19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportNoua Coalitie pentru un Parlament Curat doreste "europenizarea clasei politice romanesti"

Noua Coalitie pentru un Parlament Curat doreste „europenizarea clasei politice romanesti”

Intr-un apel dat publicitatii luni, reprezentantii societatii civile din Romania, membri ai ‘Coalitiei pentru un Parlament Curat – Alegeri Europene’, se declara “ingrijorati de deteriorarea situatiei politice din ultima vreme” si solicita “tuturor partidelor parlamentare sa dea dovada de responsabilitate si sa nu iroseasca sansa unei integrari europene in favoarea Romaniei”. In apel, se cere tuturor partidelor “sa agreeze un minim de conditii care pot asigura europenizarea clasei noastre politice si transformarea ei intr-un actor pozitiv al integrarii, cu tot ce presupune aceasta.”
Astfel, semnatarii se pronunta pentru
– aprobarea de catre Senat a legii Agentiei Nationale de Integritate, într-o forma cît mai aproape de cea initiala, care sa permita noii agentii sa exercite un control real asupra incompatibilitatilor, averilor si conflictelor de interese.
     – retinerea din partea tuturor partidelor politice de la orice forma de a mai influenta justitia în cazuri particulare;
 – incetarea eforturilor unor partide politice de a submina arsenalul juridic anticoruptie construit in ultimii ani ca urmare a angajamentelor României fata de Uniunea Europeana;
– lichidarea definitiva a RAPPS, “simbol al economiei de privilegiu”, prin restituirea patrimoniului vechilor proprietari sau licitatie deschisa celei mai bune oferte
 – depolitizarea statului si asezarea temeinica a functiilor din sectorul public pe  baza de merit, “care sa nu fie afectata de convulsiile politice, pentru a asigura continuitatea profesionala a unor procese indispensabile guvernarii”;
 – incetarea atacurilor permanente la care sint supuse din partea unor partide politice principalele figuri publice angajate in lupta anticoruptie.
“Considerand ca e important ca Romania sa trimita in Parlamentul european persoane de cea mai buna calitate”, mai multe organizatii ale societatii civile au luat, in toamna anului trecut,  decizia de a pune la punct, cu prilejul alegerilor din 13 mai, o noua runda de monitorizare a integritatii oamenilor politici care aspira sa reprezinte Romania in acest for. Metodologia va fi, in linii mari, cea folosita in anul 2004 de catre Coalitia pentru un Parlament Curat.  „E important ca alegatorii sa fie informati asupra candidatilor si a intregului proces de alegeri europene” – se arata in comunicatul semnat de Freedom House Romania, Alianta Civica, Grupul pentru Dialog Social, Asociatia Pro Democratia, Societatea Academica din Romania, Centrul pentru Jurnalism Independent si Societatea Timisoara si Academia de Advocay.
Vor fi utilizate sapte criterii de integritate, agreate cu majoritatea partidelor politice, dupa cum urmeaza:
– Profit necuvenit ca urmare a unui conflict de interese cat timp persoana a detinut functii publice;
– Persoana aflata în urmarire penala la Parchet;
– Persoana care se afla deja in al treilea partid politic sau mai mult in urma unor mutari repetate in cautare de avantaje personale;
– A colaborat ca agent sau informator cu Securitatea; 
– Se afla sau s-a aflat în incompatibilitate cu o functie publica pe care a detinut-o;
– Este detinatorul unei averi disproportionate fata de sursele sale declarate de venit;
– Ar intra într-o forma sau alta sub incidenta proiectului de lege a lustratiei, aprobat deja de o camera parlamentara.
Rezultatele monitorizarii vor fi trimise initial partidelor pentru a le oferi posibilitatea verificarii si eventual retragerea acestor candidati. Ulterior numele ramase pe lista vor fi publicate. Candidatii vor avea la dispozitie o perioada de gratie in care sa conteste rezultatele monitorizarii fara ca numele lor sa fie dat publicitatii.
    Monitorizarea va fi realizata de ziaristi de investigatie, care vor fi verificati de catre referenti anonimi. Membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat – Alegeri Europene, care poarta raspunderea juridica, vor adopta decizia finala asupra formei listelor cu candidatii care nu îndeplinesc criteriile de integritate ale societatii civile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă