0.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportMarko la Senat şi Hrebenciuc la Cameră deţin recordul absenţelor la voturile...

Marko la Senat şi Hrebenciuc la Cameră deţin recordul absenţelor la voturile finale

Liderul UDMR, Marko Bela, deţine recordul privind neparticiparea la voturile finale din Senat, în sesiunea septembrie-decembrie 2010, cu nicio prezenţă, iar preşedintele PSD, Victor Ponta, a fost prezent la doar două voturi finale din cele exercitate în Camera Depurtaţilor în aceeaşi sesiune, potrivit Mediafax.

Aceste date au fost făcute publice, vineri, de Institutul pentru Politici Publice, într-un raport intitulat „Bilanţul activităţii parlamentare în sesiunea septembrie-decembrie” şi care cuprinde informaţii privind prezenţa la vot a parlamentarilor, numărul iniţiativelor lor legislative şi prezenţa la vot.

Potrivit raportului, în sesiunea care s-a încheiat, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a participat la doar trei voturi finale exercitate în Senat, iar alături de acesta, „continuă să îşi sfideze alegătorii” preşedintele onorific al PC, Dan Voiculescu, care a participat la doar 16 voturi finale din cele exercitate în această Cameră legislativă, unde îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte.

Potrivit raportului, la Camera Deputaţilor, pe primele locuri ale clasamentului în privinţa absenteismului la voturile finale se află patru deputaţi PSD, care nu au participat la niciun vot final în sesiunea septembrie-decembrie, respectiv Viorel Hrebenciuc, Claudiu Iulian Manda, Adrian Mocanu şi Cristian Rizea.

În document se menţionează că la Camereă a fost înregistrată o premieră în ceea ce priveşte numărul deputaţilor prezenţi la toate cele 235 de voturi finale, 15 dintre aceştia aparţinând grupului PDL, doi UDMR şi unul Grupului minorităţilor naţionale.

La Senat, parlamentarii PDL Constantin Vasile Borza şi Gheorghe David s-au aflat pe primele poziţii în ceea ce priveşte prezenţa la vot, aceştia exercitându-şi dreptul de vot la toate cele 217 voturile finale.

Prezenţa cea mai ridicată la şedinţele Camerei Deputaţilor a fost asigurată de grupul parlamentar al PDL (93,4 la sută), urmat de Grupul minorităţilor naţionale (87,3 la sută), grupul independenţilor (86 la sută) şi UDMR (81 la sută).

În raport se arată că procentele extrem de reduse de prezenţă ale partidelor aflate în opoziţie, respectiv PSD+PC (33,3 la sută) şi PNL (37,9 al sută) sunt justificate de boicotul decis de aceste grupuri parlamentare pentru anumite şedinţe de plen.

Autorii raportului mai constată gradul ridicat al participării miniştrilor care sunt şi deputaţi la şedinţele în plen, fiind nominalizaţi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără (97 la sută), urmat de ministrul Comunicaţiilor, Marian Vreme (93,6 la sută), ministrul Muncii, Ioan Botiş (88,9 la sută), ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu (83 la sută), şi ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea (83 la sută).

Potrivit raportului, liderul grupului deputaţilor PNL din Cameră, Călin Popescu Tăriceanu, a îregistrat o prezenţă redusă, de 34 la sută, în sesiunea septembrie – decembrie, deşi în sesiunea anterioară prezenţa sa a fost de 73,4 la sută.

La polul opus, aşa cum se menţionează în raport, se află liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader (97,9 la sută), în timp ce liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a participat la 41,7 la sută dintre şedinţe, acesta fiind devansat de liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely (69,8 la sută), un procent mai mare de prezenţă având liderul Grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian (88,9 la sută).

În raport, cea mai mare prezenţă la vot este consemnată pentru deputaţii din judeţele Mehedinţi (83,3 la sută), Arad (80 la sută) şi Maramureş (78,1 la sută), cea mai slabă prezenţă la vot fiind consemnată în cazul deputaţilor din judeţele Dolj (46,6 la sută), Bacău (46,9 la sută) şi Buzău (49,4 la sută).

Media prezenţei la vot în Senat a fost în sesiunea parlamentară septembrie – decembrie 2010 de 60 la sută, cu aproape şase la sută mai mică faţă de Camera Deputaţilor, cel mai activ grup parlamentar din punctul de vedere al prezenţei fiind cel al independenţilor (91,6 la sută), urmat de PDL (67 la sută), PSD (60,6 la sută), PNL (55,8 la sută), ultima poziţie fiiind ocupată de de grupul UDMR (38,9 la sută).

În ceea ce priveşte prezenţa la votul în plen a liderilor grupurilor senatoriale, primul loc este ocupat de liderul grupului UDMR, Fekete Andras Levente (82 la sută), urmat de democrat-liberalul Cristian Rădulescu (81,6 la sută), social-democratul Ilie Sârbu (77,4 la sută) şi de liberalul Puiu Haşotti (66, 4 la sută).î

Referitor la media prezenţei la vot a senatorilor pe circumscripţii, cele mai mari valori s-au înregistrat în cazul parlamentarilor din judeţele Alba (90,5 la sută), Tulcea (86,6 la sută), Timiş (86 la sută). Judeţele cele mai slab reprezentate sub aspectul prezenţei senatorilor la şedinţele de plen sunt Vrancea (28,1 la sută) şi Mehedinţi (30,4 la sută).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă