6.6 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSportNereguli in deconturile "alesilor"

Nereguli in deconturile “alesilor”

Activitatea lunara a unui parlamentar costa bugetul Camerei sau al Senatului aproape 7.500 euro.
Nu putine sunt cazurile cand parlamentari cu locuinte in Bucuresti si Ilfov incaseaza bani pentru… cazare in Capitala.
Datele rezulta dintr-un studiu al Institutului pentru Politici Publice, corespunzator perioadei ianuarie 2005–octombrie 2006.

Calcularea cheltuielilor lunare presupuse de activitatea unui senator sau deputat a tinut cont doar de drepturile banesti si de deconturile ce pot fi cerute de acesta, in medie, fara a se lua in considerare cheltuielile cu regia Palatului Parlamentului, consilierii, protocolul ori consumabilele. Cea mai mare pondere in suma lunara de 7.500 euro o are suma forfetara (reprezentand o data si jumatate indemnizatia): 8.200 RON la nivelul lunii octombrie 2006.
Pe locul al doilea ca pondere in suma calculata de IPP se afla decontarea cazarii in Bucuresti. In cazul Camerei, pentru perioada analizata s-au cheltuit pentru cazarea alesilor la hotel sau in alte spatii 21.879.207 RON (echivalentul a 6,83 milioane euro). si aceasta in conditiile in care pentru varianta cazarii la hotel au optat 117 deputati in 2005 si 97 in 2006, in vreme ce 145 au preferat alte spatii. In cazul Senatului, pentru aceeasi perioada (ianuarie 2005 – octombrie 2006) s-au cheltuit pentru cazare 7.810.374 RON, adica aproximativ 2,4 milioane euro.
De remarcat ca senatorilor si deputatilor li se plateste cazarea in Bucuresti si pe perioada vacantei parlamentare (in lunile ianuarie, iulie si august), indiferent daca au sau nu vreo activitate. Iar sumele nu sunt tocmai de neglijat: circa 4 milioane RON in cazul deputatilor si alte 1,4 milioane RON pentru senatori. Cu alte cuvinte, contribuabilii au platit, in total, peste 1,6 milioane euro pentru cazarea alesilor in lunile de vacanta.
Pe locul patru ca pondere, dupa indemnizatia lunara, se situeaza diurna acordata pentru ca alesii sa fie prezenti in Bucuresti la lucrarile Parlamentului. In 2005, cele mai mari diurne au fost incasate de deputatii Titu Gheorghiof (PNL – 15.648 RON), Miron Ignat (minoritati – 15.647 RON) si Ioan Oltean (PD – 15.540 RON). Ierarhia s-a schimbat insa in primele zece luni ale anului 2006: Ioan Oltean (PD – 13.829 RON), Constantin Faina (PC – 13.435 RON) si Obuf Catalin Buhaianu (PD – 13.286 RON).
Nu in ultimul rand, trebuie spus ca fiecare ales beneficiaza de un telefon mobil de serviciu, dar si de abonamente cu minute incluse. Mai "zgarcita", conducerea Camerei Deputatilor a aprobat sume mai mici pentru telefonia mobila: abonament de 18 dolari (fara TVA) pentru deputatii "de rand" si 41 de dolari (fara TVA) pentru membrii Biroului Permanent, presedintii de comisii si liderii grupurilor parlamentare. La Senat, in schimb, abonamentul minim este de 27 dolari, cu 700 de minute incluse, iar din aprilie 2006 membrii Biroului Permanent, presedintii de comisii si liderii grupurilor parlamentare au primit abonamente de 62 dolari, cu 1.500 de minute nationale incluse. Potrivit datelor obtinute de IPP, pentru convorbirile roaming, din bugetul Senatului s-a platit, aferent perioadei contabilizate, 117.150 RON (adica peste 36.000 euro).
In ceea ce priveste conexiunea la Internet asigurata gratuit alesilor, IPP a constatat ca aceasta este folosita mai mult pentru informare decat pentru comunicarea cu alegatorii.

Drepturi si deconturi
Fiecare parlamentar primeste indemnizatie lunara, patru tipuri de diurna de deplasare (in Bucuresti – pentru cei care nu sunt din Capitala, in tara – pentru diferite activitati, in circumscriptii si in interiorul acestora), o suma forfetara, la care se adauga decontarea cazarii si a transportului, dar si a abonamentelor de telefonie mobila si Internet.
Senatul ramAne campion
La majoritatea solicitarilor de informatii publice Senatul a preferat sa nu raspunda sau sa o faca deosebit de schematic. Pentru "desecretizarea" sedintelor de Birou Permanent a fost nevoie ca IPP sa cheme Senatul in instanta.

Casa si cazare decontata In Bucuresti
Apar insa si cazuri cu adevarat paradoxale la o privire mai atenta pe centralizarea datelor obtinute de IPP. De exemplu, deputatul PSD Gabriel Oprea, ales in circumscriptia Ilfov, a beneficiat de bani pentru cazare in Bucuresti, desi are in Capitala… doua case si doua apartamente, plus o vila de 817 mp in orasul Voluntari. Suma medie primita lunar la nivelul anului 2006? 2.310 RON, potrivit IPP. Deputatul explica situatia prin faptul ca domiciliul sau este de fapt in judetul Ilfov. "Nu stau in Bucuresti. Eu am domiciliul din 2004 in orasul Voluntari. Probabil ca legiuitorul a considerat ca toti parlamentarii care nu au domiciliul in Bucuresti pot primi o suma pentru cazare in Capitala", ne-a declarat deputatul PSD. In aceeasi situatie se afla deputatii Gabriel Sorin Zamfir (PNL) si Florentina Marilena Toma (PSD). "Sotul meu detine doua apartamente in Bucuresti. Intr-unul locuieste dansul, in al doilea sta sora sotului, impreuna cu copilul. Eu locuiesc in Ilfov, in Voluntari, la parinti. Mi s-ar parea ciudat sa te muti in Bucuresti cand poti sa stai undeva atat de aproape si sa poti respira", ne-a explicat deputatul Toma.

Cele mai citite

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă