21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportMarian Sârbu: Impozitarea averilor mari a primit aviz de la Finanţe şi...

Marian Sârbu: Impozitarea averilor mari a primit aviz de la Finanţe şi Justiţie

Preşedintele UNPR Marian Sârbu s-a arătat suprins că opoziţia nu au prezentat încă un punct de vedere clar, legat de iniţiativa UNPR de a impozita averile mari şi foarte mari, precizând că proiectul a fost deja discutat în coaliţia de guvernare, primind avizele Ministerelor de Finanţe şi de Justiţie, informează NewsIn.

„O temă importantă cu care UNPR a venit este cea legată de impozitarea averilor mari şi foarte mari pentru a atrage la buget fonduri suplimentare. Ne surprinde sincer o oarecare discreţie cu care este abordată această temă chiar de partidele din opoziţie. Nici PSD, nici PNL nu au avut şi nu au încă un punct de vedere extrem de clar în legătură cu această iniţiativă”, a precizat marţi preşedintele UNPR, la finalul şedinţei conducerii formaţiunii.

Marian Sârbu a arătat însă că această măsură propusă de UNPR a fost însă discutată în cadrul coaliţiei şi argumentată din punct de vedere economic şi a obţinut deja avizul Ministerului Finanţelor şi pe cel al Ministerului Justiţiei, iar acum se află în circuitul parlamentar.

„Această lege de solidaritate va aduce în trei ani peste nouă miliarde de euro la bugetul de stat, bani care vor fi direcţionaţi către bugetul de pensii, dacă Parlamentul va vota această lege. Noi însă ne vom lupta penru ca aceasta să fie aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2011”, a explicat liderul UNPR.

În plus, în şedinţa conducerii UNPR s-a discutat şi despre posibilitatea ca, în cazul în care se decide impozitarea tuturor veniturilor, pensiile mai mici de 1.000 lei să crească exact cu valoarea eventualului impozit.

„Aş vrea să reamintesc că UNPR nu a acceptat diminuarea pensiei minime, din acest motiv am prezentat o soluţie în cadrul coaliţiei iar Guvernul, la iniţiativa noastră, a menţinut venitul minim la pragul de 350 lei. Aşa cum amintea săptămânile trecute preşedintele executiv Gabiel Oprea, UNPR susţine păstrarea cuantumului pensiilor sub 1.000 lei chiar şi în situaţia în care se va ajunge la o posibilă impozitare a tutuor veniturilor din România”, a spus Marian Sârbu.

„Cum se poate rezolva acest lucru? Aşa cum l-am mai făcut şi cu alte ocazii, exact procentul cu care ar urma să fie impozitate veniturile în România trebuie să fie procentul cu care urmează să crească pensiile sub 1000 lei. În acest fel se poate respecta un principiu al impozitării generale, dar în acelaşi timp se va păstra neatins cuantumul pensiilor de sub 1.000 lei. Am mai procedat la fel din punct de vedere social când s-au introdus contribuţii de asigurări de sănătate pentru pensionari, tot pentru pensiile de sub acest prag s-a mărit cuantumul exact cu valoarea contribuţiei sociale”, a explicat el.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă