16.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSportNokia a deschis campania electorală pentru 2012

Nokia a deschis campania electorală pentru 2012

Liderul PSD, Victor Ponta, s-a întâlnit ieri cu oamenii în Jucu de Sus, în timp ce ministrul Muncii, Sulfina Barbu, s-a aflat la Cluj-Napoca pentru a discuta cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale.

 Decizia companiei finlandeze Nokia de a închide fabrica de telefoane mobile pe care o deţinî0e în comuna clujeană Jucu a stârnit valuri imense în politica românească. Politicienii s-au repezit să capitalizeze în voturi deruta celor 2.000 de oameni care vor rămâne fără locuri de muncă. Pe de o parte, politicienii de la Putere s-au repezit să anunţe negocierile cu investitorii care ar fi pregătiţi să ia locul Nokia. Cei din opoziţie au mers pe cartea denunţării „incompetenţei” Guvernului, care nu ar reuşi să menţină investiţiile străine. Liderii opoziţiei au ignorat declaraţiile oficiale ale conducerii Nokia, care a explicat faptul că decizia mutării a fost cauzată de criza economică globală. De asemenea, toţi politicienii au trecut sub tăcere, aşa cum fac din anul 2008, faptul că angajaţii Nokia din Jucu aveau salarii de 12 ori mai mici decât cele ale muncitorilor din oraşul german Bochum, de unde compania finlandeză a transferat producţia la Jucu.

Liderul PSD, Victor Ponta, a mers ieri chiar în comuna Jucu, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii muncitorilor. Şeful social-democraţilor a încercat astfel să „puncteze” chiar în fieful preşedintelui PDL, premierul Emil Boc. „Unul dintre obiectivele fundamentale ale USL este restrângerea proporţiilor dramatice pe care le-a luat flagelul şomajului sub guvernarea Boc. Efectele acestui flagel sunt creşterea inegalităţilor, destabilizarea familială, distrugerea coeziunii ţesutului social şi creşterea delincvenţei. Ele trebuie cauterizate rapid şi eliminate prin soluţii pertinente ce pot fi obţinute doar printr-un dialog onest cu comunităţile locale”, au transmis liderii USL care au mers în Jucu. Liderii sindicatelor de la fabrica din Jucu au evitat să se întâlnească cu Victor Ponta.

Însă liderii confederaţiilor sindicale şi ai celor patronale au mers la o întâlnire cu ministrul Muncii, Sulfina Barbu. La finalul discuţiilor, Sulfina Barbu a declarat că se aşteaptă ca membrii conducerii Nokia să accepte să plătească salarii compensatorii muncitorilor care vor fi concediaţi de la fabrica de telefoane mobile din Jucu. Şi asta, cu toate că actualul contract colectiv de muncă nu are nici un fel de prevederi legate de plata unor astfel de salarii compensatorii pentru cei circa 2.000 de oameni care vor fi aruncaţi în şomaj.

Sulfina Barbu a spus că are convingerea că Nokia va avea un comportament european şi că „va şti să gestioneze situaţia, mai ales că a mai trecut printr‑o astfel de experienţă”, atunci când a închis fabrica de la Bochum din Germania. De asemenea, ministrul Sulfina Barbu a declarat că va cere ca Fondul European pentru Combaterea Efectelor Globalizării să finanţeze o serie de măsuri care să îi ajute pe muncitorii de la Jucu să îşi găsească noi slujbe.

Ministrul român al Muncii a declarat că a obţinut deja încurajări de la Comisia Europeană în această privinţă. Sulfina Barbu a declarat că un reprezentant al Comisiei Europene se va întâlni cu muncitorii de la Jucu. Pe agenda ministrului Muncii se mai află şi o întâlnire cu reprezentanţii companiei Nokia.   Text Box:

Cele mai citite

Ursula von der Leyen a anulat întâlnirea cu Milos Vucevic, premierul sârb, care se întâlnise înainte cu un ministru rus

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a refuzat vineri să se întâlnească la Belgrad cu premierul sârb Milos Vucevic pentu că acesta din...

România a înregistrat o creștere a producției auto în septembrie. Brandurile care au cel mai mare succes

România a raportat o creștere a producției de automobile în luna septembrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de ACAROM....

G7 pregătește un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, garantat prin dobânzile activelor rusești blocate

Grupul Celor Șapte (G7), alcătuit din cele mai dezvoltate economii ale lumii, a ajuns la un acord pentru a oferi Ucrainei un împrumut substanțial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă