25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportMarko Bela: Listele definitive pentru PE vor fi adoptate in 8 septembrie

Marko Bela: Listele definitive pentru PE vor fi adoptate in 8 septembrie

Indiferent daca va exista sau nu o intelegere cu episcopul reformat Laszlo Tokes si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), listele cu candidatii UDMR pentru Parlamentul European vor suferi cu siguranta modificari la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) din 8 septembrie, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele UDMR, Marko Bela, citat de Rompres.

Conform acestuia, din punctul de vedere al Uniunii, exista sanse sa se finalizeze un acord cu CNMT si Consiliului National Secuiesc (CNS) pana in data de 8 septembrie, cand lista ar urma sa fie definitivata, insa reticentele sunt din partea partenerilor de negociere, si nu a UDMR.

Marko Bela a subliniat ca isi mentine oferta facuta episcopului Tokes si liderilor CNMT, dar aceasta ar trebui acceptata inainte de data de 8 septembrie.

"Am propus o colaborare electorala pentru a nu risca nereprezentarea comunitatii maghiare din Romania la Bruxelles, insa nu ma astept ca fostii nostri colegi sa revina in UDMR", a precizat el, subliniind ca nu este dispus sa negocieze pe tema unei reforme interne.

Liderul Uniunii a subliniat ca nu a raspuns atacurilor la adresa UDMR lansate recent in presa de episcopul Tokes, "deoarece nu doresc un razboi in loc de negocieri".

Presedintele UDMR a anuntat ca lista de candidati pentru Parlamentul European, precum si problemele legate de campania electorala premergatoare alegerilor europarlamentare vor fi temele principale ale sedintei Consiliului Consultativ al presedintilor organizatiilor teritoriale, care va avea loc vineri, la Cluj. Totodata, Marko Bela a precizat ca lista de candidati va fi finalizata si adoptata in sedinta CRU din 8 septembrie.

Pe primele doua locuri considerate eligibile de UDMR se situeaza fostul ministru al comunicatiilor Nagy Zsolt si Iuliu Winkler, actualul detinator al acestui portofoliu, unul dintre aceste doua locuri fiind oferit la negocierile cu CNMT episcopului Laszlo Tokes.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă