19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportFOTO. Klaus Iohannis, la deschiderea noului an școlar: Vreau să RELANSEZ educația...

FOTO. Klaus Iohannis, la deschiderea noului an școlar: Vreau să RELANSEZ educația ca temă de dezbatere națională

UPDATE 12:39  Într-o postare pe contul său pe Facebook, după vizita la Colegiul Economic "Ion Ghica" din Târgovişte, preşedintele Iohannis a scris că "am fost astăzi la festivitatea de deschidere a anului școlar, la un colegiu model pentru cum ar trebui să arate învățământul românesc. Aici, performanța, conectarea cu realitatea și spiritul de inițiativă și-au găsit îmbinarea optimă; 94% dintre elevi au promovat bacalaureatul, 85% sunt studenți, iar 90% dintre absolvenții de școală profesională se integrează, an de an, pe piața muncii. Am asumat educația ca pe un proiect personal și am inclus-o ca element cheie în Strategia Națională de Apărare a Țării. Școala nu trebuie să mai producă șomeri, ci absolvenți cu perspective de carieră. Vreau să subliniez foarte clar un lucru: orice modificare a legislației privind educația trebuie să aibă consensul tuturor celor implicați. De aceea, relansez educația ca temă de dezbatere națională"

***

Preşedintele Klaus Iohannis a mers, luni, în prima zi a noului an şcolar, la Colegiul Economic "Ion Ghica" din Târgovişte unde le-a spus elevilor că educaţia este esenţială pentru România, şi tocmai de aceeaa şi-a propus ca în timpul mandatului său să relanseze Educaţiei ca temă de dezbatere națională.

"Este pentru mine o onoare și o bucurie să mă aflu alături de dumneavoastră la deschiderea anului școlar. Faptul că sunt aici, în calitate de președinte al României, asta nu schimbă cu nimic bucuria primei zi de şcoală. Am sărbătorit mereu cu emoţie această zi atât ca elev, cât şi ca profesor. Cum atât mai mult acum ca preşedinte al României. (… )Sistemul trebuie să răspundă la câteva simple: ce vrem să înveţe elevii la scoală? Nu este importantă cantitatea, ci calitatea. A doua întrebare este ce opţiuni au elevii şi cum promovăm performanţa şi meritocraţia!. Centrarea educaţiei pe elev nu este un slogan pe care îl spun politicienii, ci trebuie să devină o realtitate. Al treilea lucu este faptul că şcoala terbuie să producă absolvenţi care să aibă unde lucra în piaţa muncii. Este responsabilitea mea, mai ales că am inclus educaţia în Strategia Naţională. Aştept implicare politicienilor. Eu, ca preşedinte, pot să asigur cadrul discuţiilor.

Şeful statului a mai adăugat că "o educaţie performantă nu produce şomeri, ci absolvenţi cu perspective de carieră, care sunt competitivi şi aşteptaţi pe piaţa muncii. Aici, parteneriatul cu mediul privat este esenţial şi trebuie încurajat. Aştept de la decidenţii politici să se aplece cu mai multă atenţie asupra acestor teme majore. Eu pot oferi cadrul pentru o dezbatere foarte serioasă asupra lor"

Preşedintele a subliniat rolul învăţământului profesional şi tehnic şi al mediului privat, precum şi colaborarea comunitară. "Vreau să transmis un mesaj de susţinere acestui tip de educaţie. Conectarea la acest tip de învâţământ poate face diferenţa între o diplomă formală şi una care sa ajute cu adevărat. Un model de succes este învătământul dual, prin implicare mediului de afaceri în acest proiect. Şcoala şi mediul economic trebuie să îşi găsească o colaboare cât mai strânsă. Conectarea la aceste lucruri face diferenţa dintre o diplomă formală şi un viitor de succes. Şcoala şi mediul economic trebuie să-şi găsească încrederea reciprocă", a mai spus preşedintele Iohannis la Târgovişte.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă