21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportMoldovan: PSD e de acord cu pragul electoral de 10%

Moldovan: PSD e de acord cu pragul electoral de 10%

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a declarat marţi pentru NewsIn, că social-democraţii sunt de acord cu ridicarea prgului electoral pentru accesul în Parlament la 10%, cu condiţia ca tema lansată de preşedintele Traian Băsescu să nu fie şi de această dată una falsă.

De asemenea, Moldovan a precizat că PSD doreşte şi menţinerea votului uninominal, însă ca acest sistem să fie mai corect decât la ultimele alegeri parlamentare, astfel încât candidaţii care ies pe primul loc în colegii să ajungă în Parlament, nu cei de pe locurile doi sau trei, sau să se instituie scrutinul majoritar în două tururi.

„Credem că este bună propunerea preşedintelui, suntem de acord cu un prag electoral de 10%, îl felicit pe preşedinte pentru propunere, cu condiţia să nu se răzgândească, să nu fie şi aceasta o temă falsă, aşa cum a mai lansat şi cu alte ocazii astfel de teme”, a precizat Moldovan pentru NewsIn.

„Nu se pune problema ca PSD să nu atingă acest prag. Suntem dispuşi să discutăm pe această temă şi să susţinem modificarea legii în acest sens”, a mai spus social-democratul.

Întrebat dacă acest sistem, cu prag electoral de 10% şi uninominal pur nu dezavantajază unele dintre formaţiunile existente acum în Parlament, Moldovan a spus că PSD nu este interesat ca partidele să fie mulţumite de acest sistem, ci electoratul să nu mai fie înşelat, ci să fie reprezentat în Parlament de cei pe care îi votează. „Nu cred că trebuie să fie excepţii pentru nimeni”, a subliniat Moldovan, întrebat dacă ar trebui instituită o excepţie, pentru ca UDMR să fie în continuare reprezentat în Legislativ.

„Electoratul maghiar este compact şi merge la vot. UDMR este în continuare în coaliţia de guvernare, bănuiesc că preşedintele Băsescu s-a consultat cu UDMR înainte de a lansa această temă (pragul de 10% -n.r.). Nu vedeţi că îi cheamă pe toţi la ordin, le arată cine este adevăratul stăpân al Guvernului”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD.

„De fapt, primul lucru pe care ar trebui să-l facă preşedintele Băsescu ar fi să recunoască al patrulea eşec al Guvernului Boc, să-i ceară premierului demisia, şi apoi să-i cheme la discuţii. Dar îşi asumă în continuare conducerea acestui Guvern şi vine să îl acopere în continuare pe domnul Boc, pentru că nu cred că găseşte un papagal mai bun”, a continuat Moldovan.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că o creştere a pragului electoral pentru intrarea în Parlament la 10% ar fi benefică, în perspectiva creării unui sistem politic cu două partide mari, care să elimine Coaliţiile care, în opinia sa, nu dau coerenţă actului guvernării.

Şeful statului a susţinut că, dincolo de creşterea pragului electoral, ar fi nevoie şi de introducerea unui sistem uninominal într-un tur sau două, în care mandatul de parlamentar să fie adjudecat de primul clasat în alegeri.

„Eu sunt un partizan al pragului de 10%. Dar, cel mai corect, dincolo de prag, de neprag, (ar fi nevoie de – n.r.) uninominal într-un singur tur sau în două tururi. Asta va crea două mari partide care vor alterna la putere cu sprijinul unui partid mai mic, eventual. Cât timp vom sta tot în Coaliţii, nu vom avea guvernări coerente”, a spus Băsescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă