3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSportMRU, la Dezbaterile României libere: România este din ce în ce mai...

MRU, la Dezbaterile României libere: România este din ce în ce mai aproape de revenirea la nivelul anilor ‘90

Mihai Răzvan Ungureanu, fost premier dar şi unul dintre liderii Alianţei România Dreaptă a declarat în cadrul emisiunii radio online „Dezbaterile României libere”, prezentată de Floare Comşea, că România este din ce în ce mai aproape de revenirea la începutul anilor ’90. Ungureanu mai este de părere că rezistenţa USL va depinde de votul românilor din 9 decembrie.

Invitat la o dezbatere electorală, Mihai Răzvan Ungureanu, vorbeşte despre necesitatea României de a continua pe linia europeană şi despre cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Preşedinte al Partidului Forţa Civică şi co-preşedinte al Alianţei România Dreaptă (ARD), Ungureanu va candida pentru funcţia de senator în municipiul Arad.

Izolarea României pe plan european vs. folosirea dreptului de veto

Unul dintre cele mai arzătoare subiecte de pe scena politică l-a reprezentat zilele acestea posibilitatea ca România să folosească dreptul de veto la masa negocierilor de la Bruxelles, acolo unde preşedintele Traian Băsescu va participa la stabilirea bugetului UE pentru 2014-2020. România riscă să piardă circa 5 miliarde de euro potrivit ultimelor estimări, în cazul în care va fi adoptată forma redusă a bugetului UE.

„Suntem în situaţia de a părăsi Europa şi spiritul european. Tratatele nu pomenesc despre felul în care o ţară părăseşte Uniunea Europeană la modul propriu-zis, dar să te comporţi ca şi când UE este mai curând adversarul tău şi nu mediul în care trăieşti şi care te ajută sa te dezvolţi… la aşa ceva nimeni nu şi-a putut imagina că vom ajunge”, a declarat Ungureanu.

Cu toate că România poate pierde o parte din bani ea nu a reuşit să atragă în perioada 2007-2013 mai mult de 10% din fonduri, media europeană fiind de circa 30%. În schimb Ungureanu consideră că ţara noastră ar putea deveni tot mai izolată în cadrul UE în urma derapajelor din ultimul an, inclusiv ameninţarea UE cu folosirea dreptului de veto. „România devine nefrecventabilă economic şi politic. Nu reuşim să oferim investitorului confortul de a face un plan de afaceri.” El mai consideră că la începutul anului, perioadă în care ocupa funcţia de premier, „exista un flux clar de investiţii străine interesate de România, mai ales privind contextul european, pe seama a ceea ce se întâmpla în alte state, cum era cazul Greciei”.

Nevoia de coeziune a forţelor de dreapta

„Cred că este momentul unei revelaţii, în care să ne dăm seama că aşa, despărţiţi sau cu orgolii partinice excesive, nu ajungem undeva. Cred cu tărie în nevoie unei unităţi de acţiune a dreptei. Dacă testul din 9 decembrie demonstrează că am dreptate atunci probabil că spre asta vom merge. Dar nu cred că e nevoie să treci prin experienţe dureroase în număr mare pentru a înţelege care este de fapt opţiunea bună,” a declarat Ungureanu.

El consideră că formula câştigătoare pentru ARD nu este doar critica la adresa adversarilor. „Privită de la distanţă lupta politică pare o confruntare între două grupuri de cetăţeni, însă nu este aşa ceva. Acolo unde avem critică trebuie să punem alături şi o viziune pozitivă centrată pe felul în care noi încercăm să vedem România din 9 decembrie încolo”.

Ungureanu a refuzat să vorbească despre posibile alianţe în cazul în care ARD va pierde alegerile din 9 decembrie. El spune că mentalitatea folosită de ARD în lupta pentru colegii va fi aceea de câştigător, nu de pierzător. Totuşi Ungureanu este de părere că USL are avantajul unei experienţe în ceea ce priveşte coerenţa în comunicare, iar asta în ciuda faptului că scepticismul pare să-şi facă loc şi în alianţa social-liberală.

„Cred că este momentul când o generaţie politică se pregăteşte să părăsească scena şi în loc ar trebui să vină o generaţie politică mai bună. Clasa politică nu o poţi schimba peste noapte, un pas trebuie făcut, iar primul ar fi ca în urma alegerilor din 9 decembrie să avem un Parlament în care deja să apară feţe noi”. Ungureanu mai consideră că o schimbare s-ar putea produce prin implicarea din ce în ce mai mare a generaţiei de 35-45 de ani. Întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale din 2014 Ungureanu a declarat că „depinde de ce se va întâmpla pe 9, pentru că este o răspântie de drum. În cazul în care va fi un rezultat bun s-ar putea să mă gândesc foarte serios la această opţiune”.

VEZI AICI INTERVIUL VIDEO INTEGRAL CU MIHAI RĂZVAN UNGUREANU

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă