Traian Basescu si Mircea Geoana, se vor infrunta, pe 6 decembrie, pentru functia suprema in stat, potrivit exit-poll-ului INSOMAR publicat aseara, la ora 23.00, care ia in calcul voturile exprimate pana la inchiderea urnelor.
Astfel, dupa ce 53,52% din alegatori si-au exercitat dreptul de vot (procentul anuntat de BEC la inchiderea urnelor), Basescu a obtinut 32,8 % din sufragii, urmat de Geoana cu 31,2%, respectiv Crin Antonescu cu 22,2 %, potrivit estimarilor INSOMAR.
Acelasi sondaj indica faptul ca pe locul patru s-a clasat candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 4 procente, urmat de Kelemen Hunor cu 3,6 procente. Pe locul sase s-a clasat candidatul independent Sorin Oprescu, cu 3,6%, urmat de George Becali, candidatul PNG-CD, cu 1,7 procente.
Remus Cernea a obtinut doar 0,4%, Eduard Manole a fost votat doar de 0,2% din alegatori, iar Ovidiu Cristian Iane – 0,1%. Candidatul Partidei Romilor, Constnatin Ninel Potirca, a obtinut 0,1. Pe ultimul loc s-a clasat Constantin Rotaru, cu 0,1%.
Ce spun celelalte sondaje:
Sondaj CCSB (potrivit prezentei la vot la inchiderea urnelor):
Traian Basescu – 34%
Mircea Geoana – 30,4%
Crin Antonescu – 22,4%
Sondaj CSOP (potrivit prezentei la vot la inchiderea urnelor):
Traian Basescu – 33,4%
Mircea Geoana – 30,1%
Crin Antonescu – 22,5%
Sondaj CURS (potrivit prezentei la vot la inchiderea urnelor):
Traian Basescu – 33,59%
Mircea Geoana – 31,20%
Crin Antonescu – 21,70%
Alegerile prezidentiale, faultate la sectiile speciale
Dincolo de cifre, ziua de ieri a consemnat mobilizarea masiva a aparatelor de partid, PSD si PDL exceland in aceasta privinta. Cele mai multe suspiciuni de fraudare se leaga de folosirea excesiva a listelor speciale in sectiile de votare. S-au inregistrat si metode mai subtile de influentare sau de securizare a votului in propriul bazin electoral. Nu e vorba numai de cazuri de mita electorala, de plasarea de presedinti de sectii de votare cu simpatii partinice evidente, ci chiar de "observatori independenti" cu carnet de partid.
Sectiile speciale de votare au creat ieri cozi imense in Capitala si au generat cele mai multe suspiciuni de fraudare a scrutinului. Cert este ca mii de oameni cu domiciliul in alte localitati decat Bucurestiul, persoane aduse cu autocare suspecte, toti au asteptat ore intregi pentru a introduce buletinul in urna.
Marcela Duda, din Alba Iulia, sta in picioare de peste cinci ore. S-a asezat la coada de peste 300 de persoane din incinta Garii de Nord inca de la ora 9.00. E trecut de ora 14.00 si inca mai are cateva zeci de persoane in fata. Femeia, inginer de profesie, are ghinionul sa aiba domiciliul in Alba Iulia si locul de munca in Bucuresti. Din aceasta cauza poate vota numai in sectiile speciale din Bucuresti.
"Dureaza atat pentru ca trebuie sa declaram pe proprie raspundere ca nu am mai votat in alta parte. Am auzit de la cei din fata ca erau multi care nu stiau sa scrie, adusi cu autocare, dar au plecat acum. E o totala lipsa de respect pentru votanti", spune Marcela Duda. "Nici macar nu le e jena, au fost autocarele parcate chiar in fata garii. Era un grup compact mai devreme, trebuia sa-i intrebati cand au fost ultima data in Bucuresti, unii pareau ca nu l-au vazut vreodata. si noi stateam la coada si asteptam sa completeze ei declaratiile, in conditiile in care unii nu stiau sa scrie", se vaita si Maria Marinescu, o economista care asteapta de peste patru ore.
