte proiecte de lege care vizeaza votul uninominal si trimiterea la Senat – prima camera sesizata – a propunerii Pro Democratia. El a mentionat ca parlamentarii au posibilitatea ca, intr-un termen rezonabil, de circa o saptamana, sa depuna amendamente la proiectul de lege care va fi insusit astfel de comisia pentru elaborarea codului electoral, urmand ca acestea sa fie discutate in plen.

Presedintele Comisiei de cod electoral, Mihai Voicu, cel care a anuntat rezultatul votului, a precizat ca termenul pentru depunerea amendamentelor va fi de aproximativ o saptamana.

Conform proiectului de lege, Camera Deputatilor si Senatul se aleg prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, in conformitate cu legea electorala. Pentru prima data, un proiect de lege propune reprezentarea parlamentara a romanilor care traiesc in afara granitelor Romaniei.

Votul se va desfasura in colegii uninominale, dorindu-se astfel eliminarea turismului electoral si posibilitatea ca un cetatean sa voteze de doua ori.

Proiectul pastreaza existenta si atributiile Autoritatii Electorale Permanente ca institutie centrala a organizarii procesului electoral.

Pentru organizarea alegerilor se constituie circumscriptii electorale la nivelul celor 41 de judete, in municipiul Bucuresti si o circumscriptie separata pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei.

Pentru alegerea Camerei Deputatilor, in cadrul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti se stabilesc colegii uninominale in numar egal cu cel mai apropiat numar intreg superior catului rezultat in urma impartirii numarului de locuitori ai judetului, respectiv sau ai municipiului Bucuresti, la 144.000, dar nu mai putin de doua colegii.

Pentru alegerea Senatului, in cadrul fiecarui judet si al municipiului Bucuresti, se constituie colegii uninominale in numar egal cu cel mai apropiat numar intreg superior catului rezultat in urma impartirii numarului de locuitori ai judetului, respectiv ai municipiului Bucuresti la 340.000.

Numarul total al mandatelor de deputat si de senator este cel putin egal cu dublul numarului de colegii uninominale pentru Camera Deputatilor, respectiv Senat.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă