12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSportMinistrul Energiei: Avem un sistem energetic îmbătrânit, poluant și ineficient

Ministrul Energiei: Avem un sistem energetic îmbătrânit, poluant și ineficient

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a afirmat, luni, că sistemul energetic românesc este îmbătrânit, poluant și ineficient și este nevoie de investiții pentru dezvoltarea acestui domeniu, informează Agerpres.

„Trebuie să privim lucrurile așa cum sunt, pentru că responsabilitatea noastră este uriașă. Avem un sistem energetic îmbătrânit, poluant și ineficient și trebuie să recunoaștem acest lucru. Din 100 de unități energetice ale materiei prime, doar 15 mai ajung la consumatorul final. Acest dezavantaj trebuie transformat în oportunitate", a spus ministrul, în cadrul conferinței Focus Energetic.

El a amintit că a solicitat tuturor companiilor, chiar și celor la care ministerul nu este acționar majoritar, dar are reprezentanți în Consiliul de Administrație, ca minimum 20% din bugetul pentru 2017 să fie orientat spre investiții.

„Voi verifica personal și chiar acum, pentru primele șase luni, vom face o verificare prin fiecare secretar de stat care are în coordonare aceste companii, să vedem care este nivelul de investiții, pentru că fără investiții respectat cum am stabilit și cum am aprobat prin bugete nu vom reuși să dezvoltăm acest domeniu", a mai spus Petcu.

Potrivit acestuia, România are un avantaj puternic, respectiv un mix energetic diversificat și echilibrat, care poate asigura consumul intern și poate fi un factor de stabilitate și în regiune. „În unele zone lucrăm cu tehnologii învechite și depășite moral, cu consumuri și costuri de exploatare mari. Pe cât de robust poate părea sistemul energetic național, pe atât de vulnerabil poate deveni pe viitor", a avertizat ministrul.

Totodată, el a arătat că România este dezavantajată de noile propuneri de directive europene, care nu sunt favorabile dezvoltării producției de energie pe bază de cărbune. „Perspectiva noului pachet energetic pe care îl dezbate Comisia Europeană este cel puțin îngrijorătoare pentru România, dacă va fi adoptat în forma actuală, iar lucrul acesta se va simți în special în sectorul de producție pe cărbune, care s-a dovedit de fiecare dată indispensabil pentru România în perioadele cu consum mare din timpul iernii sau în perioadele de secetă. Și astăzi, când vorbim, cărbunele asigură circa o treime din consumul intern. România trebuie să susțină puternic la Bruxelles ca fiecare stat să-și stabilească propriul mix, în funcție de resursele naționale", a adăugat oficialul ministerial.

În opinia acestuia, resursele tradiționale, în special cărbunele, nu sunt în competiție cu resursele regenerabile, ci sunt complementare.

Cele mai citite

UNSAR: 8 din 10 şoferi vor să ştie cât a fost valoarea despăgubirii achitate

Opt din zece şoferi (81%) şi-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere şi sunt despăgubiţi de poliţa RCA a...

Se deschide cel mai mare mall din Capitală. Se fac angajări

Se pregătește deschiderea celui mai mare mall din Capitală și vor fi angajați sute de oameni. Militari Shopping se va transforma în cel mai...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...
Ultima oră
Pe aceeași temă