19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportModificarea Legii referendumului, adoptata de plenul Camerei

Modificarea Legii referendumului, adoptata de plenul Camerei

Camera Deputaţilor a adoptat, cu 215 voturi "pentru", 26 "împotrivă" si o abtinere, Legea referendumului. In noua sa forma, legea prevede ca presedintele Romaniei. daca a fost ales in turul al doilea de scrutin, poate fi demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne, iar nu cu majoritatea celor inscrisi pe listele electorale, cum stipuleaza legea in vigoare. Pentru demiterea unui presedinte ales din primul tur de scrutin, va fi nevoie, in continuare, de majoritatea celor inscrisi pe listele electorale.

A fost adoptat si un amendament respins iniţtal in Comisia juridica, potrivit caruia organizarea referendumului nu poate avea loc in acelasi timp sau cu mai putin de sase luni inainte de alegerile prezidentiale, parlamentare, locale sau pentru Parlamentul European.
Camera Deputatilor este forul decizional in cazul acestui proiect legislativ.
Inaintea exprimarii votului final, deputatul PD Ioan Oltean a afirmat ca in Parlament s-a format o noua coalitie majoritara care doreste sa-l suspende, in 'conditii suspecte', pe 'primul presedinte care este altfel decat au fost Ion Iliescu si Emil Constantinescu'.
Proiectul legii a fost initiat de PSD si a trecut de comisia juridica cu ajutorul voturilor deputatilor PC, PRM si PNL prezenti la lucrari.
Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat, ieri, ca liberalii nu si-au schimbat pozitia fata de modificarea Legii referendumului. “Partidul Naţional Liberal a anuntat ca va sustine o modificare a legii referendumului, care sa permita asigurarea unei simetrii cu modalitatea de alegere a presedintelui”, a mentionat Bogdan Olteanu, citat de Rompres.
Intrebat insa daca se poate discuta inca despre suspendarea presedintelui, seful deputatilor a spus ca "deocamdata, nu se poate discuta decat in talk-show-uri" despre acest lucru.
Presedintele Partidului National Liberal, premierul Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca modificarea Legii referendumului corespunde principiului simetriei juridice. Liderul PNL a subliniat ca aceasta modificare adoptata de liberali nu trebuie vazuta ca o problema personala legata de actualul presedinte, ci se refera strict la institutia prezidentiala.
Liderul UDMR, Bela Marko, a declarat ca formatiunea sa nu este de acord cu modificarea, in acest moment, a Legii referendumului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă