4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSportCazul bebelușilor din Argeș: Ministrul Sănătății, chemat să dea explicații în Comisia...

Cazul bebelușilor din Argeș: Ministrul Sănătății, chemat să dea explicații în Comisia de sănătate din Parlament

Ministrul Sănătății Patriciu Achimaș-Cadariu se va prezenta, miercuri, în Comisia de sănătate din Parlament, unde va prezenta un raport privind situația bebelușilor din județele Argeș și Dolj, internați la Spitalul „Marie Curie”.

Miercuri dimineața, ministrul a mers și la unitatea sanitară bucureșteană, de unde a transmis că investigațiile în cazul îmbolnăvirilor continuă.

Deputatul ALDE, Grațiela Gavrilescu, a declarat că ministrul Sănătății a fost invitat să prezinte un raport despre situația bebelușilor internați la Spitalul ”Marie Curie”.

”Să vedem din punct de vedere organizatoric și din punct de vedere medical dacă știe la ora actuală cu ce boală au fost contaminați și care este situația”, a mai spus deputatul.

La întâlnire au fot invitați să participe și secialiști implicați în diagnosticul și terapia cazurilor mai sus menționate de la Spitalul „Mărie Curie”, precum și cei implicați în gestionarea problemei de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății, se precizează într-un comunicat de presă al comisiei.
  

Ministerul Sănătății a publicat, marți, pe site-ul instituției, un raport preliminar, privind ancheta în cazul îmbolnăvirii bebelușilor din Argeș. Astfel, MS transmite că nu există o sursă unică de îmbolnăvire a bebelușilor. Mai mult, din datele de menționate în foile de observație, nu s-a indentificat nicio legatură între cazuri.

Citește și: Câți copii cu sindrom hemolitic-uremic mai sunt internați la Spitalul Marie Curie

MS transmite că debutul bolii a avut loc într-o perioadă de două săptămâni. Mai mult, raportul arată că nu toți copiii au prezentat anemie hemolitică.
 
În urma probelor de apă plată, apă de rețea și lapte praf, s-a constatat că probele recoltate sunt în conformitate cu normele, cu excepția a două probe, recoltate de la domiciliul unor copii. 

În ceea ce privește deshidratarea, MS a precizat că a reprezentat un factor important în evoluția ulterioară a cazurilor, mai ales prin întârzierea prezentării la medic. Din acest motiv, luni a fost instituit un sistem de declarare zilnică a tuturor cazurilor de boală diareică severă, din toate unitățile sanitare, la copiii sub cinci ani.

Potrivit raportului, probele efectate în saloane, în Spitalul de Pediatrie din Piteși nu există un focar de infecție. Mai mult de atât, în ultimele cinci zile, niciun copil din judetul Argeș  sau din alte zone ale țării nu a mai fost raportat cu boală diareică gravă.

Citește și:  Al treilea bebeluș bolnav din Argeș a murit. Corpul de Control al lui Cioloș investighează cazul

Șapte copii cu sindromul hemolitic-uremic mai sunt internați la Spitalul ”Marie Curie”. Dintre aceștia, trei sunt în stare gravă, la Terapie Intensivă, unde li se face dializă, însă ei nu necesită ventilație mecanică. Alți patru se află la secția de Nefrologie, iar starea lor de sănătate este bună, a transmis, miercuri, purtătorul de cuvânt al Spitalului, Denis Stănescu. 

Conform presei argeșene, aproximativ 30 de copii sunt internați cu sindromul hemolitic- uremic în spitalele din București, Pitești și Câmpulung. La unitatea sanitară din ”Marie Curie” au murit trei bebeluși internați.

 

Cele mai citite

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...

Avertizări meteo pentru jumătate din țară: Coduri portocaliu și galben de vânt, viscol și ploi

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis cinci avertizări meteo, valabile miercuri și joi, care vizează peste jumătate din țară, inclusiv Capitala. Un Cod portocaliu...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă