Ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu, a declarat, sâmbătă seara, într-un interviu acordat Digi24, că România își dorește o Uniune Europeană „unită, coezivă și solidară, în care să poată juca un rol pe măsura potențialului pe care îl are”.
Invitat la emisiunea „Pașaport diplomatic”, șeful diplomației române a vorbit despre parteneriatul României cu SUA.
„Noii noştri prieteni apropiaţi la Casa Albă sunt în curs de formare. Deocamdată, Casa Albă este preocupată cu numirile. Avem un parteneriat aprofundat în sistemul securităţii şi lucrăm la un parteneriat economic. Al doilea pilon pe care îl avem este în rândul Legislativului. Congresmeni şi senatori sunt sprijinitori ai cauzei României”, a declarat șeful diplomației române, Teodor Meleșcanu, la Digi24.
Întrebat despre „proiectul european”, la 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, ministrul de Externe a afirmat că România are un plan pe termen lung.
„Sigur, a fost și un moment aniversar, dar și unul de declanșare a unei proceduri de creare de puncte fundamentale pentru perioada următoare. UE este unul dintre cele mai importante proiecte politice din ultimii 60 de ani, însă are niște puncte „precare”, precum Brexitul, migrația, securitatea la partea de Est, vecinătatea cu Balcanii de Vest (…) Pentru noi, ca țară, lucrurile sunt foarte clare. Ne dorim o UE unită, coezivă și solidară, în care România să poată juca un rol pe măsura potențialului pe care îl are”, a mai spus Teodor Meleșcanu, subliniind că alegerile din Franța și Germania, din perioada următoare, sunt foarte importante.
Întrebat când vom începe, ca stat, să avem „o voce puternică”, Teodor Meleșcanu a afirmat că protestele antiguvernamentale din ianuarie și februarie reprezintă „un pas important”.
„Oamenii acestei țări, în momentul în care au nemulțumiri, să poată să își exprime un punct de vedere. Vreau să subliniez că, spre deosebire de manifestațiile din alte țări, cele din București și din alte orașe au fost pașnice, chiar dacă nu aveau autorizații, ceea ce arată că, față de alte țări, ne aflăm pe o treaptă mai înaltă (n.r – în ceea ce privește protestele)”, a mai spus ministrul.
În ceea ce privește relația cu Moscova, Teodor Meleșcanu a afirmat că România nu are niciun tratat în lucru cu Rusia. „Nu există niciun fel de acorduri în lucru, pentru moment. Există doar un protocol cultural, care a expirat, și urmează ca, în funcție de evoluții, să îl reluăm. Cu Rusia avem o relație fundamentată pe normele dreptului internațional. Toate relațiile se vor dezvolta doar dacă există reciprocitate și fără să aducă atingere sancțiunilor internaționale. Noi am dorit să avem un dialog politic, pe teme de interes, în domenii care nu sunt supuse sancțiunilor”, a continuat el.