UDMR Bihor, filială care l-a propulsat şi pe Cseke Attila în fruntea Ministerului Sănătăţii, îl propune ca ministru pe medicul orădean Ritli Ladislau. Înainte însă ca numele să fie validat la centru, coaliţia trebuie să găsească o soluţie pentru schimbarea raportului dintre CNAS şi Ministerul Sănătăţii.
„Ori Casa intră în subordinea Ministerului Sănătăţii, ministrul fiind ordonatorul principal de credite – şi mi se pare absolut firesc să fie aşa -, ori trebuie găsită o altă soluţie”, a sintetizat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, condiţia impusă partenerilor de la PDL. Cu alte cuvinte, pentru a-şi asuma în continuare incomodul portofoliu al Sănătăţii şi pentru a promova măsurile nepopulare negociate cu instituţiile financiare internaţionale, UDMR vrea să aibă pârghii de control asupra Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, principalul gestionar al banilor asiguraţilor, instituţie aflată acum în „ograda” democrat-liberalilor.
Propuneri de modificare formulează, în acest sens, şi reprezentanţii minorităţilor naţionale, altele decât minoritatea maghiară. „Vom avea o discuţie pe fondul problemei, cum vom construi CNAS, asigurările de sănătate”, a declarat deputatul Ovidiu Ganţ. Potrivit acestuia, o variantă ar fi inspirarea din sistemul german de asigurări de sănătate, unde pentru contribuţia plătită la stat se beneficiază de un pachet minimal, iar în paralel există şi poliţe suplimentare, pentru alte servicii medicale.
Până va fi terminată „analiza instituţională” la nivelul Guvernului, liderii UDMR nu vor avansa vreun nume pentru Ministerul Sănătăţii, mai ales că, potrivit legii, interimatul asigurat de Cseke Attila expiră pe 19 august.
Totuşi, din teritoriu, din partea filialei bihorene, a venit propunerea oficială: medicul orădean Ratli Ladislau.
Cine este viitorul ministru
Fost şef al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, director al Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, Ritli Ladislau a ieşit învingător din competiţia neoficială cu deputaţii Derzsi Akos şi Lakatos Peter. Primul a declarat însă că nu este tentat de şefia Ministerului Sănătăţii din cauza finanţării „mult sub necesar” a domeniului.
Ritli Ladislau a arătat, la rândul său, că va continua proiectele începute de Cseke Attila, fiind „încântat” de multe dintre măsurile pe care acesta le-a luat. De altfel, unul dintre cei doi copii ai lui Ritli Ladislau a fost consilier al ex-ministrului Cseke Attila.
Propunerea UDMR Bihor trebuie să fie aprobată de conducerea centrală a UDMR, iar după ce are girul premierului Emil Boc, să primească şi semnătura preşedintelui Traian Băsescu.
Cseke Attila a demisionat joi invocând, pe de o parte, banii puţini primiţi la rectificarea bugetară, iar pe de alta, faptul că nu ar fi fost consultat de colegul său de la Finanţe, democrat-liberalul Gheorghe Ialomiţianu.
Kelemen Hunor spune că PDL „încalcă bunul-simţ”
Dacă situaţia provocată prin demisia lui Cseke Attila pare să-şi găsească treptat rezolvare, tensiunile de la Cluj-Napoca dintre UDMR şi PDL se propagă spre Bucureşti. După ce liderul UDMR Cluj, Mate Andras-Levente, a avertizat că cei trei parlamentari de Cluj ar putea să nu mai susţină în Parlament proiectele Guvernului Boc, în disputa iscată de amplasarea unei pieţe volante în apropierea Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail” şi a Consulatului Ungariei a intervenit şi preşedintele Kelemen Hunor. „Legea interzice să pui astfel de pieţe pe lângă biserici, fără aprobarea cultului respectiv. Deci, aici au încălcat, dincolo de bunul-simţ, şi legislaţia în vigoare”, a declarat Hunor, referindu-se la primarul Sorin Apostu şi la consilierii locali ai PDL.