Ministrul demisionar al Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, într-o conferință de presă, că instituția își face treaba, în ciuda situației politice din România.
„S-a încercat să se ia legătura cu mai mulți miniștri care erau la ministere. Noi încă ne facem treaba la ministerele pe care le asigurăm. MAI încă își face treaba, chiar dacă, pe plan politic, s-a ajuns la o situație pe care nici miniștrii și nici conducerea PSD nu au generat-o”, a spus Carmen Dan.
„Vă mai spun ceva. Nimeni nu i-a dat domnului Grindeanu o foaie și un pix și i-a spus: Notează numele de miniștri. Vă garantez că nu este așa”, a spus Carmen Dan.
Ea a mai afirmat că „demisiile nu sunt întâmplătoare”. „Am vrut să dăm un mesaj foarte clar că nu mai putem funcționa în această formulă. Acest program de guvernare nu e al domnul Grindeanu, ci al partidului, în interesul românilor, pentru că trebuia implementat unitar (…). Acel program de guvernare este urmărit cu foarte multă atenție în plan politic. Dacă nu poți merge cu măsurile, alegi să spui”, a mai spus ministrul demisionar al Internelor.
„Această decizie de a demisiona a fost o decizie pe care nu am discutat-o înainte. A fost o reacție de solidaritate, prin care am vrut să transmitem că ne dorim dialog, să se caute și să se găsească soluții. Solidaritate cu colegii mei.
„Domnul Grideanu este singur. Este un premier al nimănui”, a mai spus ea, precizând că vor exista mai multe propuneri (n.r – de premier) și că fiecare membru PSD își va spune părerea.
Totodată, ea a făcut „o trecere în revistă” a obiectivelor MAI, conform programului de guvernare.
„A venit momentul să scoatem adevărul la lumină”, a spus Carmen Dan, despre stadionul Dinamo.
Joi dimineața, Carmen Dan și-a anunțat demisia, în semn de „solidaritate” cu colegii de la alte ministere, după ce coaliția de guvernare a retras susținerea politică premierului Sorin Grindeanu, a fost „un act de solidaritate”.
„Nu consider că am făcut parte din cel mai slab Guvern. Trebuie să ne raportăm la situație și să o analizăm cu obiectivitate. A fost o analiză pe care toți o anticipam. Nu am primit aceste mandate cadou. Rolul era să implementăm acest program simultan, unitar. A fost un act de solidaritate cu noi, membrii Guvernului, pentru că am înțeles că trebuia să lucrăm în echipă”, a spus ministrul de Interne, Carmen Dan, precizând că demisiile au ajuns la Secretariatul General al Guvernului.
Totodată, ea a anunțat că, alături de mai mulți colegi, și-a depus demisia. „Astfel înțelegem noi să dăm o reacție. În acest moment, premierul este singur. Este un act de decizie (n.r – de a demisiona)”, a mai spus Carmen Dan.
Ministrul de Interne a mai precizat că analiza activității era necesară.
„Era normal să facem această analiză, această discuție. Nouă ne-a fost încredințat acest mandat de coaliție. Rolul nostru este a ne îndeplini mandatul. Sunt solidară cu toți colegii mei din PSD și din ALDE. Nu aș vrea să uitați că sunt un ministru PSD. Nu cred că trebuie să fim autosuficienți, că am fost trimiși să stăm acolo, pe scaune”, a mai spus Carmen Dan.
Coaliția de guvernare PSD – ALDE a decis, miercuri, retragerea sprijinului politic pentru Guvern și i-a cerut demisia premierului. Ca urmare a deciziei, majoritatea miniștrilor din Cabinetul Grindeanu și-a depus demisia. Joi, CEx al PSD a decis și excluderea din partid a premierului.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a reiterat, joi, că nu va demisiona, respingând aluziile alimentate de Liviu Dragnea, cu privire la asocierea sa cu serviciile secrete.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri seara, că nu îşi dă demisia şi că i s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului, doar ca să îşi dea demisia. De asemenea, a precizat că va rămâne în PSD. Grindeanu a transmis multora din colegii CEx că îi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, cerându-şi scuze. El a început prin a le mulţumi românilor pentru sprijin şi primarilor şi membrilor de partid care i-au transmis mesaje de susţinere.
În această criză a intervenit și Administrația Prezidențială. Astfel, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a precizat, joi, că un nou premier poate fi desemnat doar dacă se întrunesc condițiile din Constituție.
„Vă informez că președintele a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care anunță retragerea… Președintele a luat act că se dorește schimbarea Cabinetului. Potrivit Art. 106 din Constituție, funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a stării de incompatibilitate. Cfm. Art 107 din Legea Fundamentală, dacă prim-ministrul se află într-una dintre situații, președitele va desemna un alt membru al Guvernului ca premier interimar, până la desemnarea altui prim-ministru. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie prin demisie, fie prin adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură, președintele va desemna un alt candidat. În condițiille în care Guvernul va fi demis, președintele va urma cu celeritate pașii. Președintele solicită rezolvarea crizei politice din interiorul coaliției, pentru a evita instabilitatea politică”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.