-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportNăstase: Emil Boc a devenit obraznic

Năstase: Emil Boc a devenit obraznic

Adrian Năstase îi răspunde dur lui Emil Boc care a acuzat PSD -ul că nu a semnat niciun contract cu China şi-i transmite premierului că are tupeu să vorbească despre acest subiect, când relaţia cu Beijingul a fost distrusă duă 2004.

„Emil Boc a vorbit despre vizita lui în China şi a dorit să-i dea o replică lui Victor Ponta pe această temă. Remarc modul în care Boc se comportă nu doar ca o marionetă în mâinile lui Traian Băsescu, dar mai şi copiază lipsa de respect a acestuia faţă de ceilalţi. Pentru a pune adevărul „în drepturile sale istorice” – reluând formularea lui Sorin Oprescu – ţin să îi amintesc fostului utecist că, nu mai târziu de anul trecut, colega sa de partid, Anca Boagiu, mergând pe drumul deschis de mentorul său, Traian Băsescu, înfiera cu mânie proletară ideea USL de a se discuta şi cu ţările din BRIC, printre care China, pentru a atrage investiţii în România”, remarcă Năstase.

În opinia fostului premier, PDL şi mai ales Emil Boc „au un tupeu fantastic să vorbească despre relansarea relaţiilor cu China”. „În 2005, când politica externă a României a trecut în mâna demolatorului Băsescu, relaţia cu Beijingul a fost abandonată în mod deliberat. Mai mult, ca şi cum un astfel de gest politic iresponsabil nu ar fi fost suficient, Băsescu şi trepăduşii lui din PDL au început să transmită mesaje despre China ca atunci când vorbeau în campania electorală despre moguli. Dacă de la Boc nu aveam niciun fel de aşteptări, m-aş fi aşteptat, cu toate dezamăgirile din ultima perioadă, ca măcar Teodor Baconschi să le spună băieţilor ăstora că bat câmpii şi se fac de râs. Chiar în ţinută de vacanţă în care s-a prezentat la întâlnirile oficiale de la Beijing”, comentează Adrian Năstase.

Liderul PSD susţine că, în perioada 2003-2004, au fost aduse în discuţie cele mai importante proiecte de investiţii în relaţia cu China.”Inclusiv proiecte pe care Boc le-a luat acum cu el să le discute cu Beijingul, după ce le-au aruncat la gunoi atunci când au venit prima dată la guvernare. Pe atunci, România era numită de premierul chinez „cel mai apropiat şi sincer prieten al Chinei din Europa” şi nu era nevoie de pretexte sportive pentru a vizita China”, menţionează fostul premier.

„Vizita mea din 2003 a însemnat contacte la cel mai înalt nivel cu administraţia de la Beijing. Atunci, am discutat cu Wen Jiabao – premierul Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, Wu Bangguo – preşedintele Adunării Naţionale Populare a Republicii Chineze şi Hu Jintao – preşedintele Republicii Populare Chineze. Rezultatul acestor discuţii nu a fost, ca astăzi, o gargară autolaudativă, ci a dus la lansarea unor proiecte concrete, precum şi la deschiderea relaţiilor dintre mediul de afaceri din România şi cel din China”, scrie Năstase, enumerând proiectele desfăşurate cu partea chineză.

Adrian Năstase consideră că relaţia cu China şi proiectele discutate în perioada guvernării PSD trebuiau continuate de administraţia venită la putere la finalul lui 2004. „Ca atâtea alte iniţiative lăsate de guvernarea PSD la cheie pentru regimul Băsescu, totul a fost făcut praf din rea-credinţă, incompetenţă şi dezinteres. Nu accept ca PSD şi eu personal să primim lecţii de la nişte oameni a căror competenţă – inclusiv în domeniile în care se declară specialişti – este inexistentă şi care nu fac decât să dea declaraţii obraznice şi îmbufnate atunci când sunt întrebaţi despre „realizările” lor. Din păcate, sistemul clientelar-mafiot, construit pe răzbunare, fraudă şi pe minciună, de Băsescu şi Boc nu poate genera decât izolare internaţională şi haos intern. Lipsă de credibilitate externă şi lipsă de încredere internă”, conchide el.

Premierul Emil Boc i-a contestat lui Victor Ponta dreptul de a critica rezultatele vizitei sale în China, atâta vreme cât actualul preşedinte al PSD a fost membru în guvernul Năstase despre care primul-ministru a spus că s-a dovedit incapabil să încheie vreun contract cu chinezii.

În faţa criticilor lui Victor Ponta, Emil Boc a replicat că guvernarea Năstase s-a dovedit incapabilă să atragă capital chinez în România, deşi faptul că România nu era încă membru al Uniunii Europene le-ar fi dat dreptul să acorde contract prin încredinţare directă unor investitori chinezi. „În timpul guvernării Năstase se călcau în picioare pe delegaţiile în China şi nu au încheiat un contract, dar au încheiat contracte cu încredinţare directă cu alte companii şi cu alte ţări. Nu au fost în stare să încheie măcar un contract cu China. Acum au gură mare şi văd că sunt foarte viteji”, a ripostat Boc.

Actualul premier a susţinut că cele cinci proiecte majore de investiţii pe care le-a propus Chinei au primit acceptul oficialilor chinezi şi urmează să fie puse în execuţie. „Guvernul pe care-l reprezint s-a dus pe masă cu cinci proiecte mari şi late, le-a prezentat părţii chineze şi am primit acceptul ei de a colabora. Începând din toamna acestui an, punct cu punct, aceste proiecte se vor implementa în concordanţă cu legislaţia românească şi a Uniunii Europene. Ponta ar trebui să-şi facă un inventar al activităţii lui în guvernul Năstase şi al impotenţei şi incapacităţii funcţionale de a putea încheia un contract cu China”, a conchis Emil Boc.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a solicitat vineri Guvernului să facă public costul deplasării în China, vizită prin care premierul Emil Boc ar fi demonstrat „încă un semn al stupidităţii şi inutilităţii”.

Liderul social-democrat a menţionat că va adresa Guvernului o solicitare în baza Legii liberului acces la informaţii de interes public pentru a afla costul vizitei în China. „Dorim să ştim care au fost costurile vizitei în China, o delegaţie numeroasă, prim-ministru, miniştri, consilieri, prietene, prieteni, favoriţi; pentru că delegaţia României este singura delegaţie guvernamentală de pe mapamond care în ultimii ani a mers la Beijing în excursie, este singura care nu a semnat absolut niciun contract, care nu a pus pe masă niciun proiect concret”, a afirmat Ponta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă