30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportMoldovan (PSD): Creşterea a facturii la energie este ilegală

Moldovan (PSD): Creşterea a facturii la energie este ilegală

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că “Guvernul Boc pune ilegal pe spatele românilor” o creştere a facturii la energie pentru sprijinirea companiilor care îşi desfăşoară activitatea în energie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Guvernul Boc pune ilegal pe spatele românilor o creştere a kWh pentru sprijinirea companiilor care îşi desfăşoară activitatea în energie. Este ceva inimaginabil să pui pe spatele fiecărui consumator fizic modernizarea companiilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul energetic. Este ilegal şi imoral. Domnul Boc, împreună cu domnul Băsescu şi doamna Udrea şi tot Guvernul acesta de incompetenţi, nu are nicio reţinere să ia bani de la populaţia aceasta sărăcită să modernizeze companiile băieţilor deştepţi care şi aşa fac zeci de milioane de euro de pe spatele populaţiei în afacerile cu energie”, a spus Moldovan.

El a amintit că, în prezent, consumatorii industriali plătesc o energie cu mult mai ieftină decât consumatorul casnic.

“Este ilegal fiindcă, dacă s-ar dori înfiinţarea unui fond special pentru companiile care astăzi produc noxe şi trebuie să se modernizeze sau să aibă bani să cumpere certificate verzi pentru a-şi acoperi producerea de noxe, ar trebui ca prin lege să se creeze un fond special în care să se vireze aceşti bani pentru a putea fi cuantificaţi şi apoi dirijaţi spre aceste companii. Nu există o astfel de lege”, a Moldovan.

Moldovan a precizat că aceasta este o altă “minciună sfruntată” a acestui Guvern după “minciuna Fondului Solidaritatea”.

“Ne-au anunţat cu surle şi trâmbiţe cum depune preşedintele Băsescu, Emil Boc şi toţi membrii PDL din consilii de administraţie bani în Fondul Solidaritatea, fond care nu a existat niciodată”, a afirmat el.

Moldovan a amintit că, începând cu 1 aprilie, factura de energie electrică plătită de populaţie va creşte cu aproximativ 4,5 la sută şi se va scumpi curentul din cauza acestei contribuţii-taxă care va fi folosită pentru stimularea producţiei de energie în unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă, iar valoarea acestei contribuţii a fost stabilită prin ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRDE).

Factura lunară la energie electrică plătită de populaţie va creşte cu 4,5% începând de vineri, 1 aprilie, ca urmare a introducerii unei contribuţii pentru sprijinirea producătorilor de energie care poluează mai puţin.

“Consumatorii casnici vor plăti lunar cu 1,8 lei pe 100 kWh mai mult, pentru sprijinirea producţiei de energie în unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă. Nu este vorba de creşterea preţului energiei, ci de un cost suplimentar”, au declarat pentru surse din Ministerul Economiei.

Tariful pentru 100 kWh, consumul mediu lunar pe gospodărie în România, este în prezent de 40 lei, astfel că valoarea facturii va creşte cu 4,5%.

Banii colectaţi vor fi folosiţi pentru investiţii în unităţi de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă, care consumă mai puţine materii prime şi emit mai puţine noxe. În schimb, costurile de producţie sunt mari din cauza tehnologiilor mai scumpe.

Valoarea contribuţiei este stabilită prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi va fi inclusă în factura lunară la electricitate. Ordinul şefului ANRE va intra în vigoare vineri, 1 aprilie.

Contribuţia va fi acordată lunar producătorilor de energie electrică şi termică în intervalul 2011-2023, ca bonus pentru sprijinirea sectorului de cogenerare.

Cele mai citite

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă