21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportMinisterul de Externe recunoaste ca nu l-a informat pe Tariceanu

Ministerul de Externe recunoaste ca nu l-a informat pe Tariceanu

Ca urmare a solicitarii adresate de primul ministru al Romaniei de a explica motivele pentru care seful Executivului nu a fost informat de MAE asupra situatiei cetatenilor romani detinuti in Irak, Ministerul Afacerilor Externe a precizat: „Primul ministru al Romaniei nu a fost informat de MAE asupra situatiei celor doi cetateni. În primul rand, avand in vedere riscul ca faptele celor doi cetateni sa fie interpretate ca actiuni potential ostile la adresa altor state, precum si faptul ca MAE nu are competente in gestionarea unei astfel de situatii, s-a decis informarea domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei si presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
În paralel, MAE, prin Ambasada Romaniei la Bagdad, a demarat procedurile obisnuite in vederea acordarii de asistenta consulara celor doi cetateni romani si a angajat dialog cu autoritatile militare ale Coalitiei in vederea obtinerii de informatii suplimentare.
Precizam ca MAE a transmis prompt informatiile necesare pentru ca institutiile competente sa poata analiza eventualul caracter ostil al actiunii celor doi cetateni si s-a concentrat asupra protectiei consulare acordate celor doi cetateni si demersurilor diplomatice pentru clarificarea situatiei acestora.
Din acest moment, cazul celor doi cetateni romani s-a incadrat in tipicul activitatii de rutina a MAE referitoare la protectia consulara acordata tuturor cetatenilor romani aflati in situatii deosebite in strainatate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă