16.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăSportNou scandal pe tema audierii candidaților la CNCD

Nou scandal pe tema audierii candidaților la CNCD

Marți dimineață, cei 18 candidați pentru un loc în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) ar trebui să se prezinte la Comisiile din Parlament pentru a fi audiați. Totuși, cei patru candidați propuși de Coaliția Antidiscriminare nu au fost chemați la audiere, acuză ONG-urile, care cer reprogramarea ședinței.

Luni după-amiază, pe site-urile Camerei Deputaților și Senatului au apărut anunțuri privind audierea candidaților, iar Coaliția anunța, în jurul prânzului, că ședința urma să țină o jumătate de oră. Totuși, la ora transmiterii acestei știri, pe site-ul Senatului a fost scoasă ora de încheiere a ședinței.

Citește și: Paradoxuri în candidaturile la CNCD: 18 candidați pe șase locuri. Printre ei, o fostă inspectoare la Controlul Cazanelor, un activist care a negat Holocaustul și un consilier arestat pentru luare de mită

Astfel, organizațiile non-guvernamentale atrag atenția că audierea celor 18 candidați ar trebui anunțată din timp, în condițiile în care nu toți candidații sunt din București, iar persoanele propuse de societatea civilă nu au fost anunțate oficial că trebuie să se prezinte marți la Comisii.

”Ședințele comisiilor ar trebui să fie publice. În realitate, anunțul despre audierea candidaților a apărut ca un zvon la finele săptămânii trecute și s-a transformat azi, 23 martie, în realitate, când pe site-ul Senatului a apărut pe ordinea de zi de marți, 24 martie, a două comisii – cea juridică și cea de drepturile omului – punctul: “numirea a șase membri în cadrul Colegiului director al CNCD”, precizează Alianța Anti-discriminare.

Citește și: Un candidat la CNCD, arestat, după ce a fost prins când lua 500 de lei șpagă. Reacția organizației care îi susține candidatura

Conform Ordonanței 137/2000, comiile de speicalitate doar audiază candidații, iar desemnarea lor se va face în plenul reunit al Parlamentului, prin vot. Conform Coaliției, audierea transparentă este importantă pentru selectarea celor mai potrivite persoane care să fie numite în Colegiul Director al CNCD.

Joia trecută, Coaliția Anti-discriminare a contestat trei candidaturi la CNCD, pe motivul discriminării și lipsei de experiență în domeniu: doi dintre candidați au discursuri extremiste, iar cea de-a treia candidată nu a lucrat niciodată în domeniul apărării drepturilor omului, fiind angajată o lungă perioadă de timp la Inspecția Cazanelor.

Citește și: Controversele continuă la CNCD: Doi independenți și o candidată a PNL, contestați de ONG-uri

Miercuri, un alt candidat, Daniel Vasile, propus de Coaliția Pacienților, a fost arestat, după ce a luat mită de la o femeie sancționată chiar de CNCD, ca să îi suspende amenda.

În Colegiul Director, trebuie să fie numiți șase membri noi, întrucât mandatele membrilor actuali expiră în luna aprilie.

Cele mai citite

de la bășcălie, la umor și revelație

Influencer: „Dacă vreau să văd o schimbare în lume, în primul rând trebuie să mă schimb eu.” Bianca Adam M-am întâlnit cu doi influenceri,...

de la bășcălie, la umor și revelație

Influencer: „Dacă vreau să văd o schimbare în lume, în primul rând trebuie să mă schimb eu.” Bianca Adam M-am întâlnit cu doi influenceri,...

Săptămâna politică românească ne-a servit câteva decizii politice majore.

Săptămâna politică românească a adus câteva decizii politice majore. Câteva pariuri cu mize uriașe. S-a lămurit, parțial, șarada comasării alegerilor. Au fost devansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă