21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportUPDATE. Biroul Permanent a retrimis la Comisia juridică raportul dat de senatorii...

UPDATE. Biroul Permanent a retrimis la Comisia juridică raportul dat de senatorii jurişti în cazul Şova

UPDATE15:47  Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că Comisia Juridică va dezbate raportul şi va lua o decizie până marţea viitoare.  În acest context, Tăriceanu a ţinut să precizeze că, în condiţiile în care Comisia Juridică nu reuşeşte să ajungă la nicio propunere, atunci în Plen vor începe propunerile şi se supune la vot.

UPDATE 15:19  După şedinţa Biroului Permanent s-a hotărât retrimiterea raportelor în cazul Şova la Comisia juridică care are termen până marţi să exprime un punct de vedere, iar plenul va decide în aceeaşi zi dacă se va relua votul, aşa cum doreşte PSD, sau se va reinterpreta votul deja dat în cazul Şova şi punea lui în acord cu modificările la Regulamentul Senatului, aşa cum a hotărât Curtea Constituţională.

UPDATE 12:10  Senatorul PNL, Cristian Bodea, susţine că PNL se opune deciziei Comisiei juridice, care a propus Biroului Permanent reluarea votului în cazul senatorului Dan Şova. Într-o intervenţie telefonică la postul de televiziune  B1, Bodea a mai declarat că, prin acestă măsură, PSD vrea să tergiverseze procedura putând să tragă de timp până în toamnă. 

UPDATE 12.00: Comisia juridică a Senatului a votat propunerea reprezentanţilor PSD ca procedura referitoare la solicitarea DNA în cazul senatorului Dan Şova să fie reluată, punctul de vedere al comisiei urmând să fie înaintat Biroului Permanent.

Membrii Comisiei juridice a Senatului s-au întrunit, miercuri, pentru a lua în discuţie motivarea Curţii Constituţionale a României în cazul senatorului Dan Şova. Ei au termen o săptămână să dea un răspuns în această speţă după cum a decis, marţi, Biroul Permanent. Raportul Comisiei va fi însă consultativ, doar plenul putând decide prin vot dacă se va relua votul pentru ridicarea imunităţii lui Şova sau se va merge pe interpretarea pozitivă a votului dat deja de Senat în acest caz. Şi, tot miercuri, Senatul României trebuie să trimită la Direcţia Naţională Anticorupţie toate documentele Comisiei de Regulament din anii 2014 şi 2015. 

Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele Senatului,  a declarat, marţi, după Biroul Permanent, că motivarea CCR privind cazul Şova a fost trimisă la Comisia juridică, aceasta având termen până marţea viitoare pentru a exprima un punct de vedere, iar decizia finală va aparţine plenului, informează Mediafax.Întrebat de jurnalişti de ce s-a dat un termen atât de mare, în condiţiile în care motivarea CCR are doar 8 pagini, Dumitrescu a spus că Biroul Permanent a dat, de fapt, termen de două zile de lucru în care Comisia să prezinte acest punct de vedere.

Pe de altă parte, Mario Oprea, secretar al Senatului din partea PNL, a susţinut că senatorii PSD „încearcă să plimbe motivarea CC pe la Comisia juridică, în plen şi peste tot pentru că vor să forţeze revotarea cererii DNA în cazul Şova„. „Acest lucru este, bineînţeles, un abuz. Nu scrie nicăieri în motivarea Curţii că votul Senatului, dat deja, este neconstituţional. Votul este dat şi rămâne dat, nu poţi să dai ignore unui vot al senatorilor aşa ca un joc pe calculator. Ce vor face cu acest vot în momentul în care vor propune reluarea votului în cazul Şova? Noi, cei din PNL din Biroul Permanent am propus readoptarea hotărârii prin care s-a constatat că cererea a fost îndeplinită pentru reţinerea şi arestarea senatorului Dan Şova, acest lucru făcându-se direct fără să mai treacă pe la Comisia juridică sau prin plen. Este exact hotărârea dinainte din care dispare cuvântul «nu» şi rămâne doar că cererea a fost aprobată de către Senat, ţinând cont de faptul că au fost mai multe voturi pentru decât cele împotrivă în votul dat anterior de către plenul Senatului„, a afirmat Oprea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă