21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSportMajoritate fragila, negocieri prelungite, decizii amanate...

Majoritate fragila, negocieri prelungite, decizii amanate…

La sase luni de la formarea Guvernului Tariceanu si la patru luni dupa semnarea protocolului coalitiei, actuala majoritate nu a reusit, din diverse motive, sa rezolve o serie de obiective pe care si le-a propus. Fie partenerii de coalitie nu s-au inteles, fie blocajul instituit de PSD s-a dovedit extrem de eficient. Prezentam, in continuare, o radiografie a subiectelor nefinalizate in cadrul coalitiei:

– Discutii nesfarsite despre anticipate. Inca din luna ianuarie, presedintele Traian Basescu a pus pe tapet aceasta problema, atragand atentia ca este singura modalitate prin care Guvernul poate scapa de pericolul unei majoritati pe muchie de cutit. Modul in care au evoluat lucrurile a confirmat prezicerile presedintelui. Insa, cu exceptia PD, nici un alt partid din coalitie nu a imbratisat teza anticipatelor. Liberalii se tem ca in acest caz ponderea in Alianta se va schimba in favoarea PD, iar pentru UDMR si PC pragul intrarii in Parlament va fi o problema serioasa.
– Soarta lui Nastase si Vacaroiu – obiect de targuieli nesfarsite. De luni de zile, PNL si PD incearca zadarnic sa obtina sprijinul UDMR si PC pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere – Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. La ultima intrunire a liderilor coalitiei, UDMR-istii au fost rasplatiti regeste pentru a accepta schimbarile: 213 milioane dolari pentru autostrada Bechtel. Liderii coalitiei au negociat schimbarea lui Adrian Nastase, insa inainte de acest pas este necesara schimbarea Regulamentului Camerei. Or, pana acum, reprezentantii PD si PC au chiulit pe capete de la comisia care se ocupa de modificarea Regulamentului. In plus, a mai aparut un motiv de discutii: se pare ca Traian Basescu nu il mai doreste pe Radu Berceanu in fruntea Senatului si democratii le-au cerut liberalilor sa schimbe cele negociate pana acum – adica liberalii sa ia sefia Senatului si democratii sefia Camerei. Liberalii se tem deja ca li se pregateste o „teapa” in conditiile in care liderul conservator Dan Voiculescu pare sa accepte mai usor schimbarea lui Nastase decat pe cea a lui Vacaroiu.
– Cine va controla serviciile secrete? Inca de acum cateva luni, presedintele Traian Basescu a relansat pe piata o idee mai veche, referitoare la infiintarea unei Comunitati de Informatii. Bineinteles, subordonata presedintelui. Intre timp, liberalii au iesit la atac, presedintele Comisiei SRI, Radu Stroe (PNL), afirmand ca respectiva Comunitate trebuie subordonata Guvernului. Interesant este ca un proiect de lege care reglementeaza controlul Guvernului asupra Comunitatii urmeaza sa fie depus de pesedistul Ion Stan. Presedintele Comisiei SIE, Romeo Raicu (PD), l-a atacat cu promptitudine pe Radu Stroe: „Comunitatea de Informatii a fost blocata tocmai de politruci care nu stiu cum sa se puna mai bine cu seful lor si sa se puna in subordinea lui”.
– Legea minoritatilor – greu de finalizat. Desi au inclus in pachetul pentru care isi asuma raspunderea 17 proiecte de lege, invocand faptul ca toate sunt necesare integrarii europene, PNL si PD nu au acceptat si legea minoritatilor. Insa le-au promis solemn celor de la UDMR ca proiectul va trece prin Parlament prin procedura de urgenta. Numai ca deja proiectul a fost avizat negativ de Comisia de cultura a Senatului si din cauza votului unor parlamentari din PNL si PD. Liberalii si democratii au promis, din nou, saptamana aceasta, ca vor vota proiectul de lege.
– Baronii PSD – stapani peste judete. Unul dintre obiectivele anuntate de PNL si PD se referea la schimbarea majoritatilor in consiliile judetene. La acest capitol, insa, PC si UDMR s-au aratat extrem de rezervate, fiind dornice sa ramana la putere impreuna cu PSD acolo unde este posibil. Insa, nici PNL si PD nu au reusit sa se sincronizeze. Democratul Ioan Oltean a initiat un proiect de lege prin care presedintii consiliilor judetene puteau fi schimbati cu jumatate plus unu din votul consilierilor in loc de doua treimi ca pana acum. Insa proiectul a picat in Comisia de administratie a Camerei, condusa de un liberal.
– Neputinta in schimbarea directorilor din teritoriu. Inlocuirea sefilor serviciilor descentralizate s-a dovedit o alta piatra grea de incercare. Respectivii au fost instalati in functie de PSD, iar aliatii nu reusesc sa-i schimbe pentru ca sunt functionari publici. „Guvernam in proportie de 70% cu oamenii PSD”, se plangea liderul PD Emil Boc.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă