25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportMinistrul Justiției nu va participa la reuniunea PSD de la Sinaia, după...

Ministrul Justiției nu va participa la reuniunea PSD de la Sinaia, după ce a fost criticat de Dragnea că nu i-a demis pe Kovesi și Lazăr

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, criticat de șeful PSD, Liviu Dragnea, pentru decizia de a nu-i revoca din funcție pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, nu va participa la la CExN al PSD, care se va desfăşura la Sinaia, informează Digi24.

 

Într-o conferință de presă care a avut loc miercuri dimineața, Tudorel Toader a fost întrebat despre criticile lansate de șeful PSD, Liviu Dragnea, după prezentarea concluziilor activității DNA și a Parchetului General.

„Nu cred că trebuie să le răspund (n.r – șefului PSD, Liviu Dragnea, și premierului Sorin Grindeanu). Dacă mă vor întreba, le voi răspunde, dar nu prin intermediul presei. Dacă voi fi invitat (n.r – în coaliția de guvernare), voi merge. Nu mă duc să mă justific, ci să fac mai bine explicat conținutul raportului și concluziile. Am întrebat o persoană vocală dacă a citit cuvânt cu cuvânt raportul prezentat. Răpunsul e: <<nu l-am citit, dar știu>>. Mulți credem că știm, fără să citim”, a spus el.

Tudorel Toader a mai declarat că nu îi este frică de remaniere, în urma deciziei de a nu îi revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi și pe Augustin Lazăr. „Nu are de ce să îmi fie teamă indiferent de soluţie", a spus Toader.

Săptămâna trecută, șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, s-a declarat dezamăgit de decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a nu-i demite pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Întrebat de jurnaliști la sediul PSD dacă coaliția de guvernare PSD-ALDE își asumă decizia lui Tudorel Toader, Dragnea a afirmat: „Eu nu mi-o asum”.

„Eu am spus în toate aparițiile publice că voi susține decizia ministrului Justiției, dacă va fi argumentată. Din păcate, nu am ce să susțin. Așteptam ori o argumentație pentru revocare, ori pentru menținere. Din păcate, nu am ce să susțin și trebuie să recunosc că am o oarecare dezamăgire”, a spus șeful PSD.

Totodată, el a mai precizat: „ Dacă m-ar fi chemat dl. Tudorel la MJ, mă duceam”, cu referire la prezentarea concluziilor raportului.

Totodată, șeful PSD a afirmat că așteaptă ca ministrul Justiției să vină cu pachetul de legi.

„Rolul dl. Toader este să promoveze, în Parlament, o largă dezbatere pe tema Justiției. Aștept pachetul de legi cu interes”, a mai spus el.

Întrebat dacă consideră că Tudorel Toader ar trebui să demisioneze, Liviu Dragnea a răspuns: „Nu. Îi doresc foarte mult succes la Ministerul Justiției”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercurea trecută, într-o conferință de presă, că nu îi va revoca din funcție pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, ca urmare a anchetării modului în care a fost elaborată Ordonanța 13, însă că le va evalua „atent” activitatea.



„Ceea ce considerăm oportun, în sprijinul exigențelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizări a activității procurorilor DNA, DIICOT, PÎCCJ, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiției, pentru identificarea modului în care, pe viitor, procurorii să respecte limitele de competență, în acțiuni de natură să pună în pericol democrația. Această monitorizare se va exercita ca un mecanism care să dea eficiență prevederilor art 132, alineatului 1, de exercitare a ministrului Justiției asupra procurorilor (…). În acest context, am apreciat că, în acest moment, nu este oportună declanșarea mecanismului de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA”, a spus Tudorel Toader.

CExN al PSD se va reuni joi la Sinaia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă