29.5 C
București
duminică, 2 iunie 2024
AcasăSportNechifor: Vom împiedica prin orice mijloc comasarea alegerilor

Nechifor: Vom împiedica prin orice mijloc comasarea alegerilor

Preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Nechifor, a declarat, joi, că PSD va acţiona prin toate mijloacele pentru a împiedica actuala putere să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare şi ar putea recurge la o măsură extremă, ca toţi aleşii PSD să demisioneze din funcţii.

Nechifor a spus, într-o conferinţă de presă, că PSD nu este de acord cu comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, subliniind că sunt două tipuri de alegeri total diferite şi a spus că actuala guvernare va încerca, prin angajarea răspunderii Guvernului, să modifice Legea administraţiei publice locale şi Legea alegerilor locale pentru a prelungi mandatul aleşilor locali până la alegerile parlamentare din toamna anului viitor, transmite Mediafax.

“În Constituţie este clar că mandatul de ales local e de patru ani. Nu merge să interpretezi textul”, a spus preşedintele PSD Suceava.

El a arătat că actuala putere va încerca, în perioada următoare, până la mijlocul lunii noiembrie, să adopte, prin angajarea răspunderii Guvernului, modificările legislative astfel încât să comaseze alegerile pentru că, printr-o dezbatere parlamentară, nu sunt şanse să fie adoptate asemenea măsuri.

Nechifor a spus că pentru a împiedica o asemenea decizie de comasare a alegerilor opoziţia se va adresa Curţii Constituţionale, Comisiei de la Veneţia care poate sancţiona dramatic România pentru derapajele de la democraţie, dar există şi posibilitatea ca aleşii PSD să se retragă din toate structurile în care funcţionează, atât la nivel central, cât şi local, pentru a atrage atenţia asupra pericolului instaurării dictaturii în România.

“Sper să nu ajungem acolo. E un act dramatic ce poate genera un conflict naţional întrucât contextul social este fragil”, a mai spus preşedintele PSD Suceava.

Luni dimineaţă, surse din coaliţie au declarat că partidele din arcul guvernamental au căzut de acord asupra comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, însă rămâne în discuţie sistemul de vot care va fi adoptat pentru legislative.

Asupra propunerii de comasare a alegerilor a existat “consens total”, au precizat sursele citate.

Varianta comasării este amânarea până în toamna anului 2012 a alegerilor locale, însă nu s-a stabilit o dată pentru organizarea acestora, au precizat aceleaşi surse.

Surse din partid au declarat că PDL vrea ca alegerile parlamentare şi cele locale să aibă loc simultan în data de 18 noiembrie 2012, propunere care va fi discutată în coaliţie împreună cu trecerea la uninominalul pur pentru legislative, conform discuţiilor purtate duminică la reuniunea PDL de la Parlament.

Cele mai citite

Ce fac politicienii dați în mintea copiilor, de 1 Iunie

Ilustrație: Marian Avramescu Ziua Internațională a Copilului, 1 Iunie, se încadrează, anul acesta, în perioada campaniilor electorale din România pentru alegerile locale și pentru...

Programul Rabla pentru tractoare primește un buget de 500 milioane de lei

Guvernul României a aprobat finanțarea "Programului de stimulare a înnoirii Parcului național de tractoare și mașini agricole autopropulsate" în anul 2024. Decizia s-a luat prin...

Meniul la prânzul din familia Ceaușescu

Despre meniul familiei Ceaușescu s-au spus multe. Ba că era unul elitist, alcătuit din delicatese, ba dimpotrivă, că era unul simplu. În continuare...
Ultima oră
Pe aceeași temă