La Gara Obor, in schimb, aglomeratia a inceput inca de dimineata de la 7.00, cu o ora inaintea deschiderii urnelor. "Uite asa ne mai amintim de cozile de pe vremea lui Ceausescu", exclama un barbat intre doua varste, care statea de peste trei ore in fata sectiei. si el era un "fericit", pentru ca mai avea cativa pasi pana sa intre in incaperea stramta in care fusesera inghesuite cinci cabine de vot. In spatele omului nostru mai sunt 200 de persoane insiruite de-a lungul peronului. Pentru ca au domiciliul in alte localitati, intalneai aici craioveni, buzoieni, mureseni, clujeni, ieseni.
"La Coltea e teroare"
In spatele Agentiei de Voiaj CFR, alte 100 de persoane stau la coada, cu acelasi obiectiv. "Initial, am vrut sa votez la Gara de Nord, dar m-a sunat mama si mi-a spus ca sunt cozi interminabile. Multi dintre colegii mei au renuntat. Au venit, au vazut coada si au plecat", spune Anca Alexandrescu, din Braila, studenta la ASE.
Cozile nu lipsesc de la celelalte sectii speciale din Capitala. Pe scarile Facultatii de Drept, in incinta careia se afla o astfel de sectie, studentii isi cantaresc posibilitatile de a-si exercita astazi dreptul de vot. "Poate sa mergem la ANEFS, ca am auzit ca sunt doar 100-150 la coada. La Coltea e teroare, nici n-are rost sa incercam", intervine un tanar. In sectia instalata la facultatea lor stau la rand peste 200 de persoane si ideea de a se aseza la o astfel de coada nu surade nici unuia dintre doritorii de a-si exprima dreptul de a vota.
"Cu un laptop si un soft se rezolva totul"
Studentii incolonati la sectia de votare speciala din Complexul Leu s-au inarmat ieri cu munti de rabdare, carti, snacks-uri si jocuri pe telefon pentru a umple timpul de asteptare pana la intrarea in sala de vot. Motivatia lor? "Sa nu iasa cine nu trebuie in turul al doilea." La prima vedere, sarpele de oameni din fata Caminului A3 ar fi putut ridica semne de intrebare despre o posibila tentativa de frauda electorala. Dar tinerii care formau coada de pe alee vroiau pur si simplu sa voteze. Cei mai multi facusera pana la ora pranzului un tur al sectiilor de votare speciale din zona, insa au preferat sa se opreasca in curtea Facultatii de Electronica, pentru ca au auzit ca acolo "se misca mai repede". Intrebati de ce cred ca sunt nevoiti sa astepte ore in sir sa voteze, majoritatea alegatorilor au gasit un singur vinovat – proasta organizare.
"In secolul asta stam sa dam cu subsemnatul pe tot felul de hartii si nici nu sunt in stare sa centralizeze cumva datele astea la cata tehnologie exista! Cu un laptop si un soft destept se rezolva totul", vocifereaza nervos un politehnist care viseaza la votul electronic. Un alt nemultumit crede ca vina le apartine politicienilor, caci ei organizeaza alegerile: "Pana acum se putea vota in toate sectiile, chiar daca nu aveai buletin sau viza de flotant. Acum trebuie sa completezi procese-verbale, sa semnezi de doua ori… Plus ca astia nu au habar cati suntem in Bucuresti fara acte". Coada din Complexul Leu palea insa in fata celei de la Spitalul Coltea. Multi alegatori au renuntat pe parcurs, altii s-au incapatanat sa ajunga la urne doar ca timpul petrecut acolo sa nu fie irosit in zadar. Sotii Miculescu ne povestesc ca stau oricat, numai sa voteze impotriva lui Mircea Geoana. "E copilul de suflet al lui Iliescu. Cum sa votam cu el?", ni se destainuie doamna Miculescu.
O doamna de 30 de ani este si ea suparata, dar decisa sa-si faca "datoria de cetatean". "Eu nu vreau sa spun «Da» la referendum, pentru ca nu vreau sa-i fac pe plac lui Basescu. si trebuie sa stau la coada asta din cauza lui."
Prezenta la vot peste asteptari
La prezidentialele de ieri au votat 53,52% dintre alegatori, potrivit Biroului Electoral Central, judetele Ilfov si Teleorman inregistrand cea mai mare prezenta la vot, in timp ce judetele Satu Mare si Covasna au avut cea mai slaba prezenta la vot.
In mediul urban, prezenta la vot a fost de 51,50%, iar in mediul rural de 56,30%.
In judetul Ilfov si in judetul Teleorman s-a inregistrat cea mai mare prezenta la vot, 64,12%, respectiv, 63,08%.
In schimb, judetele Satu Mare si Covasna au avut ce mai mica prezenta la vot pana la ora 21.00, de 41,65%, respectiv 42,38%.
In Bucuresti, au votat 50,09% dintre alegatorii inscrisi pe liste. Astfel, in Sectorul 1 au votat 54,74% de persoane, in Sectorul 2 – 49,59%, in timp ce in Sectorul 3 au votat 47,65% din alegatori. Totodata, in Sectorul 4 s-au prezentat la vot 48,43% de alegatori, in Sectorul 5 prezenta la urne a fost de 47,24%, iar in Sectorul 6 de 53,96%.
Numarul persoanelor care au votat pentru prezidentiale la cele 3.359 de sectii speciale a crescut, astfel incat pana la ora 21.00 s-au prezentat la urne 479.196 de votanti. Cele mai multe persoane care au votat la sectii speciale au fost din judetul Ilfov – 21.824 de alegatori si din judetul Olt – 21.436 de alegatori.
In prima parte a zilei de ieri, prezenta la vot a fost dubla fata de cea de acum patru ani, dar pe parcursul zilei entuziasmul electoratului autohton s-a estompat.
Mobilizarea alegatorilor din mediul urban a tinut pentru prima data pasul cu harnicia traditionala a votantilor de la tara.
Numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente in acest an este cu 200.000 mai mic decat in 2004.
Pentru prima data in perioada postdecembrista alegatorii din mediul urban au votat cot la cot cu cei din mediul rural, astfel incat peste 20 la suta din romanii inscrisi pe listele electorale votasera deja pana la ora pranzului. Participarea electoratului autohton la alegeri a scazut constant in ultimii 20 de ani, dar pana acum alegerile parlamentare s-au tinut in acelasi timp cu cele prezidentiale. Acest lucru punea in miscare cu mai multa hotarare masinariile de partid, care isi asigurau cu un efort egal sustinerea pentru candidatul prezidentiabil. 2009 este primul an in care alegerile prezidentiale sunt decalate fata de cele generale. Anul trecut alegerile parlamentare au scos la vot 39,2 la suta din electorat, in vreme ce ieri la ora 16 venisera deja peste 36 la suta din romani.
Alegerile prezidentiale mobilizeaza mai multa lume fiindca sunt foarte personalizate si starnesc mai multe pasiuni decat cele pentru Legislativ. Prezenta la vot a fost deasemenea incurajata de suprapunerea crizei politice peste cea economica, in conditiile in care expertii Fondului Monetar International au avertizat Romania ca in primele luni din 2010, somajul ar putea depasi pragul de 10 la suta, ceea ce inseamna ca peste un milion de romani ar putea ramane fara locuri de munca. Studiile sociologice sugereaza ca in perioade de recesiune accentuata oamenii devin mai activi si se mobilizeaza in proportii mai mari la alegeri. Aceasta mobilizare se petrece deobicei, potrivit cercetarilor, impotriva celor aflati la putere si considerata "responsabila" de situatia economica a tarii.
Numarul alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente anul acesta a fost de 18,3 milioane, in scadere fata de alegerile prezidentiale din 2004, cand fusesera inregistrati 18,5 milioane. Inca nu este destul de clar de ce numarul alegatorilor a scazut din 1990 pana in 1992, pentru ca apoi sa creasca relativ constant pana in 2004 si sa scada apoi din nou. Una dintre explicatiile statisticienilor se bazeaza pe exodul romanilor care muncesc in strainatate, desi, pe de alta parte, daca acestia stau legal in statele occidentale, ar trebui sa se regaseasca pe listele pregatite de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Cu toate acestea, romanii plecati nu sunt foarte interesati sa voteze, mai cu seama ca multi dintre ei ar trebui sa faca sute de kilometri pana la cel mai apropiat consulat. Ieri pana la ora 17.00 votasera doar 50.000, potrivit MAE, care a trimis 600.000 de buletine la reprezentantele sale, desi numarul romanilor stabiliti in strainatate este estimat la 3 milioane. In Republica Moldova, in schimb, oamenii au stat la coada sa voteze, desi in final au fost contorizati doar 5.000.