11.8 C
București
joi, 11 aprilie 2024
AcasăSportModificarea Legii referendumului, adoptata de plenul Camerei

Modificarea Legii referendumului, adoptata de plenul Camerei

Camera Deputaţilor a adoptat, cu 215 voturi "pentru", 26 "împotrivă" si o abtinere, Legea referendumului. In noua sa forma, legea prevede ca presedintele Romaniei. daca a fost ales in turul al doilea de scrutin, poate fi demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne, iar nu cu majoritatea celor inscrisi pe listele electorale, cum stipuleaza legea in vigoare. Pentru demiterea unui presedinte ales din primul tur de scrutin, va fi nevoie, in continuare, de majoritatea celor inscrisi pe listele electorale.

A fost adoptat si un amendament respins iniţtal in Comisia juridica, potrivit caruia organizarea referendumului nu poate avea loc in acelasi timp sau cu mai putin de sase luni inainte de alegerile prezidentiale, parlamentare, locale sau pentru Parlamentul European.
Camera Deputatilor este forul decizional in cazul acestui proiect legislativ.
Inaintea exprimarii votului final, deputatul PD Ioan Oltean a afirmat ca in Parlament s-a format o noua coalitie majoritara care doreste sa-l suspende, in 'conditii suspecte', pe 'primul presedinte care este altfel decat au fost Ion Iliescu si Emil Constantinescu'.
Proiectul legii a fost initiat de PSD si a trecut de comisia juridica cu ajutorul voturilor deputatilor PC, PRM si PNL prezenti la lucrari.
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, ieri, ca liberalii nu si-au schimbat pozitia fata de modificarea Legii referendumului. “Partidul Naţional Liberal a anuntat ca va sustine o modificare a legii referendumului, care sa permita asigurarea unei simetrii cu modalitatea de alegere a presedintelui”, a mentionat Bogdan Olteanu, citat de Rompres.
Intrebat insa daca se poate discuta inca despre suspendarea presedintelui, seful deputatilor a spus ca "deocamdata, nu se poate discuta decat in talk-show-uri" despre acest lucru.
Presedintele Partidului National Liberal, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca modificarea Legii referendumului corespunde principiului simetriei juridice. Liderul PNL a subliniat ca aceasta modificare adoptata de liberali nu trebuie vazuta ca o problema personala legata de actualul presedinte, ci se refera strict la institutia prezidentiala.
Liderul UDMR, Bela Marko, a declarat ca formatiunea sa nu este de acord cu modificarea, in acest moment, a Legii referendumului.

Cele mai citite

Trump refuză să viziteze Ucraina deși a fost invitat de președintele Zelenski

Donald Trump, candidat republican la preşedinţia Statelor Unite, consideră că nu este potrivit să viziteze Ucraina în acest moment deoarece nu deţine o funcţie,...

Marcel Ciolacu și Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA, au discutat despre economie și apărare

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec, potrivit antena3.ro. Marcel Ciolacu şi Kathleen Kavalec au avut o întrevedere, miercuri, la...

Israelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâșia Gaza

Israelul va deschide un nou punct de trecere terestră în Fâşia Gaza, în principal pentru a facilita livrările de ajutoare destinate palestinienilor provenind din...
Ultima oră
Pe aceeași temă