7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportMoţiunea de cenzură "După 22 de ani, democraţia în pericol", a...

Moţiunea de cenzură “După 22 de ani, democraţia în pericol”, a fost respinsă

Moţiunea de cenzură “După 22 de ani, democraţia în pericol” iniţiată de Opoziţie ca urmare a asumării răspunderii Guvernului asupra legii privind comasarea alegerilor în anul 2012 a fost respinsă, joi, în plenul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Moţiunea de cenzură a fost respinsă deoarece doar 199 de parlamentari şi-au exprimat votul, în condiţiile în care pentru adoptarea acesteia ar fi fost necesare 234 de voturi favorabile.

Textul a fost prezentat parlamentarilor luni, în şedinţa reunită a Camerei Deputaţilor şi Senatului, de către deputatul PNL Eugen Nicolăescu, în absenţa premierului Emil Boc.

Moţiunea de cenzură a fost depusă de parlamentarii PNL şi PSD pe 15 decembrie, după ce în aceeaşi zi Executivul şi-a asumat răspunderea în cazul proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale şi parlamentare în anul 2012.

Parlamentarii Opoziţiei susţin în textul moţiunii că prin legea comasării alegerilor vor exista aleşi locali nelegitimi şi un parlament nereprezentativ.

“Vom avea aleşi locali nelegitimi, un parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani când aţi forţat crearea unui grup parlamentar de transfugi politici, împreună cu care aţi dat naştere unei majorităţi toxice nesocotind voinţa electoratului”, afirmă semnatarii moţiunii.

Partidele din Opoziţie consideră că proiectul de lege privind comasarea alegerilor este un “demers discreţionar, unilateral şi antidemocratic al actualei puteri, elaborat fără consultarea societăţii civile şi impus prin procedura angajării răspunderii, Parlamentul fiind din nou eliminat din ecuaţia democratică”.

Semnatarii moţiunii de cenzură opinează că “interesul politic meschin” de a se menţine la putere cu orice preţ îi împinge pe democrat-liberali să încalce cu bună ştiinţă practici europene în materie electorală, şi anume recomandări ale Consiliului Europei adoptate de către Comisia de la Veneţia.

“Comasarea alegerilor vă economiseşte nişte bani, însă nu de la buget, aşa cum aţi argumentat, ci din fondul Partidului Democrat destinat mitei electorale, astfel veţi cumpăra voturi cu sacoşa doar o dată”, adaugă iniţiatorii.

Pe de altă parte, semnatarii moţiunii de cenzură afirmă că mandatul de ales local, respectiv de parlamentar sunt guvernate de regimuri juridice distincte. De asemenea, ei arată că prelungirea mandatelor aleşilor locali în funcţii reprezintă schimbarea regulilor în timpul jocului.

Mai mult, Opoziţia susţine că fraudarea alegerilor reprezintă adevărata miză a comasării alegerilor locale cu cele parlamentare în 2012.

În cazul în care moţiunea de cenzură introdusă de Opoziţie va fi respinsă la vot în şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, atunci legea pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea se consideră adoptată. În caz contrar, dacă moţiunea de cenzură este aprobată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, aceasta trage după sine căderea Guvernului.

Aceasta este a treia moţiune de cenzură cu care se confruntă Cabinetul condus de premierul Emil Boc pe parcursul anului 2011.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă