-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportScandal PSD-Opoziție, la Comisia de anchetă asupra alegerilor prezidențiale din 2009. Lucrările...

Scandal PSD-Opoziție, la Comisia de anchetă asupra alegerilor prezidențiale din 2009. Lucrările vor fi secrete, iar presa nu va avea acces.Lista audierilor de săptămâna viitoare: Dan Andronic și Ana Maria Pătru, primii chemați

​UPDATE Senatorul USR Mihai Goțiu a declarat că ”această comisie a început cu stângul”, din cauză că se încearcă secretizarea lucrărilor. 

"Această comisie a început cu stângul, pentru că este o contradicţie. Pe de o parte, obiectivul propus este aflarea adevărului, până la urmă, despre ce s-a întâmplat la alegerile din 2009, dar avem surpriza să fie o comisie care încearcă să secretizeze cât mai mult din ceea ce se discută, din ceea ce va rezulta de pe urma acestei comisii", a spus senatorul USR Mihai Goţiu, la finalul primei şedinţe a Comisiei.


Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 a stabilit lista invitaților pentru audierile de săptămâna viitoare, a anunțat președintele Mihai Fifor.

Astfel, Dan Andronic și fosta șefă a AEP Ana Maria Pătru vor fi audiați luni. Marți, vor fi audiați Mircea Geoană, fost candidat PSD la prezidențiale, dar și Dan Șova și Viorel Hrebenciuc, implicați în campania sa prezidențială. Miercuri, va fi audiat fostul ministru de interne Vasile Blaga și doi secretari de stat din MAI – Marian Tutilescu și Mihai Capră. Și tot miercuri va fi audiat șeful STS, generalul Marcel Opriș.


Prima şedinţă a Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 a început, miercuri, la Parlament, cu dispute între putere şi opoziţie pe tema prezenţei supleanţilor la lucrări. 

La dezbateri, USR a venit atât cu membrii titulari ai comisiei, cât şi cu supleanţii, care au fost rugaţi de preşedintele Comisiei, Mihai Fifor (PSD), să părăsească sala.

Decizia a provocat un val de reacţii din partea opoziţiei, care a cerut ca şi supleanţii să fie de faţă, cel puţin la prima şedinţă, când se discută probleme organizatorice, astfel încât şi ei să fie la curent cu discuţiile.

Deputatul Robert Turcescu (PMP) a afirmat că şi natura "episodică" a acestei Comisii impune prezenţa tuturor membrilor, inclusiv a supleanţilor, dar fără drept de vot, astfel încât ei să poată urmări evenimentele, fără să piardă informaţii.

Adrian Ţuţuianu (PSD) şi Eugen Nicolicea (PSD) au invocat însă articole din Hotărârea de înfiinţare a Comisiei, care prevăd că supleanţii participă cu drept de vot doar în cazul în care membrii titulari lipsesc, opoziţia afirmând că aceste articole nu interzic însă prezenţa ca observatori.

"Cred că ar fi bine să veniţi cu înlocuitorii dumneavoastră şi la şedinţele de plen, având în vedere că fiecare listă de deputat are şi supleanţi. Dacă supleanţii trebuie să fie aici, să o extindem la plen, după ce va aproba plenul ca lângă domnul Goţiu să mai doarmă încă doi, trei, atunci o să aprobăm şi noi aici prezenţa", a afirmat, sarcastic, Nicolicea.

Conducerea Comisiei a decis şi că lucrările vor fi secrete, fără accesul presei. La finalul şedinţelor, vor putea fi făcute declaraţii de către preşedinte, însă nu în mod obligatoriu.


Miercuri, de la ora 12.00, este programată prima reuniune a Comisiei parlamentare de anchetă asupra alegerilor prezidenţiale din 2009.

Comisia a fost constituită săptămâna trecută, după ce au apărut acuzații că alegerile din 2009, care au fost câștigate de Traian Băsescu, ar fi fost falsificate.

Comisia este condusă de senatorul Mihai Fifor iar printre membrii acesteia se numără Adrian Ţuţuianu (președintele Comisiei parlamentare de control asupra SRI) și Eugen Nicolicea (președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților).

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă