19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportNastase si Vacaroiu sunt la mana Curtii Constitutionale

Nastase si Vacaroiu sunt la mana Curtii Constitutionale

Schimbarea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase va depinde de Curtea Constitutionala in urma compromisului la care au ajuns liderii Aliantei si ai PSD. Termenul in care se poate depune sesizarea si primi raspunsul s-a marit de la 15, cat propusese initial PSD, la 25 de zile, iar in schimb pesedistii au promis ca nu vor bloca dezbaterile parlamentare asupra Regulamentului, dar nici ale bugetului sau legilor integrarii. Cat despre schimbarea presedintilor de consilii judetene, este posibil ca decizia sa se ia in functie de hotararea Curtii Constitutionale.

Negocierile dintre Alianta si PSD dureaza de cateva saptamani. Dupa aparitia in ziarul nostru a unui articol pe aceasta tema („Nastase si Vacaroiu la schimb cu baronii PSD”), liderii Aliantei au negat vehement negocierile cu opozitia. Varianta oficiala a Aliantei a fost ca nu se va face nici un compromis. Idee repetata, nu mai departe de luni, de presedintele PNL Calin Popescu Tariceanu. Acesta a spus ca nu se va accepta propunerea PSD – care ceruse initial 15 zile pentru depunerea contestatiei la Curtea Constitutionala. Totusi, potrivit unor surse care au insistat sa-si pastreze anonimatul, negocieri intre PSD si Alianta nu au fost numai luni seara, ci si in cursul zilei de ieri. Ca si in trecut, negocierile s-au purtat cu aripa Geoana. S-ar fi negociat amanarea pana la calendele grecesti a Legii administratiei locale in cazul in care Curtea Constitutionala nu se va pronunta in termenul stabilit de Parlament. Legislatia in vigoare nu prevede termene obligatorii de pronuntare pentru Curtea Constitutionala si doar in Regulamentele celor doua Camere se va preciza termenul pana la care se asteapta decizia Curtii.
Cert este ca luni seara, cand s-a intrunit Consiliul National al Coalitiei, balanta parea sa incline de partea celor care erau de parere ca un compromis cu PSD este inevitabil. Cel mai vehement impotriva compromisului a fost liderul PD Emil Boc, care le-a reprosat colegilor din Parlament ca nu stiu sa gestioneze criza. Emil Boc a propus ca, daca Nastase mai refuza sa supuna ceva la vot, sa fie suspendat 15 zile de catre Comisia juridica. In fata replicii colegilor, care i-au explicat ca ar dura destul de mult si ca, oricum, in acest caz sedintele ar fi conduse de pesedistul Miron Mitrea si peremistul Lucian Bolcas, Boc a cerut sa fie suspendati si acestia. Insa, in aceasta varianta s-ar ajunge la Sarbatori. In cele din urma, conducerea Coalitiei a stabilit ca nu are incotro si trebuie sa negocieze un compromis. „Asa cum Nastase a blocat dezbaterile la Regulament, poate bloca si dezbaterile legilor integrarii si bugetul”, a fost concluzia liderilor Aliantei. A fost stabilita o echipa de negociatori al carei mandat a fost acceptarea unui termen de zece zile pentru contestatia la Curtea Constitutionala. Si asta pentru ca PSD ceruse 15 zile si se dorea urgentarea depunerii contestatiei.
A doua zi, surpriza! Negociatorii PNL, PD, UDMR si PC au dat piept cu alde Mitrea si Taracila. Acestia au cerut 30 de zile. Din targuiala in targuiala, „majoritarii” au cedat pas cu pas. Pana la urma, s-a acceptat termenul de 25 de zile. In schimb, PSD ar urma sa nu blocheze dezbaterile referitoare la Regulament, buget, legile integrarii si statutul minoritatilor.
Dupa runda de negocieri de ieri, ce a durat peste trei ore, intre putere si opozitie, toata lumea a iesit cu zambetul pe buze, afirmand sus si tare ca nu a avut loc un troc, ci „o intelegere pentru deblocarea lucrarilor Parlamentului”. Pedistul Radu Berceanu parea ferm convins ca „Alianta a castigat deblocarea Regulamentului”. Avea insa o strangere de inima in privinta deciziei CC. „Am discutat si despre Curtea Constitutionala, si despre situatia in care aceasta da un raspuns sau altul… Daca tot mergem pe ideea de a lasa lucrurile sa functioneze corect, nu mai are mare importanta termenul de 25 de zile”, a spus Berceanu.
In privinta Legii administratiei publice locale, ultima varianta care circula printre parlamentarii puterii se refera la amanarea modificarilor pana la decizia Curtii Constitutionale. Pe de o parte, exista o lege initiata in acest sens de democratul Ioan Oltean, care se refera strict la modificarea regulilor de revocare. Pe de alta parte, la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor s-a redactat un pachet de modificare a legilor administratiei. Insa, in acest caz, ministrul Vasile Blaga a afirmat ca articolul referitor la presedintii consiliilor judetene va fi aplicat din 2008.
Reintorsi la plen, deputatii au adoptat intr-o ora peste 20 de articole ale Regulamentului. Nu au luat cuvantul sa-si sustina amendamentele decat deputatii independenti.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă