1.8 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSportNegocierile SUA-România pe tema scutului vor avea loc la începutul lui 2011

Negocierile SUA-România pe tema scutului vor avea loc la începutul lui 2011

Următoarea rundă de negocieri SUA-România pe tema scutului antirachetă va avea loc la începutul anului viitor, informează MAE, citat de NewsIn.

A patra rundă a negocierilor bilaterale româno-americane pe problematica apărării antirachetă a avut loc la Bucureşti marţi. Delegaţia română a fost condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu şi a inclus reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu.

Delegaţia SUA a fost condusă de Frank Rose, adjunctul asistentului Secretarului de stat pentru controlul armamentelor.

Cele două delegaţii au continuat negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterală în domeniul apărării antirachetă. Cu acest prilej, au fost clarificate o serie de elemente din rundele anterioare, fiind înregistrate progrese importante în procesul de negociere.

Cei doi şefi de delegaţii au abordat, într-o întrevedere separată, o serie de aspecte politico-diplomatice şi de securitate de interes bilateral, precum şi referitoare la reflectarea problematicii apărării antirachetă în documentele Summit-ului NATO de la Lisabona.

Cele două părţi au subliniat importanţa deciziei Aliaţilor privind dezvoltarea unei capacităţi NATO de apărare antirachetă şi, în context, au reiterat aprecierea comună că proiectul bilateral reprezintă o contribuţie valoroasă la punerea în practică a deciziei menţionate.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de Preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai 2010.

Negocierile au fost declanşate oficial la 17 iunie 2010, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de doamna Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.

A doua rundă şi a treia rundă de negocieri au avut loc la 26-27 iulie şi 17 septembrie 2010, la Bucureşti.

La Summit-ul NATO de la Lisabona, şefii de state şi de guverne au decis crearea unui sistem de apărare antirachetă al Alianţei, care să apere forţele, teritoriul şi populaţia statelor membre împotriva atacurilor cu rachete balistice.

Washingtonul şi Bucureştiul fac progrese excelente către încheierea documentului final privitor la amplasarea de elemente ale scutului antirachetă în România, a declarat la începutul acestei luni, în Camera Reprezentanţilor, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentului.

„În urma unei reuniuni a Consiliului naţional de apărare a ţării din România, în februarie, România ne-a acceptat oferta şi în iunie am început negocierile oficiale pentru un acord de bază privitor la apărarea antirachetă. Am avut până acum trei runde de negocieri şi facem progrese excelente spre încheierea documentului final”, a subliniat Frank A. Rose.

Cele mai citite

Miley Cyrus respinge acuzațiile de plagiat privind piesa „Flowers”

Miley Cyrus a respins acuzațiile de plagiat și a solicitat respingerea procesului de copyright intentat împotriva hitului său „Flowers”. https://www.youtube.com/watch?v=G7KNmW9a75Y Miley Cyrus respinge acuzațiile de...

Medvedev: Transferul de arme nucleare către Ucraina ar putea fi considerat un atac asupra Rusiei

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului Securității Rusiei, a avertizat marți că furnizarea de arme nucleare Ucrainei de către Occident ar putea fi percepută de Moscova...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...
Ultima oră
Pe aceeași temă